to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:17 | 15.05.2022

Πολιτική

Ηλ. Νικολακόπουλος: Ικανοποιημένοι από τη διαδικασία - Πάνω από 150.000 όσοι ψήφισαν

Ο αριθμός συμμετοχής στην κάλπη εκλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσεγγίζει, μπορεί και να υπερβεί τις 150.000, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Ηλίας Νικολακόπουλος, εκφράζοντας την ικανοποποίησή του για τον τρόπο που διεξήχθη η διαδικασία.


Ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε ότι η ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έληξε στις 21:00, αφότου είχε δοθεί μια ώρα παράταση, ενώ συνεχιζόταν όπου υπήρχαν ουρές με πολίτες που περίμεναν να ψηφίσουν. Είπε ειδικότερα ότι «η συμμετοχή στην εκλογή του προέδρου, που ήταν ένα βασικό πολιτικό διακύβευμα, διεξήχθη πάρα πολύ καλά». Επισήμανε ότι «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να δώσουμε τον ακριβή αριθμό των ψηφισάντων γιατί σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να γίνει χειρόγραφα η καταγραφή των προσερχόμενων. Υπολογίζουμε πάντως ότι ο αριθμός αυτός προσεγγίζει, μπορεί και να υπερβεί τις 150.000». Πρόσθεσε ότι «ακριβή αριθμό θα μπορούμε να δώσουμε μετά από περίπου μιάμιση ώρα και ενδεχομένως μια εκτίμηση για το αποτέλεσμα της κάλπης του προέδρου».

Όσον αφορά στην ψηφοφορία για την εκλογή της ΚΕ επισήμανε ότι αφορούσε ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο εκλογικό Σώμα, όσους ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έως 21 Μαρτίου. Είπε ότι «τα αποτελέσματα της ΚΕ θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι αύριο, πιθανόν νωρίς το απόγευμα, γιατί με μεγάλο ψηφοδέλτιο και με πολλούς υποψήφιους η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία».

Ο κ. Νικολακόπουλος δήλωσε ότι «είμαστε πάρα πολλοί ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η ψηφοφορία», προσθέτοντας ότι τα όποια μικροπροβλήματα υπήρξαν σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία σχεδόν όλα αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, έστω κι αν αυτό προκάλεσε κάποιες μικρές καθυστερήσεις.

Επιπλέον ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ επισήμανε ότι τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε για ορισμένες διατάξεις του Καταστατικού που είχαν μείνει εκκρεμείς στη διάρκεια του Συνεδρίου έχουν ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθούν αύριο.

Αναλυτικά η δήλωση του

Η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έληξε στις 21.00 η ώρα ακριβώς. Δώσαμε μια ώρα παράταση. Μπορεί να συνεχιστεί όπως λέει η εκλογική νομοθεσία μόνο στα τμήματα όπου υπάρχουν ουρές που περιμένουν να ψηφίσουν.

Η συμμετοχή στην εκλογή του προέδρου, που ήταν ένα βασικό πολιτικό διακύβευμα, διεξήχθη πάρα πολύ καλά. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να δώσουμε τον ακριβή αριθμό των ψηφισάντων, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να γίνει χειρόγραφη καταγραφή των προσερχομένων. Υπολογίζουμε πάντως ότι ο αριθμός αυτός προσεγγίζει, μπορεί και να υπερβεί τις 150.000. Ακριβή αριθμό θα μπορούμε να δώσουμε μετά από μία, μιάμιση ώρα περίπου, όπου ενδεχομένως να μπορούμε να δώσουμε και μία εκτίμηση για το αποτέλεσμα της κάλπης του προέδρου, υπέρ ή λευκά.

Η ψηφοφορία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής αφορούσε ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο εκλογικό σώμα, όσους ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 21 Μαρτίου του 2022. Και προφανώς για τα αποτελέσματα της Κεντρικής Επιτροπής θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι αύριο, πιθανόν νωρίς το απόγευμα, γιατί, όπως καταλαβαίνετε,  με μεγάλο ψηφοδέλτιο και με πολλούς υποψήφιους η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης είναι μακρόσυρτη διαδικασία.

Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίον διεξήχθη η ψηφοφορία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και μικροπροβλήματα. Λογικό είναι σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία να αντιμετωπίζονται. Το ουσιαστικό όμως είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα, σχεδόν όλα, αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, έστω κι αν αυτό προκάλεσε κάποιες μικρές καθυστερήσεις.

Παράλληλα οργανώθηκε και μια διαδικτυακή ψηφοφορία για ορισμένες διατάξεις του Καταστατικού, οι οποίες είχαν μείνει εκκρεμείς στη διάρκεια του συνεδρίου. Και τα αποτελέσματα αυτά έχουν ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθούν αύριο, γιατί αυτό δεν νομίζω ότι αφορά το ευρύτερο κοινό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)