to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:16 | 30.03.2018

Διεθνή

«Ημέρα της Γης»: Διαδηλώσεις σε όλη την Παλαιστίνη ενάντια στην κατοχή, 16 νεκροί από ισραηλινά πυρά

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ για την ετήσια «Πορεία της Επιστροφής» - 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη λωρίδα της Γάζας- Χιλιάδες οι τραυματίες- Διαδηλώσεις και σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη


Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.400 τραυματίστηκαν σήμερα όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διεκδικώντας το δικαίωμα των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Ισραήλ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείς των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε τη νύχτα της Παρασκευής προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, κατόπιν αιτήματος του Κουβέιτ, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

 

H διαδήλωση στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, που παραμένει εδώ και χρόνια αποκλεισμένη, από ξηρά, αέρα και θάλασσα, από τον ισραηλινό στρατό από το TeleSur:

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων 17.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για τη "Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής" σε πένε σημεία κατά μήκος του τείχους με τη Γάζα. Ο ισραηλινός ειδησεογραφικό ιστότοπος Ynet μετέδωσε ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, ενώ οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι υψηλότερος.

Οι διαδηλωτές συνέκλιναν σε πολλά σημεία συγκέντρωσης κατά μήκος του φράχτη ανάμεσα στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ με την ευκαιρία ενός κινήματος διαμαρτυρίας που αποκαλέστηκε «η μεγάλη πορεία της επιστροφής» και που αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες, για να απαιτήσουν το «δικαίωμα επιστροφής» των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους τις οποίες εγκατέλειψαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948, και να καταγγείλουν τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι και η Τουρκάι κατήγγειλαν τη "δυσανάλογη χρήση" βίας εκ μέρους του Ισραήλ. Ο Αραβικός Σύνδεσμος από την πλευρά του καταδίκασε την "βάναυση" αντίδραση των Ισραηλινών.

(Και με drone τα δακρυγόνα εναντίων των Παλαιστινίων)

Σύμφωνα με τον Ynet ο στρατός είχε τοποθετήσει περισσότερους από 100 ελεύθερους σκοπευτές σε διάφορα σημεία κοντά στα σύνορα.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι μεταξύ των τραυματιών είναι άνθρωποι που πυροβολήθηκαν και άλλοι που παρουσίασαν δύσπνοια από την εισπνοή των δακρυγόνων. 

Ο Μοχάμεντ Αμπού Αμάρ και ο Μοχάμεντ Αμπού Μουάμαρ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε δύο διαφορετικούς τομείς, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ένας ακόμη 16χρονος Παλαιστινιος σκοτώθηκε από τους ισραηλινούς στρατιώτες στη διάρκεια συγκρούσεων, ανακοίνωσε λίγο αργότερα το ίδιο υπουργείο.

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα είχε ανακοινώσει ότι ένας 25χρονος Παλαιστίνιος, ο Μοχάμεντ Νατζάρ, πυροβολήθηκε θανάσιμα στο στομάχι από Ισραηλινούς στρατιώτες ανατολικά της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας.

Μερικές ώρες νωρίτερα, πριν καν ξεκινήσουν οι διαδηλώσεις, άλλος ένας Παλαιστίνιος είχε σκοτωθεί από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού στο νότιο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Συγγενείς του Ομάρ Σαμούρ θρηνούν το θάνατό του - φωτ. Reuters

Η πρώτη ημέρα του κινήματος συμπίπτει με την «Ημέρα της Γης», φόρο τιμής που αποδίδεται κάθε χρόνο σε έξι Άραβες Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν το 1976 στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της κατάσχεσης παλαιστινιακής γης στο βόρειο Ισραήλ.

Η διαμαρτυρία αναμένεται να κορυφωθεί στις 15 Μαΐου, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν «Νάκμπα» ή «Καταστροφή», και κατά την οποία ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ.

Η Χαμάς

Μεταξύ των διοργανωτών της διαμαρτυρίας είναι η η Χαμάς, το ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα που κυριαρχεί στη Γάζα καθώς και εκπρόσωποι άλλων παλαιστινιακών παρατάξεων.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μίλησε σήμερα σε έναν από τους καταυλισμούς με αντίσκηνα λέγοντας πως οι κάτοικοι της Γάζας απαιτούν «την επιστροφή στην Παλαιστίνη, όλη την Παλαιστίνη. Καμία παραχώρηση και καμία αναγνώριση της σιωνιστικής οντότητας (του Ισραήλ) σε καμία σπιθαμή γης».

Με την ένταση να είναι αυξημένη και στις δύο πλευρές, ωστόσο, η Χαμάς κάλεσε τους διαδηλωτές να εμμείνουν στον «ειρηνικό χαρακτήρα» της πορείας.

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως η διαμαρτυρία «ενορχηστρώθηκε στη Γάζα από τη Χαμάς σε μια προμελετημένη προσπάθεια να προκαλέσει μια βίαιη αντιπαράθεση».

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε πως χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις σε «έξι σημεία» στη λωρίδα της Γάζας.

«Βάζουν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και εκτοξεύουν πέτρες προς τον φράχτη ασφαλείας και τις ισραηλινές δυνάμεις που καταφεύγουν σε μέτρα κατά των διαδηλώσεων και πυροβολούν προς την κατεύθυνση των κυρίων υπόπτων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε κλειστή στρατιωτική ζώνη την περιοχή γύρω από τη λωρίδα της Γάζας και κάθε δραστηριότητα σε αυτό τον τομέα απαιτεί την έγκρισή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Οι Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες προειδοποίησαν πως ο στρατός δεν θα διστάσει να δώσει εντολή σε επίλεκτους σκοπευτές να ανοίξουν πυρ σε περίπτωση που «επιχειρηθεί» η διείσδυση Παλαιστινίων στο ισραηλινό έδαφος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)