to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:01 | 14.10.2015

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Ινστιτούτο Prolepsis: Το 53% των παιδιών αγωνιά για το αν θα φάει αύριο…

Συγκλονιστικά στοιχεία για το πώς πλήττει η επέκταση της ένδειας τους μαθητές, ιδίως των φτωχότερων περιοχών, συνέλεξε το Ινστιτούτο Prolepsis από το περσινό επισιτιστικό πρόγραμμα «Διατροφή».


Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση, τα σχολίασε δε και τα ανέλυσε η πρόεδρος του Ινστιτούτου, Αθηνά Λινού, η οποία είναι και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής. 

Επί του συνόλου των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, το 53% αγωνιούσε αν θα είχε φαγητό την επόμενη ημέρα και το 21% πεινούσε ήδη…

Στο 64% των οικογενειών τουλάχιστον ο ένας γονέας δεν είχε εισόδημα. Το 15% δεν διέθετε καμία πηγή εισοδήματος. Σε ποσοστό 8,5%, οι μαθητές δεν διέθεταν ασφάλιση για περίθαλψη. Έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της εβδομάδας έπληττε το 7%...

«Ένα στα έξι παιδιά αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένα στα τέσσερα προβλήματα συναισθηματικής υγείας», ανέφερε η πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis. 

Αυτή η κατάσταση, βεβαίως, έχει άμεσες επιπτώσεις και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όπως γνωστοποίησε η κ. Λινού, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια σίτισης απουσιάζουν συχνότερα από το σχολείο ή και το διακόπτουν.

Τα παιδιά των επισιτιστικά ανασφαλών οικογενειών, τα οποία δεν πηγαίνουν στο σχολείο, ανέρχονται στο 18%. Το αντίστοιχο ποσοστό των γόνων επισιτιστικά ασφαλών οικογενειών είναι 8%.

Από το 2012 το Ινστιτούτο έχει μοιράσει πάνω από 11 εκατομμύρια γεύματα, ενισχύοντας 75.000 μαθητές από 450 σχολεία. Φέτος έχουν εξασφαλιστεί πόροι επαρκείς για  γεύματα σε 7.500 μαθητές. Αίτηση ένταξης στο φετινό πρόγραμμα ενίσχυσης, όμως, έχουν κάνει 2.000 σχολεία και 250.000 μαθητές.

Η κ. Λινού κάλεσε σε κοινή δράση όλες τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, ώστε, όπως είπε, να μην είναι κανένα παιδί πεινασμένο στο σχολείο.

Ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Ινστιτούτου:

«Οι μειώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο μέσο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούν το 33% και, σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών στην Υγεία και την Παιδεία, οι οποίες επίσης αγγίζουν το 33%, έχουν οδηγήσει το 36% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος τόνισε ότι «μέλημα της κυβέρνησης είναι να σταματήσουν να υπάρχουν φαινόμενα παιδιών που λιποθυμούν από την πείνα και να διασφαλιστεί το αγαθό της διατροφής όλων που διαμένουν στη χώρα, αλλά και όσων προσέρχονται σε αυτήν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)