to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:16 | 06.06.2019

Οικονομία

Ικανοποίηση των επιμελητηρίων της Κρήτης για την οριστική ένταξη του νησιού στις διατάξεις του Μεταφορικού Ισοδυνάμου

Την ικανοποίησή τους για την οριστική ένταξη της Κρήτης στις ευνοϊκές διατάξεις του Μεταφορικού Ισοδύναμου (ΜΙ) εξέφρασαν τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης μετά τη χθεσινή ειδική σύσκεψη στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, ο κ. Σαντορινιός δεσμεύθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ΚΥΑ, η οποία θα προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου 2019, όπως είχε ανακοινώσει, μειώνεται το κόστος ακτοπλοϊκής μεταφοράς για αγροτικά, μεταποιημένα και ξενοδοχειακά προϊόντα και εμπορεύματα, που διακινούνται από και προς την Κρήτη. Το μέτρο αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομία της Κρήτης, σύμφωνα με το Επιμελητήριο Ρεθύμνης και να τονώσει την προώθηση κρητικών προϊόντων στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Η ένταξη της Κρήτης στις επιλέξιμες νησιωτικές περιοχές, αποδεικνύει ότι το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) που θα λαμβάνουν οι επιλέξιμες επιχειρήσεις δεν είναι απλώς ένα "επίδομα", αλλά ουσιαστική ενίσχυση για την ανταγωνιστικότητα της δυναμικής περιφερειακής οικονομίας της Κρήτης. Στο πλαίσιο της σύσκεψης και με βάση τα πορίσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κατά την πιλοτική φάση διευρυμένης εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, εκτιμάται ότι πάνω από 32.000 επιχειρήσεις από τους 20 σημαντικότερους οικονομικούς κλάδους της περιφερειακής οικονομίας δύναται να επωφεληθούν».

Την αναλυτική και εμπεριστατωμένη μελέτη για την αναγκαιότητα επέκτασης του μέτρου και στην Κρήτη παρέδωσαν στον υπουργό οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Κρήτης, όπως είχαν δεσμευθεί σε προηγούμενη συνάντησή τους. Μελέτη, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και τεκμηριώνει με επιστημονικό τρόπο την σκοπιμότητα εφαρμογής των διατάξεων που ισχύουν για τα υπόλοιπα νησιά της χώρας, σχετικά με τη μείωση του κόστους μεταφοράς προϊόντων δια θαλάσσης, ώστε να υπάρξει εξίσωση με το αντίστοιχο κόστος που ισχύει για τις χερσαίες οδούς.

Στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Σαντορινιό συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης, Χανίων Αντώνης Ροκάκης και Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης, καθώς και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)