to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΗΠΑ: Αισθητή στα οικοσυστήματα η κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο αισθητή στα οικοσυστήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μεγάλης αμερικανικής μελέτης.


Επιστήμονες από 60 πανεπιστήμια και οργανισμούς επισημαίνουν ότι το γεωγραφικό εύρος ζώων και φυτών αλλάζει, ενώ μεταβολές παρατηρούνται και στο χρόνο εκδήλωσης των γεγονότων που «σημαδεύουν» τον κύκλο της ζωής τους, π.χ. την ανθοφορία ή τη μετανάστευσή τους.

Την έκθεση με τίτλο «Οι Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής για τη Βιοποικιλότητα, τα Οικοσυστήματα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων», υπογράφουν 60 ειδικοί. Αποτελεί μία από τις εκθέσεις που θα χρησιμοποιηθούν ως πηγές για την 3η κλιματική αξιολόγηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα το 2013.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάποια είδη που ζουν στην ξηρά μετακινούνται σε μεγαλύτερα υψόμετρα, δύο έως τρεις φορές ταχύτερα απ' όσο πίστευαν στο παρελθόν. Ακόμη ταχύτερες όμως είναι οι αλλαγές γεωγραφικού εύρους για τα θαλάσσια είδη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ζώα να αλληλεπιδρούν διαφορετικά απ' ό,τι στο παρελθόν, κάτι που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό φυσικών πόρων καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την υγεία των οικοσυστημάτων.

«Αυτές οι αλλαγές στο γεωγραφικό εύρος και στους χρόνους έχουν πολλαπλές επιπτώσεις που εκτείνονται σε ολόκληρα οικοσυστήματα... προκαλώντας αναντιστοιχίες μεταξύ των ζώων και των πηγών τροφής τους», εξηγεί η βασική συντάκτρια της έκθεσης Νάνσι Γκριμ από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Οι επιστήμονες παραθέτουν επίσης ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τη συρρίκνωση πληθυσμών και ενισχύει τον κίνδυνο αφανισμού κάποιων ειδών. Δυνητικά επικίνδυνες αλλαγές για τα οικοσυστήματα προκαλούν και οι όλο και ηπιότεροι χειμώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, που συνδέονται για παράδειγμα με εξάρσεις ασθενειών, οι οποίες έχουν καταστρέψει μεγάλες δασικές εκτάσεις στα δυτικά.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα οικοσυστήματα έχουν σημαντικές συνέπειες και για τους ανθρώπους και τις κοινότητες», τονίζει η Αμάντα Στοντ από την αμερικανική Ένωση ’γριας Ζωής, εκ των συντακτών της έκθεσης. «Οι μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν πολύτιμες υπηρεσίες των οικοσυστημάτων, όπως το ρόλο που διαδραματίζουν οι παράκτιοι βιότοποι στην απορρόφηση των μεγάλων κυμάτων ή την ικανότητα των δασών μας να παρέχουν ξυλεία και να βοηθούν στο φιλτράρισμα του πόσιμου νερού μας».




Πηγή: Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)