to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:55 | 06.02.2014

πηγή: Deutsche Welle

Οικονομία

Iνστιτούτο Ifo: Χωρίς Ελλάδα και Γαλλία η ανάκαμψη στην ευρωζώνη

Σύμφωνα με την έρευνα, η Γερμανία συγκεντρώνει τη θετικότερη αξιολόγηση σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.


Η διαγραφόμενη ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη βελτίωσε το οικονομικό κλίμα, αναφέρει στην τριμηνιαία του έκθεση το οικονομικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου. Οι ειδικοί που μετείχαν στην έρευνα του ινστιτούτου αξιολογούν σαφώς θετικότερα την παρούσα κατάσταση από ό,τι πριν από τρεις μήνες. Όπως ανακοίνωσε το Ifo, «η σημερινή αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών είναι η καλύτερη των τελευταίων τριών ετών». Ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Χανς-Βέρνερ Ζιν προβλέπει ότι «η ανάκαμψη θα πάρει τους επόμενους μήνες ακόμη πιο ξεκάθαρη μορφή». Σύμφωνα με την έρευνα, η Γερμανία συγκεντρώνει τη θετικότερη αξιολόγηση σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Για την κατάσταση στην Ελλάδα και τη Γαλλία οι ειδικοί εξέφρασαν μεγαλύτερο σκεπτικισμό σε σχέση με την προ τριμήνου έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι και το Οικονομικό Βαρόμετρο του Ινστιτούτου Markit του Λονδίνου διαπιστώνει σταθεροποίηση της ανάπτυξης στη ζώνη του κοινού νομίσματος. Όσον αφορά, πάντως, τον πληθωρισμό, οι ειδικοί προβλέπουν ότι φέτος θα κινηθεί στο επίπεδο του 1,5%. Επίσης θεωρούν το ευρώ υπερτιμημένο σε σχέση με το δολάριο και το γιεν. Η πλειονότητα των ειδικών αναμένει ανατίμηση του δολαρίου εντός των επομένων έξι μηνών.

Είναι πολύ νωρίς για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές

Σε συνέντευξή του προς την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, το στέλεχος της επενδυτικής Pimco, Άντριου Μποσομγουόρθ, αναφέρεται στην επενδυτική δραστηριότητα του ομίλου στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί «χαμηλό τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο για τα κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα με προθεσμίες από τρία μέχρι πέντε χρόνια και στην περιφέρεια του κοινού νομίσματος», ενώ αντίθετα συνιστά προσοχή για «τίτλους με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής και πιο αδύναμη φερεγγυότητα»

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο μάνατζερ της Pimco επισήμανε: «Κρατιόμαστε ακόμα μακριά από την Ελλάδα. Παρόλο που η χώρα έχει ήδη δρομολογήσει πολλά, παραμένουν ωστόσο ορισμένες σκέψεις αναφορικά με την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Επίσης η αυξανόμενη πολιτική ριζοσπαστικοποίηση και βία αποτελούν μια σαφή ένδειξη συναγερμού για το ότι η ανεκτικότητα της κοινωνίας έχει τα όριά της».

Ο Μποσομγουόρθ δεν θεωρεί κάτι αιφνιδιαστικό ένα ακόμη «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και εκτιμά ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, προσθέτοντας ότι η χώρα «θα επιστρέψει σε αυτές κάποια μέρα, αλλά ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)