to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:59 | 12.10.2013

Διεθνή

ΗΠΑ: Αδυναμία συμβιβασμού τέσσερις ημέρες πριν την προθεσμία του υπουργείου Οικονομικών

Παραμένει το αδιέξοδο καθώς ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών - Σταπρόθυρα στάσης πληρωμών επί του αμερικανικού δημοσίου χρέους


Δευτέρα 14 /10: Άκαρπες παραμένουν οι διαπραγματέυσεις για την άυξηση του ανωτάτου ορίου χρέους - Νέα συνάντηση Ομπάμα με τους ηγετες του Κονγκρέσου

Τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι από σήμερα στραμμένα προς την Ουάσινγκτον όπου ο Μπαράκ Ομπάμα και το Κονγκρέσο δεν έχουν παρά τέσσερις ημέρες στη διάθεσή τους για να επιτύχουν τον συμβιβασμό που θα αποτρέψει την πρώτη στην ιστορία στάση πληρωμών των ΗΠΑ επί του αμερικανικού δημοσίου χρέους.

Συνάντηση με τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία θα έχει, εντός της ημέρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι ηγέτες των δύο κομμάτων στη Γερουσία των ΗΠΑ έχουν «σημειώσει πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του τελευταίου δημοσιονομικού αδιεξόδου, ανέφερε στέλεχος των Δημοκρατικών στο Reuters. Πρόσθεσε ωστόσο πως ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει σε δύο βασικά σημεία, την διάρκεια της αύξησης του ορίου του χρέους και την έκτακτη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.



Μετά τα μεσάνυκτα της ερχόμενης Πέμπτης το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα έχει ικανότητα δανεισμού και ότι κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει τις πληρωμές. Ενα μονοσέλιδο κείμενο νόμου, το οποίο θα ψηφισθεί από το αμερικανικό Κονγκρέσο, αρκεί για να αυξήσει το ανώτατο όριο του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ και να αποτρέψει τη στάση πληρωμών.

Mark Wilson/Getty Images/AFP



Η τύχη του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων, που θεωρούνται τα ασφαλέστερα στον πλανήτη, εξαρτάται από τις συνομιλίες ανάμεσα σε λίγα μέλη του Κονγκρέσου, και κυρίως της αμερικανικής Γερουσίας, όπου οι προς το παρόν άκαρπες διαπραγματεύσεις άρχισαν το Σάββατο ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς.



Ολοι συμφωνούν ότι μία στάση πληρωμών θα είναι καταστροφική. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί, πιεζόμενοι από το ακραία νεοφιλελεύθερο (και υπερσυντηρητικό) Tea Party θέλουν να εκμεταλλευθούν την "ευκαιρία" για να επιβάλουν δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις , κυρίως επί τους συστήματος συνταξιοδότησης (Social security) και των προγραμμάτων ασφάλισης υγείας για τους άνω των 65 ετών και τους οικονομικά ασθενέστερους (Medicare και Medicaid).

Ο Μπαράκ Ομπάμα αρνείται να διαπραγματευθεί "με το πιστόλι στον κρόταφο" και κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους για ανευθυνότητα.

Οι Ρεπουμπλικανοί απαντούν από την πλευρά τους ότι χάρις σε μία αντίστοιχη στρατηγική ο Μπιλ Κλίντον οδηγήθηκε σε δημοσιονομικές υποχωρήσεις. Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα αναγκάσθηκε τον Αύγουστο 2011 να αποδεχθεί τον προγραμματισμό ετήσιων περικοπών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μέχρι το 2021.


Τα μέλη του Κονγκρέσουν επιχειρούν να επιλύσουν συγχρόνως δύο θέματα: να αυξήσουν το ανώτατο όριο χρέους και να υιοθετήσουν έναν νόμο για το ομοσπονδιακό προϋπολογισμό που θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των ομοσποδιακών υπηρεσιών, που έχουν διακόψει μερικώς τη λειτουργία τους από την 1η Οκτωβρίου.

 

Για ποιον λόγο η Γερουσία ανέλαβε ξαφνικά την πρωτοβουλία; Οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχασαν την υπομονή τους με τον διάλογο κωφών της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίοι απέτυχαν να φθάσουν σε συμφωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει επί οποιουδήποτε συμβιβασμού προτείνει η Γερουσία.

"Οτιδήποτε στείλουμε (στη Βουλή), αν στείλουμε κάτι, μπορεί να μην αντιστοιχεί ακριβώς σε αυτό που θα θέλει η Βουλή και άρα μπορεί να αναπεμφθεί", εξήγησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ.

Το ανώτατο όριο χρέους είναι μία ανώτατη "γραμμή πίστωσης" που δίδεται από το 1917 από το αμερικανικό Κονγκρέσο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όριο που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπερασθεί. Ωστόσο το ομοσπονδιακό κράτος λειτουργεί με ελλείμματα (3,9% του ΑΕΠ το 2013) και είναι υποχρεωμένο να συνεχίσει να δανείζεται για να ανανεώσει το χρέος και να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του, είτε πρόκειται για πληρωμή ομολόγων ή καταβολή συντάξεων.

U.S. President Barack Obama (Reuters / Kevin Lamarque)



Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών δεν θα είναι σε θέση να διασφαλίσει τις πληρωμές. Μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε μετά τις 17 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προϋπολογισμού του Κονγκρέσου, η "ημερομηνία Χ" μπορεί να τοποθετηθεί ανάμεσα στις 22 και τις 31 Οκτωβρίου.



Η στάση πληρωμών του αμερικανικού κράτους θα προκαλούσε διεθνές χάος με πολύ σοβαρές συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη, οι πολιτικές ηγεσίες παρακολουθούν με ανησυχία την αμερικανική διελκυστίνδα.



Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για επιπτώσεις καταστροφικότερες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ενώ από την πλευρά ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα ξαναβυθιστούν στην ύφεση το 2014.

Πηγή: ΑΜΠΕ

_______________________________________________________________________________________________________

Οι εξελίξεις μέχρι την Κυριακή 12/10:

Αν έως την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το Κογκρέσο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι ρεπουμπλικάνοι, δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια χρεοκοπία θα δημιουργήσει «παγκόσμιο οικονομικό χάος».   Αναλυτές εκτιμούν πως επειδή όλοι γνωρίζουν το τι μπορεί να ακολουθήσει, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών έως την Πέμπτη, είναι απίθανη μια τέτοια εξέλιξη. 

Ο πρόεδρος Ομπάμα πιέζει τους Ρεπουμπλικάνους να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους για περισσότερο από έξι εβδομάδες

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πίεσε σήμερα τους Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους για μεγαλύτερο διάστημα από τις έξι εβδομάδες που έχουν προτείνει, την ώρα που η παράλυση μέρους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ συνεχίζεται για 12η ημέρα και η επαπειλούμενη στάση πληρωμών απέχει μόλις πέντε ημέρες.

Ο Ομπάμα ξεκαθάρισε στην εβδομαδιαία του ομιλία ότι επιθυμεί μια αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους για μεγαλύτερο διάστημα, ώστε η αμερικανική οικονομία να περάσει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων χωρίς προβλήματα. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους επιθυμούν να λάβουν διαβεβαιώσεις ότι ο Λευκός Οίκος θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, κυρίως στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

«Δεν θα ήταν σοφό, όπως κάποιοι προτείνουν, να αυξήσουμε το όριο του χρέους για δύο μήνες και να φλερτάρουμε με την πρώτη στα ιστορικά με μια ηθελημένη στάση πληρωμών εν μέσω της εορταστικής περιόδου», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Το πλήγμα στην άσπιλη φήμη των ΗΠΑ ως δανειστών δεν θα προκαλέσει μόνο πτώση στις αγορές. Ο δανεισμός θα γίνει πιο ακριβός για όλους τους Αμερικάνους», πρόσθεσε ο Ομπάμα, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση από την 1η Οκτωβρίου με τους Ρεπουμπλικάνους για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Ελλείψει συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, ένα μέρος του κράτους στις ΗΠΑ έχει πάψει να λειτουργεί από την 1η Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα ελλοχεύει και η επαπειλούμενη στάση πληρωμών, σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

Αν και οι συζητήσεις του Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές την Πέμπτη και τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές την Παρασκευή χαρακτηρίστηκαν ένα εποικοδομητικό σημάδι προόδου, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να ξεκαθαρίσουν.

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον Χόβεν, το κόμμα του είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει στην αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και τον τερματισμό της παράλυσης του κράτους, όμως θέλει να διασφαλίσει ότι θα μειωθούν οι κυβερνητικές δαπάνες, κάτι που προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τον Λευκό Οίκο επί μήνες χωρίς επιτυχία.

Εξάλλου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν υποστεί πλήγμα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών κατηγορεί εκείνους ότι προκάλεσαν την κρίση, γεγονός που έχει ενισχύσει πολιτικά τον Ομπάμα.

Ο πρόεδρος παραμένει αμετακίνητος στη θέση του να μην διαπραγματευτεί για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους.

Ο Ομπάμα δήλωσε σήμερα απευθυνόμενος στους αμερικανούς πολίτες ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοί του κατασκευάζουν μια κρίση που θα μπορούσε να πλήξει την πιστοληπτική διαβάθμιση των ΗΠΑ και να προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια αγορά.

«Το κράτος μας έχει κλείσει για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια. Ένα πολιτικό κόμμα παίζει με την στάση πληρωμών για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1700. Δεν είναι φυσιολογικό. Γι’ αυτό πρέπει να το σταματήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

 

Στη Γερουσία πλέον οι διαπραγματεύσεις για άρση του αδιεξόδου

Οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της παράλυσης μέρους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ και για την αποτροπή μιας στάσης πληρωμών πλέον επικεντρώνονται στις προτάσεις της Γερουσίας, αφού ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις ιδέες των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών, δήλωσαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, έπειτα από μια έκτακτη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που πραγματοποίησαν σήμερα με τους επικεφαλής τους, βγήκαν οργισμένοι, κατηγορώντας τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτει τις προτάσεις τους και αρνείται να διαπραγματευτεί μαζί τους.

Παρόλα αυτά ο Πιτ Σέσιονς, υψηλόβαθμο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι τις επόμενες ημέρες θα υποβάλουν μια νέα πρόταση.

 

 

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Κογκρέσο να "κάνει τη δουλειά του" ώστε να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Κογκρέσο να "κάνει τη δουλειά του" και να βρει μια λύση προκειμένου να τελειώσει το δημοσιονομικό αδιέξοδο σχετικά με την αύξηση της οροφής του ομοσπονδιακού χρέους και να σταματήσει το κλείσιμο της κυβέρνησης, μετά την απόρριψη από τη Γερουσία ενός σχεδίου των Δημοκρατικών.

Μία δήλωση από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ ανέφερε πως είναι θλιβερό που το σχέδιο των Δημοκρατικών στη Γερουσία δεν κατάφερε να περάσει, επειδή, αν περνούσε, θα απομάκρυνε από το τραπέζι την απειλή μιας στάσης πληρωμών πριν από το επικείμενο καταληκτικό όριο της Πέμπτης.

"Το Κογκρέσο πρέπει να κάνει τη δουλειά του και να αυξήσει το όριο του χρέους για να πληρωθούν οι λογαριασμοί που έχουμε και να αποφευχθεί η στάση πληρωμών", δήλωσε ο Κάρνεϊ.

Πέντε μέρες πριν τελειώσει η εξουσιοδότηση της κυβέρνησης να δανείζεται, είπε ο Κάρνεϊ, "το Κογκρέσο χρειάζεται να προχωρήσει μπροστά με μία λύση που θα ξανανοίγει την κυβέρνηση και θα μας επιτρέψει να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας".

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

Διαβάστε προηγούμενο ρεπορτάζ:

Παραμένει το αδιέξοδο στις ΗΠΑ - Αρνείται ο Ομπάμα την αύξηση του ορίου χρέους για έξι εβδομάδες

tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)