to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Iνστιτούτο ΕΝΑ: Η στεγαστική κρίση, το δικαίωμα στη στέγη και ο ρόλος της φορολογίας

Σήμερα, 1 στους 10 ευρωπαίους πολίτες ξοδεύει το 40% περίπου του εισοδήματός του για στέγαση, της οποίας η ποιότητα τις πιο πολλές φορές δεν προσφέρει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.


Το ΕΝΑ δημοσιεύει το κείμενο εργασίας της Θεοδώρας Λαζαρέτου (τ. Διευθύντριας της Φορολογικής & Τελωνειακής Ακαδημίας ΑΑΔΕ, Δρ. Νομικής ΕΚΠΑ) με θέμα: Το δικαίωμα στη στέγαση & ο ρόλος της φορολογίας.

Η στεγαστική κρίση στην Ευρώπη είναι γεγονός. Από το Παρίσι μέχρι την Βαρσοβία και από το Δουβλίνο μέχρι την Αθήνα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα έξοδα απόκτησης, συντήρησης ή ενοικίασης κατοικίας.

Σήμερα, 1 στους 10 ευρωπαίους πολίτες ξοδεύει το 40% περίπου του εισοδήματός του για στέγαση, της οποίας η ποιότητα τις πιο πολλές φορές δεν προσφέρει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια πρόσφατη Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα τελευταία δέκα χρόνια, ο αριθμός των αστέγων στην ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 70%, ενώ πάνω από το 4% του ευρωπαϊκού πληθυσμού στερείται στέγης.

Με τη στεγαστική κρίση να είναι παρούσα, το δικαίωμα στη στέγη συνιστά επείγον κοινωνικό αίτημα και η φορολογία μπορεί να αποτελέσει ένα από τα εργαλεία για την αντιμετώπισή της.

Το αίτημα για αλλαγή πλεύσης στις κυβερνητικές στεγαστικές πολιτικές προς την κατεύθυνση της διάθεσης περισσότερων και καλύτερων κατοικιών θέτει, μάλιστα, σε αμφισβήτηση τη λογική του παραδοσιακού φορολογικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, στο κείμενο εργασίας περιγράφονται προτάσεις και παραδείγματα εφαρμογής τόσο στην κατεύθυνση της άμβλυνσης της εισοδηματικής ανισότητας όσο στην κατεύθυνση της αναμόρφωσης των φόρων στην ακίνητη περιουσία με στόχο τη διασφάλιση του δικαιώματος στη στέγαση και τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των πολιτών σε οικονομικά προσιτή κατοικία.

* Kείμενο εργασίας της

Θεοδώρας Λαζαρέτου, τ. Διευθύντριας της Φορολογικής & Τελωνειακής Ακαδημίας ΑΑΔΕ, Δρ. Νομικής ΕΚΠΑ, DEA de droit Universite Lyon III Cert. Boston University, Cert. Leiden University, Cert. IMF / VGAPx & VITARAx, TADAT (IMF) trained assessor

Διαβάστε ακόμη: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)