to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:16 | 31.12.2012

Διεθνή

ΗΠΑ: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον δημοσιονομικό γκρεμό

Λίγες ώρες μόνο απομένουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας σήμερα τα μεσάνυχτα για την επίτευξη συμφωνίας ώστε να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός γκρεμός, ωστόσο Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό.




Ακόμα και αν καταλήξουν σε κάποια συμφωνία την τελευταία στιγμή, αυτό θα αφορά μόνο τα πιο επείγοντα μέτρα και όχι μια πολιτική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων όπως τονίζουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ηγετικά στελέχη της Γερουσίας προσπάθησαν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου να βρουν μια λύση χωρίς επιτυχία.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός, Harry Reid, δήλωσε χθες ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων με συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, Ρεπουμπλικάνος, Mitch McConnell δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο Joe Biden σε μια προσπάθεια να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.


Το αμερικανικό Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος δημιούργησαν τον λεγόμενο δημοσιονομικό γκρεμό των 600 δισ. δολ. σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών με νόμους το 2010, το 2011 και το 2012 ορίζοντας τελευταία προθεσμία τον Ιανουάριο του 2013.

Η αρχική ιδέα ήταν να υποχρεωθούν τα δύο κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση των ελλειμμάτων καθιστώντας την εναλλακτική λύση απαράδεκτη για όλα τα μέρη: αυξήσεις φόρων για όλα τα επίπεδα των εισοδημάτων και περικοπές δαπανών που θα αγγίζουν ακόμα και τον ευαίσθητο τομέα της εθνικής άμυνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και στελέχη του Κογκρέσου προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους επενδυτές ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την παράταση ορισμένων φορολογικών ελαφρύνσεων και άλλων διατάξεων που εκπνέουν όταν το Κογκρέσο θα συνεδριάσει στις 3 Ιανουαρίου.

"Αυτό που μας κρατά πίσω είναι η δυσλειτουργία εδώ στην Ουάσιγκτον", δήλωσε ο Ομπάμα μιλώντας στην εκπομπή του NBC "Meet the Press".

Το δημοσιονομικό αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον θα επιβαρύνει το 2013 την αμερικανική οικονομία, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία είναι μάλλον απίθανο να υποστεί τον πλήρη αντίκτυπο από το πακέτο μέτρων των 600 δισ. δολ. Όπως επισημαίνουν, οι δύο πλευρές θα καταλήξουν πιθανότατα σε κάποια συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν βρεθεί μια λύση, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απότομη εφαρμογή των μέτρων θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Η Standard & Poor΄s Ratings Services προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η υλοποίηση των μέτρων του δημοσιονομικού γκρεμού θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε συρρίκνωση 0,5% το 2013 με την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 9% μέχρι το 2014.



Πηγή: www.capital.gr

Σχετικά:

ΗΠΑ: τρέχουν για να μην πέσουν στον «δημοσιονομικό γκρεμό»

Άλλες ειδήσεις στην κατηγορία Διεθνή
tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)