to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:25 | 18.11.2015

Διεθνή

ΗΠΑ: Αισιοδοξία για αυτονομία του Θιβέτ

Η Νάνσι Πελόσι, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε την Τρίτη ότι υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί λύση από κοινού με τις κινεζικές αρχές για το Θιβέτ, το οποίο διοικεί από το 1950.



Η Πελόσι, που ασκεί κριτική στην Κίνα για πολλά χρόνια σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, ηγήθηκε μιας ομάδας αντιπροσώπων που ταξίδεψαν αυτό το μήνα στη Κίνα και το ταξίδι τους συμπεριλάμβανε μια σπάνια ευκαιρία να μεταβούν και στο Θιβέτ. Η ομάδα των αμερικανών πολιτικών είναι η πρώτη που παίρνει άδεια να μπει στο Θιβέτ από το 2008, χρονιά ευρείας αναταραχής στη περιοχή.

Ενώ ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ απορρίπτει την απελευθέρωση του Θιβέτ, είπε η Πελόσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο εν εξορία πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ Δαλάι Λάμα ήθελαν την αυτονομία του μόνο.

"Οπότε αν θεωρούν [οι κινεζικές αρχές] ότι αφορά την απελευθέρωση, ενώ αυτός [ο Δαλάι Λάμα] λέει ότι αφορά την αυτονομία, [και] εμείς υποστηρίζουμε μόνο την αυτονομία ... τότε νομίζω πώς υπάρχει ευκαιρία να βρεθεί πεδίο συμφωνίας," είπε η αντιπρόσωπος σε συνέντευξη τύπου.

Ο αντιπρόσωπος Τζιμ Μακ Γκόβερν, πρόεδρος της επιτροπής για ανθρώπινα δικαιώματα του κονγκρέσου, αναφέρθηκε σε "μερικές πολύ ΄λεντονες ανταλλαγές απόψεων" με Κινέζους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. 

"Δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι η κινεζική κυβέρνηση θα συμφωνήσει να κάνει το άλφα ή το βήτα, αλλά δεν νομίζω ότι έφυγε κανένας από μας με την αίσθηση ότι η πόρτα ήταν εντελώς κλειστή σε οτιδήποτε," δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

tags: Θιβέτ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)