to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:11 | 23.11.2016

Διεθνή

Ινδία: Σύλληψη 11 προσώπων για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης βρεφών

Έντεκα άνθρωποι συνελήφθησαν στην Ινδία καθώς τους βαρύνουν υποψίες πως εξαπατούσαν γυναίκες και τις ωθούσαν να πωλούν τα νεογέννητα βρέφη τους και κατόπιν τα μετέφεραν, με εμπορευματοκιβώτια που ανέφεραν ότι περιείχαν μπισκότα, σε ένα κέντρο υιοθεσίας για να πωλούνται σε άτεκνα ζευγάρια, ανακοίνωσε η ινδική αστυνομία σήμερα.


Έντεκα άνθρωποι συνελήφθησαν στην Ινδία καθώς τους βαρύνουν υποψίες πως εξαπατούσαν γυναίκες και τις ωθούσαν να πωλούν τα νεογέννητα βρέφη τους και κατόπιν τα μετέφεραν, με εμπορευματοκιβώτια που ανέφεραν ότι περιείχαν μπισκότα, σε ένα κέντρο υιοθεσίας για να πωλούνται σε άτεκνα ζευγάρια, ανακοίνωσε η ινδική αστυνομία σήμερα.

Ανώτερος αξιωματούχος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Crime Investigation Department, CID) στο ανατολικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης διευκρίνισε πως οι συλλήψεις άρχισαν τη Δευτέρα, έπειτα από την έφοδο της αστυνομίας σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο και την ανακάλυψη δύο νεογνών μέσα σε χαρτόκουτα σε μια κλειδωμένη αποθήκη ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν είναι ο ιδιοκτήτης του ιδρύματος, μαίες και μέλη του προσωπικού του στην Μπαντούρια, 80 χλμ. από την Κολκάτα.

Η αστυνομία συνέλαβε επίσης τέσσερις γραμματείς δικαστηρίου, οι οποίοι κατηγορούνται ότι πλαστογραφούσαν έγγραφα για να διευκολύνουν τους διακινητές τω βρεφών, και τον επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης που διηύθυνε το κέντρο υιοθεσιών.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αποκαλυφθούν περισσότερες πληροφορίες μόνο αφού υπάρξει περισσότερη πρόοδος», δήλωσε ο Μπαράτ Λαλ Μίνα, υποδιευθυντής της CID στη Δυτική Βεγγάλη, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Δεν υπήρχε κάποιος εκπρόσωπος του μαιευτηρίου ή της ανθρωπιστικής οργάνωσης διαθέσιμος για να σχολιάσει τις πληροφορίες των αρχών.

Η αστυνομία ανέφερε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας δείχνουν ακόμη πως έφηβες καθώς κι ανύπαντρες γυναίκες που επισκέπτονταν την κλινική για να προχωρήσουν σε αμβλώσεις πιέζονταν, και πολλές πείθονταν, από το προσωπικό να κυοφορήσουν και να πουλήσουν τα παιδιά.

Η αστυνομία δεν διευκρίνισε την τιμή, όμως σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ινδικά ΜΜΕ, στις μητέρες προσφέρονταν 300.000 ρουπίες (ή περίπου 4.159 ευρώ) για ένα αγόρι και 100.000 ρουπίες (€1.385) για ένα κορίτσι.

Μια άλλη πρακτική που ακολουθούσαν τα μέλη του κυκλώματος ήταν να λένε σε μητέρες στο μαιευτήριο ότι τα βρέφη τους γεννήθηκαν νεκρά. Σε ορισμένες από αυτές μάλιστα επεδείκνυαν πτώματα βρεφών για να τις ξεγελάσουν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τα βρέφη, τα περισσότερα νεογέννητα, διακινούνταν κατόπιν μέσα σε χαρτόκουτα που χρησιμοποιούνται για να συσκευάζονται μπισκότα και μεταφέρονταν στο κέντρο υιοθεσιών, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων, στη Ματσλανταπούρ. Εκεί πωλούνταν σε άτεκνα ζευγάρια.

«Επρόκειτο για μια καλά οργανωμένη συμμορία, η οποία αξιοποιούσε κάθε είδους μέσα που χρειάζονταν για το δίκτυο εμπορίας» βρεφών, δήλωσε άλλο στέλεχος της CID, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το στέλεχος της CID ανέφερε ότι είναι πιθανό να γίνουν κι άλλες συλλήψεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι καταγγελίες περί διακίνησης ανθρώπων αυξήθηκαν κατά 25% το 2015 σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Πάνω από το 40% των υποθέσεων αυτών αφορούν παιδιά που αγοράστηκαν, πουλήθηκαν ή εργάστηκαν ως σκλάβοι, σύμφωνα με εγκληματολογικές στατιστικές των ομοσπονδιακών αρχών.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία η οποία τηρεί στατιστικά στοιχεία για το έγκλημα στην Ινδία (National Crime Records Bureau, NCRB) πέρυσι καταγράφηκαν 6.877 υποθέσεις που αφορούν διακίνηση ανθρώπων, από 5.466 το 2014, εκ των οποίων οι περισσότερες στο βορειοανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο Άσαμ. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε η Δυτική Βεγγάλη.

Η Νότια Ασία, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται η Ινδία, είναι μια από τις χώρες του κόσμου όπου η διακίνηση ανθρώπων καταγράφει την ταχύτερη αύξηση.

Συμμορίες πουλάνε χιλιάδες θύματα για να δουλεύουν σκλάβοι κάθε χρόνο, ή τα διαθέτουν σε επιχειρηματίες προς εκμετάλλευση. Πολλές γυναίκες και κορίτσια πωλούνται σε οίκους ανοχής.

Στην Ινδία υπολογίζεται ότι ζει το 40% των συνολικά 45,8 εκατομμυρίων ανθρώπων που εκτιμάται πως βιώνουν ακόμη σήμερα τη σκλαβιά σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη σκλαβιάς για το 2016 που έχει δημοσιεύσει η ΜΚΟ Walk Free Foundation, η οποία εδρεύει στην Αυστραλία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)