to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:16 | 13.04.2018

Διεθνή

Ινδία: Οι βιασμοί δύο ανήλικων κοριτσιών φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τα γυναικεία δικαιώματα

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Ινδίας ξεκίνησε σήμερα να ανακρίνει ένα μέλος του κόμματος του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος κατηγορείται ότι βίασε μια έφηβη πριν από εννέα μήνες και μετά την αγρυπνία που πραγματοποίησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.


Η αγρύπνια που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του προέδρου του κόμματος του Κογκρέσου, του Ραούλ Γκάντι, συνέπεσε με τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν μετά τον ομαδικό βιασμό και τον φόνο τον Ιανουάριο ενός οκτάχρονου κοριτσιού, μιας μουσουλμάνας, στο κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ινδουιστές.

«Η καρδιά μου πονά σήμερα, όπως και εκατομμυρίων Ινδών», έγραψε ο Γκάντι στο Twitter αφού απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος, που εκτιμάται ότι έφτανε τα 5.000 άτομα. «Η Ινδία απλώς δεν μπορεί να συνεχίζει να συμπεριφέρεται στις γυναίκες με αυτό τον τρόπο».

Η υπόθεση βιασμού για τον οποίο κατηγορείται ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) προσέφερε αφορμή στα κόμματα της αντιπολίτευσης για να επιτεθούν εναντίον της κυβέρνησης του κρατιδίου Ούταρ Πραντές, του πιο πολυπληθούς της Ινδίας όπου καταγράφονται και τα περισσότερα εγκλήματα.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ούταρ Πραντές Γιόγκι Αντιτιάναθ ζήτησε από την ομοσπονδιακή αστυνομία να αναλάβει την έρευνα για τον βιασμό, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε τη τοπική αστυνομία ότι δεν αντέδρασε εγκαίρως μετά την καταγγελία του θύματος.

Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας δήλωσε ότι ο Κουλντίπ Σινγκ Σένγκαρ, επί χρόνια βουλευτής του BJP στο κρατίδιο, ανακρίθηκε σήμερα αναφορικά με τον βιασμό στην πόλη Ουνάο. Δεν έχει συλληφθεί.

Ο δικηγόρος του Σένγκαρ δήλωσε ότι ο πελάτης του, ο οποίος είναι 50 ετών, είναι αθώος και ότι πρόκειται για συνωμοσία προκειμένου να πληγεί η πολιτική του καριέρα.

Υπουργοί έχουν τονίσει ότι θα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη ανεξαρτήτως του ποιος διέπραξε το έγκλημα, αν και υπερασπίστηκαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπολεμήσουν τη βία εναντίον των γυναικών.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε τα συμφέρονται των θυγατέρων μας, είναι οι θυγατέρες του έθνους», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Μάχες Σάρμα την Πέμπτη στους δημοσιογράφους.

Η Μανέκα Γκάντι, υπουργός αρμόδια για τις Γυναίκες και την Ανάπτυξη των Παιδιών, δήλωσε ότι το υπουργείο της σκοπεύει να προτείνει τη θανατική ποινή για τον βιασμό παιδιών κάτω των 12 ετών. Αυτή τη στιγμή η ανώτατη ποινή για το αντίστοιχο έγκλημα είναι ισόβια.

Στο μεταξύ στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων βρέθηκε αυτή την εβδομάδα ο ομαδικός βιασμός και ο φόνος της 8χρονης Ασίφα Μπάνο, που ανήκε σε μια μουσουλμανική νομαδική φυλή. Το κορίτσι βρέθηκε νεκρό σε ένα δάσος στις 17 Ιανουαρίου κοντά στην πόλη Κάτουα του Κασμίρ.

Όμως το θέμα ξανάρθε στη δημοσιότητα όταν ακροδεξιές ινδουιστικές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν για τη σύλληψη ενός άνδρα, που κατηγορείται για το έγκλημα, και ο οποίος ανήκει στην κοινότητα των ινδουιστών.

Η αστυνομία έχει συλλάβει οκτώ άνδρες, μεταξύ των οποίων έναν πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο, τέσσερις αστυνομικούς και έναν ανήλικο.

(με πληροφορίες από BBC)

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)