to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:34 | 18.10.2016

πηγή: independent.co.uk

Πολιτισμός

Ιndependent: Η Αθήνα στις 5 καλύτερες πόλεις για τους street artists

Από το Μπρίστολ μέχρι και το μακρινό Βαλπαραΐσο, ο Ιndependent επιλέγει τις πέντε καλύτερες πόλεις για τους street artists, ή αλλιώς, όπως αναφέρει, τους προορισμούς που αποτελούν «καλλιτεχνική δήλωση». Ανάμεσά τους και η ελληνική πρωτεύουσα!


Βερολίνο

Μετά βίας μπορείς να περπατήσεις σε ένα δρόμο στο κέντρο του Βερολίνου, χωρίς να δεις κάποιο έργο τέχνης στους τοίχους. Ωστόσο, υπάρχουν κι αυτά που ξεχωρίζουν. Όπως τα 1,3 χλμ του Τείχους του Βερολίνου που είναι καλυμμένα από 105 έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Βρίσκονται εκεί από το 1990, έναν χρόνο μετά την πτώση του. 

Αθήνα 

Στην ελληνική πρωτεύουσα το γκράφιτι έχει λάβει πολιτικό χαρακτήρα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και πιο πρόσφατα του προσφυγικού δράματος. Μάλιστα η Alternative Athens προσφέρει ξεναγήσεις στις περιοχές με τα καλύτερα street art δημιουργήματα όπως στο Γκάζι, το Μοναστηράκι, του Ψυρρή και το Θησείο. 

Από Alternative Athens

Βαλπαραΐσο

Η τέχνη του δρόμου απογειώθηκε τη δεκαετία του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας  του 1970 στο Βαλπαραΐσο της Χιλής. Όταν οι μαθητές ζωγράφισαν τις πρώτες τοιχογραφίες ως μια δήλωση ότι η τέχνη πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους. Κατά τη δικτατορία του Πινοσέτ πολλά έργα καταστράφηκαν αλλά σήμερα η πόλη είναι και πάλι πολύχρωμη. Η Valpo Street Art Tour θα σας πάει δωρεάν για ξενάγηση στο Μουσείο Open Sky, ένα μουσείο πραγματικά ανοιχτό στον ουρανό! Εκεί κάθε τοίχος έχει τη δική του ιστορία να διηγηθεί…

Μπρίστολ 

Θα βρείτε φεστιβάλ τέχνης του δρόμου σε όλο τον κόσμο. Το μεγαλύτερο στην Ευρώπη είναι το Upfest, που λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι στο Μπρίστολ, το σπίτι του Banksy. Φέτος πάνω από 300 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν και ζωγράφησαν τους τοίχους του. Μερικά από τα έργα γίνονται σε προσωρινές επιφάνειες ενώ άλλα παραμένουν στους δημόσιους χώρους και τα κτίρια όλη τη χρονιά μέχρι και το επόμενο φεστιβάλ. 

Μελβούρνη

Η πιο… καλλιτεχνική πόλη της Αυστραλίας. Είναι το σπίτι μιας πολύ εντυπωσιακής συλλογής από γκράφιτι και murals. Το τουριστικό συμβούλιο της πόλης έχει δημιουργήσει ακόμη και χάρτη για να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να εντοπίσουν τα υπέροχα δημιουργήματα. Στη Μελβούρνη πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες των κτιρίων δίνουν την άδειά τους και ζητούν μόνοι τους από τους καλλιτέχνες να τα ζωγραφίσουν!

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)