to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:42 | 31.05.2013

Πολιτική

Ιωάννινα: Έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Ιούλιο

Τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, εντός του Ιουλίου, με θέμα τη νέα κατανομή των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποφάσισε το ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, οι εργασίες του οποίου έληξαν στα Γιάννενα αργά το απόγευμα.


Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, «η νέα απογραφή του πληθυσμού, οι νέες αρμοδιότητες και οι αλλαγές που επέφερε ο «Καλλικράτης», όπως και οι τροποποιήσεις των ΚΑΠ, μετά το 2002, έχουν δημιουργήσει ένα άδικο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ, που χρειάζεται τροποποίηση».  

Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ, εξέφρασε επίσης, την κατηγορηματική του αντίθεση, "για την περαιτέρω κατάργηση ή συγχώνευση Νομικών Προσώπων και Δημοτικών Επιχειρήσεων της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την επαπειλούμενη απόλυση των εργαζομένων σε αυτά". Στο ψήφισμα του Συνεδρίου, υπενθυμίζεται, ότι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο μόνος φορέας του Δημοσίου που προχώρησε σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του, ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ως προς την αξιολόγηση των δομών των Δήμων και των εργαζομένων, καθώς και για τα κριτήρια που θα ισχύσουν, επισημαίνεται  η ανάγκη αξιολόγησης, με προκαθορισμένα κριτήρια, χωρίς να γίνουν απολύσεις εργαζομένων στις υπηρεσίες και τις δομές των Δήμων, Αντίθετα, αν διαπιστωθεί σε κάποιους Δήμους πλεονάζον προσωπικό, να υπάρξει κινητικότητα προς Δήμους που έχουν διαπιστωμένες ανάγκες, αναφέρεται στο ψήφισμα.

« Δηλώνουμε ότι συμφωνούμε με το μέτρο της κινητικότητας, που για μας σημαίνει, μετακινήσεις ενδοδημοτικές σε ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΚΕΠ με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων άμεσα, μετακινήσεις διαδημοτικές με αποφάσεις των δύο ενδιαφερομένων δήμων κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο, ευρύτερη κινητικότητα στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με ταχείες διαδικασίες. Καμία παρεμβολή άλλου επιπέδου στην κινητικότητα του προσωπικού», επισημαίνεται.

 Στο μεταξύ, οι σύνεδροι ζητούν, μεταξύ άλλων, απλούστευση του συνολικού διοικητικού μοντέλου της χώρας με πάταξη  της γραφειοκρατίας, κατοχύρωση της διαφάνειας και κανόνων δικαίου, για άμεση παροχή υπηρεσιών ποιότητας προς τους πολίτες με το ελάχιστο δυνατό κόστος, ενώ εκφράζουν την αντίθεσή τους στο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» και την επιτροπεία στους Δήμους, υποστηρίζοντας, ότι "θα δημιουργηθούν προβλήματα από το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργεί το Παρατηρητήριο".

Επίσης, κρίνεται αναγκαία, η άμεση υπαγωγή των οφειλετών προς τους Δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις , σε ευνοϊκή ρύθμιση με μεγάλο αριθμό δόσεων, ενώ, ζητείται η άμεση  μείωση του ΦΠΑ εστίασης και η επαναφορά του δημοτικού τέλους παρεπιδημούντων.

Εξάλλου, αναφορικά, με τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη Δικαιοσύνη, το συνέδριο προτείνει μεταξύ άλλων: η ποινική δικαιοσύνη να εκδικάζει εντός τετραμήνου τις υποθέσεις των αιρετών, διότι αυτοί οδηγούνται με παραπομπή σε υποδικία που διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, με κίνδυνο όταν πλέον έχουν αθωωθεί, να έχει παρέλθει και η δημοτική περίοδος, την άμεση προώθηση ρύθμισης, ώστε να μην υιοθετούνται ανώνυμες καταγγελίες κατά δημοσίων λειτουργών και τη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που αφορούν στον έλεγχο αιρετών, τη δημοσίευση των πορισμάτων και την απόδοση ευθυνών, εάν και όπου υπάρχουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)