to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ηλεία: Προικισμένη από την ιστορία, αδικημένη από την εξουσία

Πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι ο νομός Ηλείας, είναι περιοχή της Ελλάδας, προικισμένη από τη Φύση και την Ιστορία.


 Απόδειξη το γεγονός ότι σ’ αυτήν  ανήκουν  η Αρχαία Ολυμπία, η Αρχαία Ήλιδα, η Ανδρίτσαινα (με τον Επικούρειο Απόλλωνα δίπλα της) , το Λέπρεο και η Φιγάλεια, για να αναφέρω μόνο μερικούς από τους ιστορικούς τόπους της. Όσο για τόπους φυσικού κάλους, μπορώ να αναφέρω τον Καϊάφα, την Φολόη, την Δίβρη αλλά και την Νέδα, το μόνο θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας το οποίο μοιραζόμαστε με το Νομό Μεσσηνίας.

Γεννημένος  στο ορεινό χωριό Μίνθη  (Άλβαινα) του Νομού, δεν έχω πάψει ούτε στιγμή να παρακολουθώ και να ζω τα προβλήματα της περιοχής.  Άλλωστε, το 2007 είχα κατεβεί  (κυριολεκτικά) εκεί υποψήφιος βουλευτής,  του ΖΥΡΙΖΑ. Κάθοδος, που είχε συμπέσει με το ολοκαύτωμα του νομού από πρωτοφανείς πυρκαγιές που είχαν ξεκινήσει με αφετηρία τα χωριά Μάκιστο και Αρτέμιδα της Ζαχάρως, (Sugartown κατά τον τότε Δήμαρχο της).

Από την πρώτη ημέρα, 24 Αυγούστου 2007, είχα ζήσει από κοντά την 4ήμερη  επιδρομή της πύρινης λαίλαπας, επισκεπτόμενος την περιοχή της Ζαχάρως με τον σημερινό βουλευτή του ΖΥΡΙΖΑ Δημ. Μπαξεβανάκη, τότε γραμματέα της Ν.Ε. Ηλείας του ΣΥΝ .

Δεν σβήνει από την μνήμη μου το γεγονός ότι βρέθηκα τότε δίπλα σε απελπισμένους, οργισμένους αλλά και μαχόμενους ανθρώπους, που επιστράτευσαν όσα μέσα διέθεταν – συχνά και την εφευρετικότητά τους – για να σώσουν τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους και τα χωριά τους. Άνθρωποι, οι οποίοι,  κατά κανόνα, είχαν μείνει εντελώς αβοήθητοι από το κράτος και τους μηχανισμούς του.

Δεν θα παραλείψω να αναφέρω - για πολλοστή φορά - την περίπτωση της τραγικής μάνας της Αρτέμιδας Αθανασίας Παρασκευοπούλου-Κάρτα, που κάηκε ζωντανή, αγκαλιά με τα τέσσερα παιδιά της, τα οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να φυγαδεύσει από τον πύρινο κλοιό, που στην Αρτέμιδα και στη γειτονική Μάκιστο στοίχισε τη ζωή σε 23 ανθρώπους.

Άλλη περίπτωση ηρωισμού και αυτοθυσίας, που θα μου μείνει αξέχαστη, είναι του Αλβανού μετανάστη εργάτη Σπύρου Κιόσα, που επίσης βρέθηκε στο φονικό και πολύνεκρο πύρινο «μπλόκο» της Αρτέμιδας μαζί με τον άτυχο αντιδήμαρχο Ζαχάρως Αντώνη Κρέσπη. Μαζί έδωσαν τη μάχη με τους ¨πύρινους δράκοντες¨  και τελικά μεταφέρθηκαν και οι δυο με βαριά εγκαύματα στο νοσοκομείο,  στα οποία ο μεν αντιδήμαρχος υπέκυψε, ο δε Σπύρος ανέκαμψε και σήμερα εργάζεται στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Υπενθυμίζω ότι για την Ηλειακή τραγωδία του 2007, δεν είχαν ασκηθεί διώξεις αυτεπαγγέλτως,  αλλά κατόπιν μηνύσεων συγγενών των ανθρώπων που χάθηκαν οι ζωές τους, που έφτασαν τους 45.

Συχνά μέσα ή μετά από τραγωδίες γεννώνται και ελπίδες. Έτσι συνέβη και στην Ηλεία, αφού από την αρχή της τραγωδίας δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κίνημα πανελλήνιας και διεθνούς αλληλεγγύης με τους πυρόπληκτους, το οποίο εκφράστηκε και υλικά  με δωρεές που οδήγησαν στην ίδρυση  του  ¨Ταμείου Μολυβιάτη¨. Με αρχικό ποσό 150 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο προήλθε από 92 χιλιάδες δωρητές, άτομα και φορείς. Το 2010, ο Π. Μολυβιάτης είχε παραδώσει το ταμείο με  υπόλοιπο 118 εκατομμύρια, ωστόσο  το υπόλοιπο αυτό αντί να αποδοθεί στους πυρόπληκτους, κυρίως της Ηλείας, μπήκε στα ταμεία του κράτους με απόφαση του τότε Υπουργού οικονομικών.

Οφείλει, λοιπόν, η σημερινή κυβέρνηση όταν μπορέσει να επιστρέψει το εν λόγω ποσό στους δικαιούχους του, στο πλαίσιο ενός σχεδίου ανάπτυξης της Ηλείας, με κέντρο τον Άνθρωπο και σεβασμό στην Φύση. Ένα σχέδιο, που θα ενώσει τον Πολιτισμό με την Οικολογία.

Επισημαίνω ότι από βαρύγδουπες υποσχέσεις ο Νομός Ηλείας έχει χορτάσει. Το 2004, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων, μας είχαν υποσχεθεί την αναβάθμιση της Αρχαίας Ολυμπίας. Μετά το ολοκαύτωμα του 2007, μια ¨νέα Αρχαία Ολυμπία¨ κέντρο ειρήνης, πολιτισμού και τουριστικό μαγνήτη. Όλες οι υποσχέσεις παρέμειναν στα χαρτιά με αποτέλεσμα η Ηλεία λόγω και της συρρίκνωσης  της αγροτικής της οικονομίας, να είναι στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης μεταξύ όλων των νομών της Χώρας μας.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά με αφορμή και τους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, που δυστυχώς  δεν ενέπνευσαν ούτε κεντρικές ούτε τοπικές  πρωτοβουλίες για την Αρχαία Ολυμπία και ολόκληρη την Ηλεία.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)