to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:31 | 26.05.2013

Διεθνή

Ιορδανία: Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξήγγειλε σχέδιο ιδιωτικών επενδύσεων 4 δισ. δολαρίων για την παλαιστινιακή οικονομία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα σχέδιο που έχει ως στόχο να επανεκκινήσει την παλαιστινιακή οικονομία αναμένεται να δημιουργήσει επενδύσεις τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων.


"Σκοπεύουμε να κινητοποιήσουμε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις" στον τομέα των τουριστικών ακινήτων, είπε ο Κέρι κατά το κλείσιμο της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην ιορδανική πόλη Αλ-Σούνα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Κέρι δήλωσε πως ειδικοί εργάζονται ώστε το σχέδιο να είναι "πραγματικό, χειροπιαστό και έτοιμο να ξεκινήσει".

Πρόσθεσε πως τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των αναλύσεών τους είναι "εκπληκτικά" και δείχνουν πως το σχέδιο θα επιτρέψει μια "σημαντική επανεκκίνηση της οικονομίας".

"Οι ειδικοί αυτοί πιστεύουν πως το παλαιστινιακό ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί μέχρι 50% μέσα σε τρία χρόνια", είπε.

"Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις προβλέπουν αρκετές νέες θέσεις εργασίας προκειμένου να μειωθεί η ανεργία κατά τα δύο τρίτα, από το 21% στο 8%, και να αυξηθεί ο μέσος μισθός κατά 40%", εξήγησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Κέρι ανέθεσε στον εκπρόσωπο του Κουαρτέτου (Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ) για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ, να επεξεργαστεί ένα οικονομικό σχέδιο που θα προσελκύει τον τουρισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις στη Δυτική Όχθη και θα εμφυσήσει ελπίδα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Μπλερ έχει εργαστεί ήδη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Κόκα Κόλα, Μουχτάρ Κεντ, για τους τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων στη Δυτική Όχθη.

Ο Μπλερ "επεξεργάζεται αυτό που μπορεί να είναι ένα καινοτόμο σχέδιο (...) το οποίο θα μεταμορφώσει τις ζωές στο μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος", είπε ο Κέρι.

"Πρόκειται για ένα σχέδιο για την παλαιστινιακή οικονομία που είναι πιο σημαντικό, πιο τολμηρό και πιο φιλόδοξο από όλα όσα προτάθηκαν μετά το Όσλο", υπογράμμισε αναφερόμενος στις συμφωνίες του 1993 για την παλαιστινιακή αυτονομία.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)