to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:56 | 07.02.2023

Κοινωνία

Ινστιτούτο Έτερον: Η έρευνα για τη Generation Z

To «Έτερον - Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή» δημοσιεύει τον συλλογικό ηλεκτρονικό τόμο «Gen Z, Πολιτική & Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην περίοδο της πανδημίας: Ερευνητικά ευρήματα και σχολιασμός» κι ένα τετράλεπτο επεξηγηματικό βίντεο, προϊόντα του ερευνητικού πρότζεκτ «Gen Z - Voice On»


Το Eteron - Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, oλοκληρώνοντας τη δεύτερη φάση του project «Gen Z - Voice On», προχωρά στην έκδοση του συλλογικού ηλεκτρονικού τόμου με τίτλο: «Gen Z, Πολιτική & Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην περίοδο της πανδημίας: Ερευνητικά ευρήματα και σχολιασμός». To e-book επιδιώκει να αποτελέσει μια ουσιαστική συνεισφορά στον δημόσιο διάλογο για το πολιτικό προφίλ και τις επικοινωνιακές πρακτικές της νέας γενιάς. 

Ειδικότερα, ο τόμος ξεκινάει με την παρουσίαση και ανάλυση των βασικών συμπερασμάτων της έρευνας, που διεξήγαγε η Aboutpeople για λογαριασμό του Eteron, από την Αναστασία Βενετή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Bournemouth (UK), τον Σταμάτη Πουλακιδάκο, επίκουρο καθηγητή στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τον Αλέξανδρο Μινωτάκη, υπ. διδάκτορα στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Σκοπός της ποσοτικής έρευνας ήταν να εισφέρει νέα τεκμήρια και στοιχεία στη συζήτηση για τη Gen Z, απαντώντας σε ερωτήματα όπως:

  • Ποιες είναι οι απόψεις των νέων έως και 25 ετών για ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης την περίοδο της πανδημίας (2020-21);
  • Ποια Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης χρησιμοποιούν περισσότερο;
  • Ποιες πηγές ενημέρωσης επιλέγουν και πώς διαμορφώνουν την πολιτική τους άποψη;
  • Τι πιστεύουν για την παραπληροφόρηση και πόσο εύκολα πέφτουν θύματα ψευδών ειδήσεων;
  • Σκοπεύουν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές;

Στόχος του Eteron ήταν, μέσω της έρευνας, να ανοίξει ο ευρύτερος διάλογος γύρω από το πώς η Gen Z αντιλαμβάνεται, επανορίζει ή αμφισβητεί κληροδοτημένες έννοιες και πρακτικές της πολιτικής. Έτσι, από διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, με την αρθρογραφία τους οι Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λίνα Ζηργάνου, Σπύρος Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, Θωμάς Σιώμος και Αντώνης Γαλανόπουλος σχολιάζουν τα ερευνητικά ευρήματα και εμπλουτίζουν την οπτική μας γύρω από τη νέα γενιά, τις πολιτικές στάσεις και τις επικοινωνιακές πρακτικές τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Μάλιστα, αναφορικά με τη διεθνή συζήτηση, ο τόμος περιλαμβάνει τη συγκριτική ανάλυση της καθηγήτριας του πανεπιστημίου του Λέστερ, Αθηνάς Καρατζογιάννη, μεταξύ των αποτελεσμάτων των ερευνών του Eteron και της μεγάλης πανευρωπαϊκής έρευνας DigiGen σε σχέση με την πολιτική συμμετοχή των νέων και τον αντίκτυπο των τεχνολογικών μετασχηματισμών στην ψηφιακή γενιά. 

Στην ίδια κατεύθυνση, οι διακεκριμένοι συγγραφείς και ακαδημαϊκοί Ruth Milkman, Keir Milburn και Donatella Della Porta παραχώρησαν συνεντεύξεις στο Eteron, οι οποίες φωτίζουν μεθοδολογικά ζητήματα γύρω από τη χρήση της έννοιας «γενιά» στη μελέτη των κοινωνικών κινημάτων και συνδέουν τις διεθνείς τάσεις γύρω από τη Gen Z με προγενέστερες έρευνές τους για τη γενιά των Millennials. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Keir Milburn «η ηλικία έχει πλέον αναδειχθεί στον πιο αξιόπιστο παράγοντα πρόβλεψης πολιτικών απόψεων και πρόθεσης ψήφου». Μένει να φανεί αν η συγκεκριμένη εκτίμηση θα επιβεβαιωθεί και στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου σύμφωνα με την έρευνα του Eteron, το 84% των νέων έως 25 ετών έχει δηλώσει ότι προτίθεται να συμμετάσχει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα υλικά που συγκεντρώνονται σε αυτόν τον συλλογικό τόμο ενισχύουν την υπόθεση ότι η Gen Z στην Ελλάδα ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις, ψάχνοντας εναλλακτικές και συλλογικές διεξόδους απέναντι σε μια διαρκή συνθήκη πολλαπλών κρίσεων και επισφάλειας.

Παράλληλα, το Eteron - Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή δημοσιεύει σήμερα ένα τετράλεπτο επεξηγηματικό βίντεο, όπου ο συντονιστής του project Kώστας Γούσης συγκεντρώνει τα βασικά ευρήματα και συμπεράσματα για τη Generation Z.

To e-book είναι διαθέσιμο εδώ, ενώ μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)