to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:17 | 10.11.2020

Οικονομία

Ινστιτούτο ΕΝΑ: Οι δημόσιες δαπάνες αντίδοτο στην κρίση

Το Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας και Πολιτικής του Iνστιτούτου ΕΝΑ απευθύνθηκε σε πέντε νέους οικονομολόγους συζητώντας μαζί τους για το ρόλο της δημοσιονομικής πολιτικής και των δημόσιων δαπανών μέσα στην κρίση, για το Ταμείο Ανάκαμψης και το κοινωνικό αποτύπωμα της κρίσης


Οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης του Covid-19 στην ελληνική οικονομία, όπως καταγράφηκαν στα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, επανατοποθέτησαν τη δημόσια συζήτηση για την επόμενη μέρα της οικονομίας στο πλαίσιο των απαισιόδοξων προβλέψεων. Η εμφάνιση της πανδημίας βρήκε την οικονομία σε μια αρνητική δυναμική την οποία επέτεινε, καθώς οι ρυθμοί μεγέθυνσης ήταν σε καθοδική τροχιά ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, ενώ εισήλθαν σε αρνητικό έδαφος το πρώτο τρίμηνο του 2020, δηλαδή πριν από τη λήψη των πρώτων περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της εκδήλωσης της πανδημίας.

Σε αυτή τη συνθήκη, η ανθεκτικότητα της οικονομίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα χαμηλή απέναντι στην ένταση της υγειονομικής κρίσης, κάτι που αποτυπώνεται καθαρά στην κατακόρυφη πτώση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 15,2%, τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί ιστορικά από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ο απολογισμός των άμεσων συνεπειών του πρώτου κύματος της πανδημίας προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την αστοχία των αρχικών προβλέψεων για το ύψος της ύφεσης, τα περιθώρια μιας εναλλακτικής διαχείρισής της, το βάθος των κοινωνικών συνεπειών και τα χαρακτηριστικά της δυναμικής της ανάκαμψης. Ιδιαίτερα, μάλιστα, τώρα, που η νέα έξαρση της πανδημίας οδήγησε σε ένα δεύτερο lockdown, θέτοντας υπό αναθεώρηση, επί τα χείρω, την εκτίμηση για την ύφεση του 2020, αλλά και καθιστώντας διακινδυνεύσιμη ακόμη και την -όποια- ανάκαμψη το 2021.

Το Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας και Πολιτικής του Iνστιτούτου ΕΝΑ απευθύνθηκε σε πέντε νέους οικονομολόγους συζητώντας μαζί τους για το ρόλο της δημοσιονομικής πολιτικής και των δημόσιων δαπανών μέσα στην κρίση, για το Ταμείο Ανάκαμψης και το κοινωνικό αποτύπωμα της κρίσης, σε μια προσπάθεια εξαγωγής σημείων χρήσιμων τόσο σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου όσο και σχεδιασμού των επόμενων κρατικών παρεμβάσεων στήριξης.

Οι 5 οικονομολόγοι είναι οι:

Δημήτρης Λιάκος (Oικονομολόγος, πρώην Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και πρώην πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής), Παναγιώτης Κωνσταντίνου (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Δ.Ε.Ο.Σ. του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), Δημήτρης Φουτάκης (Λέκτορας, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας), Γιώργος Ιωαννίδης (Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, Τμήμα Μελετών στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο και διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Χρήστος Τσίτσικας (Οικονομολόγος, διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών)

Όλο το Δελτίο:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)