to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:04 | 15.10.2012

Κοινωνία

ΙΟΒΕ: Ύφεση 6,6% το 2012

Ύφεση 6,6% προβλέπει για φέτος το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τελευταία τριμηνιαία οικονομική έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, έναντι ύφεσης 6,9% που ανέμενε στην προηγούμενη έκθεσή του.


Αναφορικά με την πορεία της ανεργίας στη χώρα, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι παραμένει σε ανοδική τροχιά και ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί ολόκληρο το 2012. Η πρόβλεψη του Ιδρύματος για την ανεργία διαμορφώνεται στο 24,2% για το 2012, από 23,6% που ήταν στην προηγούμενη έκθεση.


Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να κινηθεί στο σύνολο του 2012 στην περιοχή του 1,5%.


Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η χώρα μπορεί να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της γύρω στο τέλος της δεκαετίας, χωρίς περαιτέρω βοήθεια από τους πιστωτές της, πέρα από κάποιες συνήθεις σε παρόμοιες καταστάσεις διευκολύνσεις.


Το ΙΟΒΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως, μετά την ενίσχυση της θετικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, πρωταρχικός στόχος που πρέπει να επιδιώξουν η κυβέρνηση, οι λοιποί πολιτικοί παράγοντες αλλά και όλοι οι Έλληνες είναι η αντιστροφή του κλίματος απαισιοδοξίας που εξακολουθεί να κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία.


«Πρέπει να πεισθούμε και να πείσουμε ότι θα τα καταφέρουμε και θα μείνουμε εντός της Ευρωζώνης, στηριζόμενοι όχι μόνο στην βοήθεια των εταίρων μας, αλλά όλο και περισσότερο στις δικές μας δυνάμεις. Αλλωστε η επιλογή της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη θεωρούμε ότι εξακολουθεί να αποτελεί πεποίθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας», αναφέρει στην έκθεσή του το ΙΟΒΕ.


Όπως σημειώνει, η γρήγορη ολοκλήρωση ορισμένων αποκρατικοποιήσεων θα αποτελούσε ένα από τα πιο άμεσα και πειστικά βήματα προς το κλίμα αισιοδοξίας, καθώς γενικότερα η επιτάχυνση της διαδικασίας αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αποτελεί σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, κύριο όχημα προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης και επαλήθευσης των «καλών σεναρίων» για την ελληνική οικονομία.


Επίσης, η βελτίωση της ρευστότητας αποτελεί μακράν πρωταρχικό ζήτημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το οποίο υποστηρίζει στην έκθεσή του πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η επιτάχυνση της επιστροφής των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα θα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την επανεκκίνηση των τραπεζικών χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις.


Εκτιμάται ακόμη πως η επανεκκίνηση των μεγάλων κατασκευαστικών έργων που έχουν σταματήσει, και ιδιαίτερα οι μεγάλοι οδικοί άξονες, θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για άμεση απασχόληση με τα πολλαπλασιαστικά φαινόμενα στη ρευστότητα και την οικονομία γενικότερα.


Καθοριστική τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα κρίνεται και η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη το παραγωγικό μας σύστημα για να λειτουργήσει αποδοτικότερα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.


Πέρα όμως από τα παραπάνω «πρώτα βήματα», το ΙΟΒΕ τονίζει πως επείγει πλέον η κατάρτιση μιας «Αναπτυξιακής δέσμης», ενός συνεκτικού σχεδίου για την ανάπτυξη, χτίζοντας πάνω σε μία πρώτη φάση σταθεροποίησης της οικονομίας.


Πηγή: Ναυτεμπορική 


[σχόλιο Left.gr: παρότι δεν συμφωνούμε με τις προτάσεις του ΙΟΒΕ, τις παραθέτουμε αυτούσιες, όπως δημοσιεύτηκαν στη Ναυτεμπορική. Ωστόσο εκείνη η έκκληση για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων βγάζει μάτι: εφόσον οι κρατικές περιουσίες θα πουληθούν έναντι κλάσματος της πραγματικής τους αξίας και -πιθανότατα- το αντίτιμο θα διατεθεί για το εξωτερικό χρέος, πώς πρόκειται οι αποκρατικοποιήσεις να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία;]

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)