to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 11.05.2018

Διεθνή

ΗΠΑ: 3.500 διαφημίσεις της ρωσικής καμπάνιας πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016 δημοσιοποίησαν οι Δημοκρατικοί

Οι διαφημίσεις δίνουν μία περιεκτική εικόνα για τις ημερομηνίες υλοποίησης της ρωσικής καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στόχους τους Αμερικανούς ψηφοφόρους στις προεδρικές εκλογές του 2016.


  Οι Δημοκρατικοί στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσαν στην δημοσιότητα αντίγραφα διαφημίσεων του Facebook τα οποία δημιουργήθηκαν από ρωσική εταιρία που έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο, μεταδίδει το ABC News.

Οι διαφημίσεις δίνουν μία περιεκτική εικόνα για τις ημερομηνίες υλοποίησης της ρωσικής καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στόχους τους Αμερικανούς ψηφοφόρους στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Τα μέλη της επιτροπής έδωσαν στην δημοσιότητα περισσότερες από 3.000 διαφημίσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram, σε μια προσπάθεια υλοποίησης της δέσμευσης που είχε δώσει η ηγεσία της επιτροπής το προηγούμενο φθινόπωρο κι ενώ διεξάγονταν ακροάσεις για την υπόθεση της άσκησης από την Ρωσία κοινωνικής και πολιτικής προεκλογικής επιρροής το 2016.

Την περίοδο εκείνη, η επιτροπή δημοσιοποίησε ένα μικρό δείγμα των διαφημίσεων που παρήγαγε η ρωσική εταιρία (Internet Research Agency) που κατηγορείται για την διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσα στην διετία 2015-2017.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία επεδίωξε να ‘οπλοποιήσει’ τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προκαλέσει διχόνοια μεταξύ των Αμερικανών, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τις εκλογές του 2016,” ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Άνταμ Σιφ που είναι ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι Δημοκρατικοί έχουν δημοσιοποιήσει 3.519 διαφημίσεις στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής, το διαφημιστικό περιεχόμενο από την παραπάνω ρωσική εταιρία, συμπεριλαμβανομένων και 80.000 τμημάτων περιεχομένου από τις 470 σελίδες στο Facebook, αλλά και διαφημίσεις, επισκέφτηκαν περισσότεροι από 126 εκατομμύρια Αμερικανοί. Οι διαφημίσεις αυτές απευθύνθηκαν σε περισσότερα από 11,4 εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών που χρησιμοποιούσαν το Facebook και το Instagram, όπως υποστηρίζει η επιτροπή.

Στις διαφημίσεις περιλαμβάνονται μηνύματα περιεχομένου με στόχο τους Αφροαμερικανούς που σχετίζονται με την καμπάνια για την προστασία της ζωής των μαύρων πολιτών (Black Lives Matter), την άσκηση αστυνομικής βίας, αλλά και την περίοδο της σκλαβιάς των μαύρων. Οι διαφημίσεις στόχευαν χρήστες στις περιοχές της Βαλτιμόρης, του Κλίβελαντ και του Σεντ Λούις, ενώ απευθύνονταν σε κοινότητες που είχαν γνωρίσει σε μεγάλη κλίμακα την αστυνομική βία, αλλά και την αντιμετώπιση διαδηλώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία στοχευμένης πληροφόρησης που δημοσιοποίησε η επιτροπή.

Ο Ρότζερ ΜακΝέιμι, από τους πρώτους επενδυτές του Facebook, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο ABC News το 2017 ότι στόχος της ρωσικής εταιρίας ήταν να ενισχύσει τις ακραίες φωνές στις ΗΠΑ, ενώ οι προσεγγίσεις της έγιναν πιο ειδικές και στοχευμένες με το πέρασμα του χρόνου.

“Άρχισε με την υποκίνηση της δυσαρέσκειας, πρόκειται για κλασικές τακτικές που χρησιμοποιούν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, επικεντρώνοντας την προσοχή στις πιο ακραίες φωνές μιας κοινωνίας και ενισχύοντας τες. Έτσι, ξεκίνησε με αποσχιστικές κινήσεις στην πολιτεία του Τέξας, αλλά και στην Καλιφόρνια. Αποσχιστείτε από την ένωση. Αυτό όπως ξέρετε είναι μια στρατηγική περιθωριοποίησης. Άρχισε με τις ομάδες κατά των μεταναστών. Άρχισε με τους υπέρμαχους της υπεροχής των λευκών. Μετά, όσο προσέγγιζε την διεξαγωγή των εκλογών, η προσέγγιση έγινε πιο στοχευμένη,” εξήγησε ο ίδιος.

Μία άλλη διαφήμιση που αναρτήθηκε στο Instagram διακήρυσσε: “Ο Ρατσισμός δεν είναι ‘Κληρονομιά και Τρόμος.’ Είναι καιρός να ορθώσουμε το ανάστημά μας για το δίκαιο.” Στην διαφήμιση αυτή, η οποία αναρτήθηκε στο Instagram για τρεις ημέρες τον Μάρτιο του 2016, είχαν πρόσβαση 12.500 χρήστες, ενώ το κόστος για την παρουσίασή της ήταν περίπου 50 δολάρια.

Άλλες διαφημίσεις έδιναν έμφαση σε κοινωνικά θέματα, σε ζητήματα κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και σε προβλήματα που σχετίζονται με την θητεία στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Μία διαφήμιση που αναρτήθηκε στο Facebook και παρουσιάστηκε σε παναμερικανικό επίπεδο προειδοποιούσε ότι: “Οι φιλελεύθεροι επιθυμούν να καταστρέψουν την ιστορία και την κουλτούρα των ΗΠΑ. “Μερικοί απαιτούν ακόμη η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον Περιφέρεια της Κολούμπια να μετονομαστεί, επικαλούμενοι λόγους πολιτικής ορθότητας, επειδή ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ήταν ιδιοκτήτης σκλάβων,” σύμφωνα με την ίδια διαφήμιση.

Οι έρευνες για την συγκεκριμένη υπόθεση που πραγματοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη από επιτροπές του Κογκρέσου, έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας.

Παράλληλα, με τις έρευνες αυτές διεξάγεται για την ίδια υπόθεση και έρευνα από το FBI υπό τον ανεξάρτητο ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, τον περασμένο Μάιο, αμέσως μετά την αιφνιδιαστική απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο ίδιος έχει ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μέσω της σύμφωνης γνώμης ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Ο διορισμός του έγινε από την υφυπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ροντ Ρόζενσταϊν που έχει την ευθύνη άσκησης εποπτείας για την διεξαγωγή της έρευνας, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε από την έρευνα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Η έρευνα του Μάλερ διερευνά την πιθανή συνωμοσία της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με Ρώσους πράκτορες και επιχειρηματίες, αλλά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της αμερικανικής δικαιοσύνης από τον ίδιο ή ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του.

Οι εξελίξεις στην έρευνα του ειδικού ανακριτή αποκτούν ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον με δεδομένη την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ η πρώτη δίκη του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ θα αρχίσει μέσα στον Ιούλιο. Η δεύτερη δίκη του θ’ αρχίσει μέσα στον Σεπτέμβριο στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας. Κατά του Μάναφορτ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από τον Μάλερ για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς δεν είχε δηλώσει επιχειρηματικές δραστηριότητες του και εισοδήματα από την εκπροσώπηση συμφερόντων ξένης κυβέρνησης (Ουκρανία) εντός των ΗΠΑ.

Πηγή: ABC News - ΑΠΕ/ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)