to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:08 | 26.04.2013

Κοινωνία

Ημερολόγιο ρατσιστικών-φασιστικών επιθέσεων 5 Μαρτίου - 26 Απριλίου 2013

Ακολουθεί λίστα επιθέσεων κατά μεταναστών, εργαζομένων και νεολαίων, που καταγράφηκαν από Τρίτη 5 Μαρτίου μέχρι Πέμπτη 26 Απριλίου


25/3/2013 - Κέρκυρα
 
Την 25η Μάρτη, μέλη της Χρυσής Αυγής βανδάλισαν τα γραφεία του ΚΚΕ στον Άγιο  Ματθαίο της Κέρκυρας.
 
Συγκεκριμένα έσπασαν την πόρτα των γραφείων, έριξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα στον τοίχο.
 
Τα ξημερώματα της επομένης οι Χρυσαυγίτες ξαναχτύπησαν μέσα στη πόλη της Κέρκυρας, καθώς έβαψαν με μπογιά σε τηλεοπτικό βαν το χαρακτηριστικό σταυρό σε κύκλο ενώ πάνω στο παρμπρίζ του οχήματος βρέθηκαν έντυπα της Χρυσής Αυγής.
 
Το περιστατικό καταγγέλλουν το ΚΚΕ, ο Σύριζα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
πηγή: corfupress.com
 
 

 
26/3/2013 - Ν. Ιωνία
 
Μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε εκδήλωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Νέα Ιωνία το βράδυ της Τρίτης 26 Μάρτη.
 
Συγκεκριμένα ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η εκδήλωση, τα φασιστοειδή εισέβαλαν και ξυλοκόπησαν οπαδούς και φίλους της συγκεκριμένης θρησκευτικής μειονότητας.
 
πηγή: Χριστιανική Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία
 
 
 
28/3/2013 - Ξάνθη
 
Άγρια επίθεση δέχθηκε 30χρονος μειονοτικός της Ξάνθης, από 8μελή ομάδα της Χρυσής Αυγής το βράδυ της 28ης Μάρτη, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.
 
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του θύματος, καθώς περνούσε από την πλατεία, υπήρχε συμπλοκή ανάμεσα σε Χρυσαυγίτες και στελέχη του Αυτόνομου Στεκιού Ξάνθης. Ο 30χρονος μιλούσε στο κινητό στα πομάκικα και όταν το αντιλήφτηκαν οι φασίστες του επιτέθηκαν με κράνη και στυλιάρια.
 
Υπέστη πολλαπλές κακώσεις στο κεφάλι και το σώμα και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Ξάνθης.
 
πηγή: tvxs.gr
 
 
31/3/2013 - Ρέθυμνο
 
Επίθεση από φασίστες δέχθηκαν δυο φοιτητές τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου στην Μικρή Παναγιά στο Ρέθυμνο.
 
Συγκεκριμένα, οι δυο νεαροί περνούσαν από σημείο που είχαν στήσει ενέδρα οι τραμπούκοι, τους επιτέθηκαν χτυπώντας τους με τα χέρια και με γκλοπ.
 
Το συμβάν έγινε αμέσως γνωστό και καλέστηκε μικροφωνική στο σημείο της επίθεσης και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στη πόλη του Ρεθύμνου.
 
πηγή: Αντιφασίστριες/ες Ρεθύμνου
 
 
 
2/4/2013 – Χανιά
 
Επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής δέχθηκαν μετανάστες και μέλη του ΚΚΕ το απόγευμα της Τρίτης 2 Απριλίου, στη πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.
 
Στη συνέχεια οι τραμπούκοι μεταφέρθηκαν σε καφετέρια στο παλιό λιμάνι για να γιορτάσουν το κατόρθωμά τους, αλλά αντιφασίστες πολίτες του προπηλάκισαν, με αποτέλεσμα ο Χρυσαυγίτης Βλαμάκης (γνωστός για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς) να καταλήξει στη θάλασσα.
 
πηγή: tvxs.gr
 
 
 
4/4/2013 - Θεσσαλονίκη
 
Την Πέμπτη 4 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας φασίστες επιτέθηκαν σε μέλη του σχήματος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (ΕΑΑΚ), καθώς και άλλοι αριστεροί φοιτητές που βρίσκονταν στο Πανεπιστήμιο.
 
Την επίθεση καταγγέλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης, όπου μέσα από ανακοίνωσή της τονίζει: “ήταν μια δολοφονική φασιστική επίθεση από τους πολιτικούς απόγονους των ταγματασφαλιτών, των δοσίλογων, των γερμανοτσολιάδων που ενώ το παίζουν «αντισυστημικοί», η μόνη δράση τους είναι να προσπαθούν να τρομοκρατήσουν έξω από σχολεία, γειτονιές και πανεπιστήμια, μετανάστες, εργαζομένους όπως και κόσμο της Αριστεράς και του κινήματος. Όμως οι νοσταλγοί του Χίτλερ, για μια ακόμη φορά πήραν την απάντηση ότι ο φασισμός δεν έχει θέση πουθενά, ότι η νεολαία και ολόκληρη η κοινωνία βρίσκεται απέναντί τους και κλιμακώνει την αντιφασιστική πάλη σε κάθε χώρο”.
 
πηγή: mao.gr
 
 
 
10/4/2013 - Χανιά
 
Τα ξημερώματα της Τετάρτης 10/4,Μαροκινός μετανάστης δέχεται επίθεση από συμμορία της ΧΑ στην περιοχή της Χαλέπας.
 
Οι φασίστες που επέβαιναν σε 2 αμάξια τον ακολουθούσαν για ώρα πριν τον χτυπήσουν και απομακρύνθηκαν μετά από την επέμβαση γείτονα. Ο μετανάστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου έμεινε για 2 μέρες.
 
Για άλλη μια φορά, η αστυνομία έδωσε την κάλυψη της στους χρυσαυγίτες συλλαμβάνοντας τον μετανάστη επειδή δεν έχει χαρτιά, μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο, και αφήνοντας
 
 
 
 
10/4/2013 - Θεσσαλονίκη
 
Την Τετάρτη 10/4 στο δρομολόγιο των 13:52 της γραμμής 26 (Πλ. Ελευθερίας-Καλλιθέα) του ΟΑΣΘ, ο οδηγός του λεωφορείου επιδεικνύοντας ιδιαίτερα προσβλητική συμπεριφορά υποχρέωσε δύο έγχρωμους επιβάτες να αποβιβαστούν από το όχημα.
 
Οι δύο επιβάτες είχαν μόλις είχαν επιβιβαστεί στην στάση Ρήγα Φεραίου-1 στη Νεάπολη και ετοιμάζονταν εμφανώς να βγάλουν εισιτήριο.
 
Όταν οι υπόλοιποι επιβάτες άρχισαν να συζητάνε μεταξύ τους το γεγονός επικρίνοντας τη στάση του οδηγού, εκείνος ακινητοποίησε το όχημα και απευθύνθηκε σε έντονο ύφος σε αυτούς, δηλώνοντας απερίφραστα ότι είναι χρυσαυγίτης. 
 
πηγή: seleo.gr
 
 
 
13/4/2013 - Χανιά
 
Το Σαββάτο 13/4 οι θρασύδειλοι νεοναζί  επιτέθηκαν σε μαροκινό μετανάστη ο οποίος επέστρεφε στο σπίτι του  μετά τη δουλειά του.
 
Στις 4μιση περίπου τα ξημερώματα τρεις  χρυσαυγίτες πλησίασαν το μετανάστη στην οδό Κορωναίου και αφού τον ρώτησαν από πού είναι, άρχισαν να τον χτυπούν προκαλώντας του τραύματα στο κεφάλι και στα χέρια.
 
Όταν ο μετανάστης ρώτησε γιατί τον χτυπάνε του απάντησαν  ρωτώντας τον αν έχει σχέση με συγκεκριμένη αντιρατσιστική συλλογικότητα των Χανίων και αφού τους απάντησε αρνητικά, τον άφησαν να φύγει .
 
 
 
 
17/4/2013 - Αθήνα
 
Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση από «φουσκωτούς» μπράβους της Χρυσής Αυγής σε συνάδελφο, υποψήφιο με το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, στο 4ο Λύκειο Αχαρνών, την ώρα που συνόδευε μαθητές σε εκπαιδευτική επίσκεψη στα πλαίσια του μαθήματός του.
 
Οι φουσκωτοί των «ταγμάτων εφόδου» της Χρυσής Αυγής, «νταήδες και νονοί της νύχτας», ακινητοποίησαν το συνάδελφο μπροστά στα μάτια των μαθητών και του άλλου συναδέλφου που συνόδευε τα παιδιά, επιτέθηκαν εναντίον του με χυδαίους χαρακτηρισμούς, βρισιές και απειλές για τον ίδιο και την οικογένειά του.
           
Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί συνέχεια της επίθεσης που δέχτηκε η σύζυγός του, συναδέλφισσα στο ίδιο Λύκειο, επειδή μοίραζε έξω από το σχολείο την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την 25η Μαρτίου με μπροστάρηδες και πρωταγωνιστές Χρυσαυγίτες μαθητές.
 
 
 
17/4/2013 - Μανωλάδα Ηλείας
 
Δολοφονική επίθεση δέχθηκαν μετανάστες εργάτες το απόγευμα της Τετάρτης 17 Απριλίου σε κτήματα στη Μανωλάδα Ηλείας.
 
Διακόσιοι περίπου εργάτες γης από το Μπαγκλαντές συγκεντρώθηκαν με αφορμή την καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων τους. Οι τρεις επιστάτες των εργοδοτών τους, απάντησαν με πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 33 εργάτες.
 
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο τοπικό Κέντρο Υγείας και στα νοσοκομεία.
 
πηγή: iskra.gr
 
 
 
18/4/2013 - Αθήνα
 
Δυο Χρυσαυγίτες, ξυλοκόπησαν νεαρό στη στάση του μετρό "Μοναστηράκι" στις 18 Απρίλη.
 
Όλα ξεκίνησαν όταν οι τραμπούκοι επιτέθηκαν και χτύπησαν μετανάστη από το Πακιστάν στο σταθμό Μοναστηρακίου. Τότε ο νεαρός μαζί με την κοπέλα του αντέδρασαν και λογομάχησαν με τους Χρυσαυγίτες.
 
Στη συνέχεια ο ένας νεοναζί βρήκε ένα σκουπόξυλο και τραυμάτισε στο κεφάλι τον νεαρό, όπου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
 
πηγή: paraskinio.gr
 
 
 
18/4/2013 - Αθήνα
 
Το βράδυ της Πέμπτης 18 Απριλίου, επί της Πέτρου Ράλλη, 10μελής ομάδα της Χρυσής Αυγής, επιτέθηκε  κατά 6 μελών της "Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό" και του ΣΥΡΙΖΑ που μοίραζαν φυλλάδια και κολλούσαν αφίσες για την αντιφασιστική κινητοποίηση της 21ης Απριλίου.
 
Τα συνθήματα της αφίσας (Ποτέ ξανά χούντα και φασισμός - Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία) ενόχλησαν μια κάτοικο της περιοχής και φώναξε προς τα μέλη της ΚΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ "τώρα ειδοποιώ τη Χρυσή Αυγή και θα δείτε".
 
Μετά από λίγα λεπτά, εμφανίστηκε η φασιστική συμμορία και επιτέθηκε σε δυο παιδιά με γροθιές και κλωτσιές, τραυματίζοντας τους στο πρόσωπο και στην συνέχεια εξαφανίστηκαν.
 
 
 
 
21/4/2013 - Αγρίνιο
 
Φασίστες επιτέθηκαν στο χώρο της κατάληψης Apertus στο Αγρίνιο τα ξημερώματα της 21ης Απρίλη.
 
Οι τραμπούκοι προξένησαν φθορές στην εξωτερική και στην εσωτερική πόρτα του χώρου και συνέχισαν τους τραμπουκισμούς τους σε μικρή παρέα νεολαίων στη πλατεία Δημάδη όπου πέταξαν και φειγ βολάν υμνώντας την 21η Απριλίου.
 
πηγή: apertus.squat.gr

Επιμέλεια: Γιώργος Λυγουριώτης

Πηγή: antinazizone.blogspot.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)