to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 03.04.2013

Κοινωνία

Ηλεία: Ιδρύεται Κοινωνικό Φαρμακείο από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο

Σε μια εποχή που η φτώχεια και η ανέχεια έχουν έρθει στο προσκήνιο… μια ισχυρή πρωτοβουλία αλληλεγγύης έχει αναλάβει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηλείας.


Η δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου στον Πύργο, για την παροχή δωρεάν φαρμάκων σε ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας, βρίσκεται σε εξέλιξη και πολύ σύντομα χάρις την συνεργασία δεκάδων φαρμακοποιών του Νομού, θα μπορέσει να ανοίξει τις πύλες του, απαλύνοντας και γιατρεύοντας τον πόνο όσων το έχουν ανάγκη.

Αν και ο χώρος που θα το φιλοξενήσει, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, μετά την πρόσφατη –πανηγυρική- ανακοίνωση λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου στο χώρο ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) στον Πύργο, θεωρείται από πολλούς πως αυτός είναι ο καταλληλότερος για τη συστέγαση των δραστηριοτήτων και του Κοινωνικού Φαρμακείου. Ένας χώρος κοινός και για τις δυο αυτές αξιόλογες προσπάθειες, δεδομένου ότι απευθύνονται στα ίδια ακριβώς άτομα… και όπως γίνεται αντιληπτό δεν νοείται Κοινωνικό Φαρμακείο χωρίς Κοινωνικό Ιατρείο και το αντίστροφο. Το Κοινωνικό Φαρμακείο, όπως άλλωστε και το Κοινωνικό Ιατρείο, θα περιθάλπει και θα βοηθά όλους όσους έχουν πραγματική ανάγκη… προσφέροντας δωρεάν φάρμακα και υγειονομικό υλικό και εξετάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Περιορισμένες δυνατότητες

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Θεοδωρόπουλος αναφερόμενος στην προσπάθεια ξεκαθάρισε πως η λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου δεν είναι θέμα φιλανθρωπίας και επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από κανέναν, ειδικά από αυτούς που μέσω πράξεων και παραλείψεων έφτασαν τους ασφαλισμένους να μην είναι ασφαλισμένοι και ζουν στην εξαθλίωση και πρόσθεσε ότι «Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τις δομές του συστήματος υγείας που διαλύονται μέρα με την μέρα μέσα από μια απίστευτη υποχρηματοδότηση συνοδευμένη όπως  πάντα με μια γκεμπελική παραπληροφόρηση. 

Δεν είναι δυνατόν να λύσουμε το πρόβλημα όλων των συνανθρώπων μας που έχουν αυτήν την στιγμή ανάγκη. Οι δυνατότητες που έχουμε προς αυτήν την κατεύθυνση είναι περιορισμένες και αυτό πρέπει να το έχουν υπ όψη όσοι εκ των αρμοδίων πιστεύουν ότι λύνουν το πρόβλημα που στην ουσία οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει».

Χωρίς επαφή οι φορείς

Η πρόταση για την ίδρυση Κοινωνικού Φαρμακείου, πέρασε κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα όπως θα περίμενε κανείς, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου  γεγονός που αποδεικνύει πως τελικά οι εκλεγμένοι στο Νομό μας όχι μόνον βάζουν την πολιτική αντιπαράθεση πάνω από την κοινή λογική αλλά δεν έχουν και καμία επαφή μεταξύ τους. Και τούτο, γιατί παρότι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας και μιας δομής Κοινωνικού Ιατρείου υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας, ουδείς τοποθετήθηκε ώστε να ενημερώσει ότι έχει αποφασιστεί ήδη η ίδρυση τέτοιου ιατρείου…

Όπως και να’ χει πάντως, η αρχή για την ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου έγινε και εναπόκεινται στους εμπλεκόμενους να ξεκινήσουν τις διαδικασίες υλοποίησης.

Τι απαιτείται

Επί της ουσίας, για να λειτουργήσει το Κοινωνικό Φαρμακείο απαιτείται η εξεύρεση χώρου συγκεκριμένων προδιαγραφών που θα εγκριθεί από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηλείας, η κατάρτιση ενός Κανονισμού Λειτουργίας και η δημιουργία Επιτροπής η οποία θα κρίνει ποιοι δικαιούνται φάρμακα από το Κοινωνικό Φαρμακείο. Την Μηχανογραφική υποστήριξη αναλαμβάνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος,  ενώ φαρμακοποιοί μέλη του συλλόγου θα εξυπηρετούν τους πολίτες ορισμένες μέρες της εβδομάδας εθελοντικά.

Παράλληλα, θα πρέπει να οριστεί η διαδικασία συλλογής φαρμάκων που έχουν συγκεντρωμένα οι ασφαλισμένοι στα σπίτια τους και για διάφορους λόγους τους είναι άχρηστα.

Θα πρέπει να τονιστεί, ότι τα φάρμακα θα δίδονται στους δικαιούχους μόνο με ιατρική συνταγή και πάντα σε συνεργασία με τους υπευθύνους του κοινωνικού ιατρείου.

Πηγή: ilialive

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)