to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:00 | 14.09.2013

Διεθνή

Iκανοποίηση Ομπάμα για τη συμφωνία αλλά ο στρατός παραμένει σε επιφυλακή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν απέκλεισε τη χρήση βίας «σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας»


Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Κέρι και Λαβρόφ σχετικά με τα χημικά όπλα της Συρίας εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή, «σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας».

Τη θέση Ομπάμα είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, λέγοντας ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη τοποθετημένες για πιθανά στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία, τουλάχιστον για τώρα.

«Δεν κάναμε καμία αλλαγή στη θέση των δυνάμεών μας σε αυτό το σημείο» ανέφερε ο Τζορτζ Λιτλ, αναφερόμενος στην ανάπτυξη που είναι ήδη σε εξέλιξη στη Μεσόγειο.

Ο ίδιος τόνισε ότι η «απειλή στρατιωτικής ισχύος υπήρξε κλειδί ώστε να σημειωθεί διπλωματική πρόοδος».

Τη συμφωνία χαιρέτισε και το Λονδίνο, με τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ να γράφει στο Twitteρ: «Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο. Τώρα θα ξεκινήσει επειγόντως το έργο της εφαρμογής της.»

Στο Βερολίνο, ο γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βέστερβέλε δήλωσε ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση αυξήθηκαν σημαντικά, αρκεί τα λόγια να ακολουθήσουν οι πράξεις.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση χαιρέτισε τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την «ένα σημαντικό βήμα προόδου». 

Πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ θα συζητήσουν στο Παρίσι τις λεπτομέρειες που αφορούν στην εφαρμογή της.

Ικανοποίηση και από πλευράς ΟΗΕ με τον Γενικό Γραμματέα, όμως να ξεκαθαρίζει ότι ζητούμενο πλέον είναι να σταματήσουν τα «φρικτά δεινά» που υφίστανται οι σύροι.

Πηγή: tovima.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)