to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:07 | 16.10.2012

left.gr

Πολιτική

Independent: Η Χρυσή Αυγή εξυπηρετεί τα αφεντικά

Independent: "Η Χρυσή Αυγή: η αγάπη για εξουσία και το μίσος για την διαφορετικοτητα,σε άνοδο στην κοιτίδα της δημοκρατίας"


Από Independent - Γράφει η Laurie Penny


"Μαζέψτε τα, πουστράκια" Ο τεράστιος φαλακρός άνδρας στα μπλε, φωνάζει σε θεατές θεάτρου, σε δημόσιο δρόμο της Αθήνας. Τον πλαισιώνει η αστυνομία, που δεν κάνει τίποτα για να τον σταματήσει να εκσφενδονίζει το ρατσιστικό, ομοφοβικό βιτριόλι του. "Πουτανάκι ο χρόνος σου τελείωσε".


"Γαμημένες αλβανικές κωλοτρυπίδες!" Σε ένα βίντεο που γυρίστηκε στις 11 Οκτωβρίου έξω από την πρεμιέρα του Corpus Christi, του αμφιλεγόμενου έργου του Terrence McNally, από το 1988, το οποίο απεικονίζει τον Ιησού ως ομοφυλόφιλο, ο άνθρωπος αυτός, ένα μέλος του φασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, κακοποιούσε λεκτικά τους θεατές οι οποίοι αργότερα χτυπήθηκαν από νεοναζί αποφασισμένους να κατεβάσουν την παράσταση.

Αυτός ο άνθρωπος όμως δεν είναι ένας συνηθισμένος δεξιός κακοποιός. Είναι μέλος του  Κοινοβουλίου. Ο Ηλίας Παναγιώταρος ήταν μεταξύ των 18 Νέο-Ναζί που εκλέχτηκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο νωρίτερα φέτος, εκμεταλλευόμενοι την απελπισία των ανέργων και των άπορων Έλληνων πολιτών,ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην mainstream πολιτική σκηνή.. Το γεγονός ότι τα μέλη του κόμματός τους, κατέχουν δημόσιο αξίωμα, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν αποτρέψει τα μέλη της Χρυσής Αυγής από σωματική τρομοκράτηση των μεταναστών, των ομοφυλόφιλων και των συμμάχων τους.


Η σκηνή έξω απο το Corpus Christi είναι απλώς το πιο πρόσφατο σημείο ανάφλεξης. Στο Twitter, ο Μανώλης Β., ένας Έλληνας blogger, υποστήριξε ότι παρενοχλήθηκε και κλωτσήθηκε στο έδαφος,από βουλευτές της Χρυσής Αυγής,ενώ η αστυνομία στεκόταν δίπλα και παρακολουθούσε. Αυτή η τελευταία λεπτομέρεια θα εκπλήξει μερικούς Έλληνες: μερικές δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το μισό της αστυνομίας στην Αθήνα ψήφισε υπέρ της Χρυσής Αυγής στις τελευταίες εκλογές.


Η Χρυσή Αυγή δεν συμπεριφέρεται σαν ένα κόμμα που έχει μεγάλο σεβασμό για την κοινοβουλευτική διαδικασία. Πρώτη φορά έλαβε  διεθνή προσοχή πριν από τις εκλογές του Μαΐου, όταν ένα από τα κορυφαία του στελέχη, βιαιοπράγησε σε μια αριστερή γυναίκα πολιτικό, ζωντανά στην τηλεόραση.

Κατ’αρχάς, ως οργάνωση που είναι θεμελιωδώς αντι-δημοκρατική, υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό για το αν η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να πάρει μέρος σε αντιπροσωπευτικές εκλογές.

Η παρωδία των 18 βουλευτών της Χρυσής Αυγής σήμερα να κάθονται στο Ελληνικό κοινοβούλιο και να συνεχίσουν να εκμεταλεύονται την δημοκρατική διαδικασία είναι οδυνηρό για πολλούς Έλληνες οι οποίοι υπερηφανεύονται για το ρόλο του έθνους τους ως το «λίκνο της δημοκρατίας».

Ωστόσο, υπάρχει ένας τομέας στον οποίο η κοινοβουλευτική στρατηγική της ελληνικής ακροδεξιάς φαίνεται εξαιρετικά συνεπής:η επιλεκτική στήριξη της στην νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο ψήφισαν με συνέπεια κατά των προτάσεων των μεγαλύτερων κομμάτων – του αριστερών τάσεων, ΠΑΣΟΚ και της κέντρο-δεξιάς Νέας Δημοκρατίας - εκτός όταν πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων τραπεζών όπως η Αγροτική Τράπεζα, με ενεργητικό πάνω από € 33 δις.


Η αυξανόμενη φατρία των Νεοναζί στην Ελλάδα έχει χτίσει τη στήριξή της στην αντίθεση των μέτρων λιτότητας . Έχει κερδίσει δημοτικότητα μέσω λειτουργίας συσσιτίων  και αποστολών τροφίμων σε άπορες περιοχές της Αθήνας - μόνο για «γηγενείς Έλληνες», φυσικά.

Ωστόσο, πρακτικά οι οικονομικές στρατηγικές των φασιστών δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την κρατικοποίηση του ιδιωτικού χρέους που οδηγούν την ελληνική οικονομία περαιτέρω στο έδαφος. Μπορεί να ισχυρίζονται ότι συμπάσχουν με τα δεινά των Ελλήνων εργαζομένων, αλλά η κοινοβουλευτική στρατηγική των φασιστών, φαίνεται ότι θα επιδεινώσει αυτό το χάλι.

Εν τω μεταξύ, στις αγροτικές περιοχές της χώρας, η Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει να παρεμβαίνει άμεσα στην αγορά εργασίας,με την δημιουργία γραφείων ευρέσεως εργασίας "Για τους Έλληνες μόνο". Οι τοπικές ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε μέρη όπως η Εύβοια υφίστανται απειλές, ώστε να απολύσουν όλους τούς μετανάστες εργαζόμενους και να πρόσλάβουν Έλληνες - με παρόμοιους μισθούς φτώχειας.

Αν οι μετανάστες πληρώνονται 18 ευρώ την ημέρα για χειρωνακτική εργασία και δεν έχουν δικαιώματα σε συλλογικές διαπραγματεύσεις ή αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας,με την ίδια επιχειρηματολογία, τότε το ίδιο θα πρέπει να ισχύει για Έλληνες εργαζόμενους. Αυτή είναι η νέα λογική του νεοφιλελεύθερου φασισμού - η οικονομία του ρατσισμού - και η πρακτική εφαρμογή του δεν είναι εντελώς ανόμοια με τις πολιτικές ρύθμισης της αγοράς εργασίας.που προωθούνται σε χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Ευτυχώς, πολλοί Έλληνες εργαζόμενοι,δεν ξεγελιούνται.Μια συλλογική δήλωση των Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών της Εύβοιας περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο «η Χρυσή Αυγή επισκέφθηκε εταιρείες στον κλάδο μας, ζητώντας από τους ιδιοκτήτες να αντικαταστήσει τους μετανάστες εργαζόμενους με Έλληνες. Η δράση αυτή, σε κάθε περίπτωση εξυπηρετεί τους στόχους των αφεντικών που θέλουν να διαιρέσουν τους εργαζόμενους και να υπονομεύσουν τα δικαιώματά τους", έγραψε η ομάδα. «Θέλουμε η Χρυσή Αυγή να γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους μετανάστες. Το πρόβλημα που έχουμε είναι με τα αφεντικά μας, οι οποίοι δεν μας έχουν πληρώσει εδώ και 6 μήνες.»

Το οικονομικό ήθος του ευρωπαϊκού νεο-φασισμού, από τη Χρυσή Αυγή στο Βρετανικό Εθνικό Κόμμα, ήταν ανέκαθεν αντι-νεοφιλελεύθερο και κατά της παγκοσμιοποίησης, αξιοποιώντας τις τοπικές φοβίες σχετικά με την διεθνοποίηση του εργατικού δυναμικού, για να υποστηρίξει την ρατσιστική ρητορία μίσους.

Απ΄την στιγμή που θα αποκτήσουν ακόμα και ένα ψίχουλο εξουσίας όμως, τα σημερινά φασιστικά κόμματα,γρήγορα αποδεικνύουν ότι η συμπάθειά τους δεν βρίσκεται με τους απλούς εργαζόμενους, αλλά με τα αφεντικά και τους τραπεζίτες - όπως ακριβώς θα περίμενε κανείς από οργανισμούς, των οποίων οι κατευθυντήριες αρχές είναι η αγάπη της εξουσίας και το μίσος του διαφορετικού.


Μετάφραση: lefteria-news.blogspot.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)