to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:12 | 23.04.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Ηλ. Νικολακόπουλος: Έχουμε να μάθουμε κι άλλα (και) για τη χούντα

Με αφορμή το επιστημονικό συνέδριο «50 χρόνια μετά: νέες προσεγγίσεις στη δικτατορία των συνταγματαρχών» , μίλησε στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο ο πρόεδρος του ΔΣ των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), ερευνητής- καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος.


Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 22 Απριλίου, διοργάνωσαν τα ΑΣΚΙ και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Ο κ. Νικολακόπουλος τόνισε πως  πάντα υπάρχουν ανεξερεύνητα σημεία στην Ιστορία που επιδέχονται μελέτες, καθώς και ότι η περίοδος της χούντας εντάσσεται – κι αυτή- στον εν λόγω κανόνα. Πρόσθεσε δε ότι η παρέλευση 50 χρόνων είναι καλό χρονικό διάστημα, χρονικό σημείο,  για την εξέταση ιστορικών γεγονότων. Κι αυτό διότι, αφενός, δεν έχουν χαθεί οι βιωματικές σχέσεις με τις υπό εξέταση περιόδους και, αφετέρου, ο χρόνος που έχει παρέλθει έχει προσθέσει στοιχεία, αλλά επιτρέπει  νηφάλιες επιστημονικές διεισδύσεις.

«Καλές μελέτες και  για τον εμφύλιο πόλεμο έγιναν το 1999, όταν συμπληρώνονταν 50 χρόνια από τη λήξη του», σημείωσε – προς επίρρωση της διαπίστωσής του- ο καθηγητής.

Ο κ. Νικολακόπουλος μίλησε ακόμη για ορισμένους «δημοφιλείς» μύθους,  σχετικούς με τη δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά και για τα εμπόδια που συναντούν συχνά οι ερευνητές. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι η σε βάθος διερεύνηση της κυπριακής υπόθεσης απαιτεί τη χορήγηση στοιχείων εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, κάτι –όμως- που ακόμη δεν γίνεται.

Ερωτηθείς εάν προκύπτουν κενά, ειδικά για τη χουντική περίοδο, εξ αιτίας καταστροφής εγγράφων εκ μέρους μηχανισμών του καθεστώτος (όταν η δικτατορία «έπνεε τα λοίσθια»), ο κ. Νικολακόπουλος είπε: «Πρώτα πρέπει να δούμε τι ακριβώς έχουμε και μετά θα διαπιστώσουμε πόσα λείπουν και πως θα καλυφθούν τα κενά. Η έρευνα όμως δεν σταματά ποτέ. Να είστε βέβαιοι ότι θα έρθουν και νέα στοιχεία στην επιφάνεια».        

 

Ακούστε στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)