to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:00 | 02.08.2023

Κοινωνία

2 Αυγούστου: Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά

Κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου τιμάται η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά (Τσιγγάνων), με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων, για να υπενθυμίσει στους πολίτες όλου του κόσμου τον αφανισμό που υπέστησαν οι Ρομά (Porrajmos στη γλώσσα τους) στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Αφορμή για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά είναι η τελευταία εντολή εξολόθρευσής τους, που δόθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές στις 2 Αυγούστου 1944. Τη νύχτα της 2ας προς 3η Αυγούστου, 2.897 γυναικόπαιδα Ρομά εκτελέστηκαν στους θαλάμους αερίων του ναζιστικού στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά:

Σήμερα, 2 Αυγούστου, τιμούμε την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά.

Αφορμή για τη σημερινή ημέρα είναι η τελευταία εντολή εξολόθρευσής τους, που δόθηκε από τους Γερμανούς Ναζί στις 2 Αυγούστου 1944. 2.897 γυναίκες και παιδιά εξοντώθηκαν χωρίς οίκτο στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς – Μπίρκεναου.
Η δολοφονία των γυναικόπαιδων αυτών αποτέλεσε την κορύφωση μιας θηριωδίας εναντίον των Ρομά, μιας γενοκτονίας που στοίχισε τη ζωή σε 800.000 ψυχές.
Ψυχές που κρίθηκαν από τους Ναζί «φυλετικά κατώτερες».
Η γενοκτονία των Ευρωπαίων Ρομά από τους Ναζί αποτελεί ειδεχθές έγκλημα. Όμως, η προκατάληψη πολύ περισσότερων Γερμανών εναντίον τους και η -ως έναν βαθμό- υποστήριξη του διωγμού τους, ήταν εκείνη που όπλισε το χέρι των γενοκτόνων.
Οι ιδέες της φυλετικής ανωτερότητας και του μίσους για το διαφορετικό δίνουν χώρο στη διάδοση νέο-ναζιστικών μορφωμάτων και τη διάπραξη ρατσιστικών εγκλημάτων.
Είναι, λοιπόν, πιο επίκαιρο από ποτέ να τονιστεί η ανάγκη εξάλειψης του φασισμού, του ρατσισμού και των προκαταλήψεων. Ώστε να μην βιώσουμε ξανά τέτοιες θηριωδίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)