to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:48 | 05.10.2016

Οικονομία

Ικανοποίηση στο Υπουργείο Οικονομίας για τη στήριξη της ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς από την EBRD

Ικανοποίηση επικρατεί στο Υπουργείο Οικονομίας για την άμεση ανταπόκριση της διοίκησης της EBRD στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να υποστηρίξει ο Διεθνής Οργανισμός την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς εταιρικών ομολόγων. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της EBRD, Σούμα Τσακραμπάρτι, και έθεσε το θέμα της περαιτέρω αύξησης των ετήσιων χρηματοδοτήσεων προς την ελληνική οικονομία.


Η Τράπεζα το προηγούμενο 12μηνο συμμετείχε σε εκδόσεις ομολόγων από ελληνικές εταιρείες των κλάδων της μεταποίησης και των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες όμως απευθύνονταν κυρίως σε ξένους επενδυτές και διαπραγματεύονται σε ξένες αγορές. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα στους επενδυτές, η EBRD αποφάσισε να καλύψει το 15% της πρώτης έκδοσης εταιρικού ομολόγου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από την Housemarket, θυγατρική του Ομίλου Φουρλή και διαχειριστή στην Ελλάδα των καταστημάτων ΙΚΕΑ. Χθες ανακοινώθηκε η επιτυχής ολοκλήρωση της έκδοσης, ύψους 40 εκατ. ευρώ, με τα προσφερόμενα κεφάλαια να φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο διευθυντής Μεταποίησης και Υπηρεσιών της EBRD, Φρέντερικ Λούσνετ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για κομβικό σημείο στην ανάπτυξη και ενίσχυση της ελληνικής αγοράς κεφαλαίου» και γι’ αυτό «...είμαστε ικανοποιημένοι που μπορέσαμε να υποστηρίξουμε μια έκδοση, που σηματοδοτεί την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά». Ο Διεθνής Οργανισμός εμφανίζεται έτοιμος να συμμετέχει και σε νέες εκδόσεις, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη μιας αγοράς που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση της διαθέσιμης  ρευστότητας στην Ελληνική οικονομία.

Η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων πρόσβασης για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Αφενός προχωρά σε στοχευμένες δράσεις διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου, όπως η εξαίρεση των εταιρικών ομολόγων από το (σχετικά υψηλό) δικαιοπρακτικό επιτόκιο. Αφετέρου επιδιώκει την αξιοποίηση της δραστηριοποίησης των Διεθνών Αναπτυξιακών Τραπεζών στην Ελληνική οικονομία προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης των επενδύσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)