to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:18 | 29.06.2021

Διεθνή

Ινδονησία: Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα «καταστροφής»

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας θα περιμένει να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 προτού επιτρέψει σε ξένους τουρίστες να επισκεφθούν το Μπαλί


Η Ινδονησία βρίσκεται στα πρόθυρα «καταστροφής» λόγω της επιδημίας covid-19, καθώς το πιο μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού αρχίζει να κυριαρχεί στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας και να φέρνει στα όριά τους τα νοσοκομεία, προειδοποίησε σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός.

Τις τελευταίες ημέρες η Ινδονησία αναφέρει καθημερινά περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα, με το νέο κύμα της επιδημίας να πυροδοτείται από την εμφάνιση πιο μεταδοτικών, παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού και την αυξημένη κινητικότητα των πολιτών μετά το Ραμαζάνι.

Συνολικά στην Ινδονησία, μια χώρα με πληθυσμό 270 εκατομμύρια κατοίκους, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 2,12 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 και περίπου 57.200 θάνατοι.

«Κάθε ημέρα βλέπουμε αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα να ωθεί την Ινδονησία πιο κοντά στην καταστροφή», δήλωσε ο Γιαν Γκέλφαντ επικεφαλής της αποστολής στη χώρα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Τα νοσοκομεία σε πολλές από τις «κόκκινες περιοχές» είναι σχεδόν πλήρη, περιλαμβανομένης της Τζακάρτα όπου την Κυριακή ήταν κατειλημμένο το 93% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα λόγω της ανόδου των κρουσμάτων που οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα των πολιτών και τη χαλαρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων, ενώ επιδεινώνεται και από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα», εξήγησε η Σίτι Νάντια Ταρμίζι υψηλόβαθμη αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Ινδονησίας.

Επικαλούμενη την ανάγκη να προστατευθεί η οικονομία, η Ινδονησία δεν έχει επιβάλει γενικό lockdown λόγω της πανδημίας,

Αντίθετα οι αρχές προτιμούν να επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα στοχευμένα σε γειτονιές ή χωριά που χαρακτηρίζονται «κόκκινες ζώνες» και όπου παρατηρείται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων covid-19.

Ωστόσο την Κυριακή ο Ιατρικός Σύλλογος Ινδονησίας ζήτησε από την κυβέρνηση να επιβάλει ευρύτερους περιορισμούς, κυρίως στο νησί Ιάβα όπου ζουν περίπου οι μισοί κάτοικοι της χώρας.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές, η εφημερίδα The Straits Times ανέφερε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει τα μέτρα από αύριο Τετάρτη.

Εμβολιασμός

Η Ινδονησία βασίζεται κυρίως στην εμβολιαστική της εκστρατεία για να αντιμετωπίσει την covid-19, όμως μόνο 13,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τα 181,5 εκατομμύρια που μπορούν να ανοσοποιηθούν, έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου από τον Ιανουάριο.

Η χώρα χρησιμοποιεί κυρίως το κινεζικό εμβόλιο Sinovac, από το οποίο έχει λάβει περίπου 94 εκατομμύρια δόσεις, ενώ διαθέτει άλλα 10 εκατομμύρια δόσεις του AstraZeneca.

Εξάλλου χθες, Δευτέρα, η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων της Ινδονησίας συνέστησε τον εμβολιασμό με το Sinovac των εφήβων ηλικίας 12 με 17 ετών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 12,6% των κρουσμάτων στη χώρα αφορά την ηλικιακή ομάδα 0-18 ετών.

Μπαλί

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ινδονησίας θα περιμένει να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 προτού επιτρέψει σε ξένους τουρίστες να επισκεφθούν το Μπαλί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Σαντιάγα Ούνο.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει καταστρέψει την οικονομία του Μπαλί, επί δεκαετίες δημοφιλή τουριστικό προορισμό χάρη στις εντυπωσιακές του παραλίες και την έντονη νυχτερινή ζωή.

«Στοχεύουμε στα τέλη Ιουλίου, στις αρχές Αυγούστου, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε πού βρισκόμαστε με την πρόσφατη άνοδο (των κρουσμάτων κορονοϊού», εξήγησε ο Ούνο. «Θα περιμένουμε μέχρι η κατάσταση να βελτιωθεί», πρόσθεσε.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται άνοδος των κρουσμάτων covid-19 στο Μπαλί, όπου τον τελευταίο μήνα ο αριθμός των νέων μολύνσεων που καταγράφονται καθημερινά έχει τετραπλασιαστεί, αν και παραμένει γύρω στις 200 ημερησίως.

Ο Ούνο επισήμανε ότι θα ήθελε ο αριθμός των κρουσμάτων στο Μπαλί να πέσει στα 30 με 40 ημερησίως προτού επιτραπεί στους τουρίστες να το επισκεφθούν.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)