to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:53 | 02.03.2015

πηγή: Αυγή

Οικονομία

ΙΟΒΕ: Η ισχυρή ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώνει το οικονομικό κλίμα στη χώρα

Στην ισχυρή ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αποδίδει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος ο ΙΟΒΕ.


Με τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο να αγγίζει τις 98,2 μονάδες από 95,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ενώ σημειώνεται εντυπωσιακή βελτίωση σχεδόν 20 μονάδων, µε το σχετικό δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να διαμορφώνεται στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας εξαετίας.

Σύμφωνα πάντα με Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ στις σχετικές μετρήσεις καταγράφεται σημαντική απόκλιση ανάμεσα στις προσδοκίες των καταναλωτών και σε αυτές των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, η βελτίωση αυτή υπερκαλύπτει την επιδείνωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες, µε αποτέλεσμα συνολικά την ενίσχυση του δείκτη.

Παράλληλα στην Ευρωζώνη, η άνοδος του δείκτη εκπορεύεται από τη βελτίωση των προσδοκιών που καταγράφεται στο Λιανικό εμπόριο και στους καταναλωτές, ενώ σε Υπηρεσίες, Κατασκευές και τη Βιομηχανία, οι προσδοκίες παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώνονται, µε το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να περιορίζεται ελαφρά και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να αποδυναμώνονται.

- στις Υπηρεσίες, τόσο οι μεταβολές στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και την εξέλιξη της βραχυπρόθεσµης ζήτησης, όσο και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, είναι αρνητικές.

- στο Λιανικό Εµπόριο, οι θετικές εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποδυναµώνονται αισθητά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους βελτιώνονται ελαφρά. Οι αρνητικές εκτιµήσεις για το επίπεδο των αποθεµάτων µεταβάλλονται ελαφρώς αρνητικά.

- στις Κατασκευές, το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση κερδίζει έδαφος, ενώ αντίθετα ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνεται ελαφρά.

- στην Καταναλωτική Εµπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονοµική κατάσταση της χώρας το επόµενο 12µηνο βελτιώνονται, όπως συµβαίνει και µε τις προθέσεις για αποταµίευση, αλλά και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

Ήπια βελτίωση σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Το οικονοµικό κλίµα τον Φεβρουάριο βελτιώνεται ήπια σε σχέση µε τον πρώτο µήνα του έτους, τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη, µε το σχετικό δείκτη να διαµορφώνεται αντίστοιχα στις 105,1 (από 104,7) και στις 102,1 (από 101,4) (από 100,6) µονάδες, πάνω από τα επίπεδα του µακροχρόνιου µέσου όρου του και στις δύο περιπτώσεις.

Αναλυτικότερα: Στην Ευρωζώνη, η άνοδος του δείκτη εκπορεύεται από τη βελτίωση των προσδοκιών που καταγράφεται στο Λιανικό εμπόριο και στους καταναλωτές, ενώ σε Υπηρεσίες, Κατασκευές και τη Βιομηχανία, οι προσδοκίες παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία ο σχετικός δείκτης παραμένει σταθερός (+0,1), όπως συµβαίνει και στις Υπηρεσίες (-0,3) και τις Κατασκευές. Η αντίστοιχη μεταβολή στο Λιανικό εμπόριο είναι θετική (+1,5), ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται τον Φεβρουάριο (+1,8). Σε επίπεδο χωρών, οι συνολικές προσδοκίες βελτιώνονται στην Ισπανία (+0,8) την Ιταλία (+2,4) και στην Γαλλία (+2,), ενώ επιδεινώνονται στην Γερμανία (-0,5) και την Ολλανδία (-0,5). Στην ΕΕ, το οικονομικό κλίκα επίσης βελτιώνεται, αλλά ηπιότερα, ενώ οι προσδοκίες στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες εκτός της ζώνης του ευρώ, ήτοι στο Ην. Βασίλειο (0,1) και την Πολωνία (+0,3) καταγράφουν οριακές μεταβολές. Σε επίπεδο τοµέων, οι προσδοκίες των καταναλωτών ακολουθούν τις αντίστοιχες τάσεις της Ευρωζώνης, ενώ αντίθετα, στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο σηµειώνεται επιδείνωση, µε το κλίµα σε Κατασκευές και Βιομηχανία να βελτιώνεται ελαφρά.

Αναλυτικότερα:

• Στη Βιομηχανία, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώνονται στις -3,0 και -4,7 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής βελτιώνονται παραμένουν αμετάβλητες στην ΕΕ και αποδυναμώνονται οριακά στην Ευρωζώνη, ενώ στις εκτιµήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης καταγράφεται μικρή επιδείνωση και στις δύο ζώνες. Τέλος, οι δείκτες των εκτιμήσεων για τα αποθέματα αποκλιμακώνονται ήπια σε ΕΕ και Ευρωζώνη.

• Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαµορφώνονται στις +7,4 και +4,5 µονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι εκτιµήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους δεν µεταβάλλονται, ενώ οι δείκτες στις εκτιµήσεις για την τρέχουσα ζήτηση κινούνται πτωτικά στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Τέλος, οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της ζήτησης επιδεινώνονται στην ΕΕ και βελτιώνονται στην Ευρωζώνη.

• Στο Λιανικό Εµπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαµορφώνονται στις +1,0 µονάδες στην ΕΕ και τις -2,1 µονάδες στην Ευρωζώνη. Οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα επιχειρηµατική δραστηριότητα βελτιώνονται στην Ευρωζώνη και επιδεινώνονται στην ΕΕ, ενώ οι εκτιµήσεις για τα αποθέµατα υποδηλώνουν οριακή αποκλιμάκωση στην Ευρωζώνη. Τέλος, ελαφρά άνοδο καταγράφει ο δείκτης των προβλέψεων για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες στην Ευρωζώνη, ενώ αντίθετα στην ΕΕ μειώνεται αισθητά.

• Στις Κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών κινείται στις -20,1 και -26,5 µονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Στην ΕΕ µόνο, οι προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών βελτιώνονται ελαφρά, όπως συµβαίνει και µε το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την απασχόληση.

• Ο ∆είκτης Καταναλωτικής Εµπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -4,4 και -6,7 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού τους βελτιώνονται και στις δύο ζώνες, όπως συµβαίνει και µε τις αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Στην πρόθεση για αποταμίευσή δεν καταγράφονται αξιοσημείωτες μεταβολές, ενώ βελτίωση σημειώνεται και στις δύο ζώνες ως προς τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

• Τέλος, ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στις Χρηµατοοικονοµικές Υπηρεσίες (δεν περιλαµβάνεται στο δείκτη οικονοµικού κλίµατος) κερδίζει έδαφος και στις δύο ζώνες, φθάνοντας στις 20,9 (από 15,7) και τις 16 (από 12,1) μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Από τα επιµέρους στοιχεία, οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται αισθητά και στις δύο ζώνες, όπως συµβαίνει, σε µικρότερο όµως βαθµό, και µε τις προβλέψεις της ζήτησης στο επόµενο τρίµηνο. Αντίθετα, στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης σηµειώνεται ελαφρά επιδείνωση στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)