to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 24.03.2016

Διεθνή

Συρία: Οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στην Παλμύρα

Η συριακή δημόσια τηλεόραση μετέδωσε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν σήμερα στην Παλμύρα, καθώς ο στρατός προσπαθεί να ανακαταλάβει την πόλη από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Στρατιώτες έφθασαν στην "καρδιά" της Παλμύρας, ανέφερε το δημόσιο ειδησεογραφικό κανάλι Ikhbariya, το οποίο μετέδωσε πλάνα ακριβώς έξω από την ιστορική πόλη η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού κράτους από τον Μάιο του 2015.


Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) διέταξε περίπου 15.000 αμάχους που βρίσκονται ακόμη στην Παλμύρα να φύγουν από την πόλη την οποία προσπαθούν να ανακαταλάβουν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Οι τζιχαντιστές κάλεσαν από τα μεγάφωνα τους αμάχους να φύγουν επειδή οι μάχες έφθασαν στα προάστια της πόλης", ανέφερε το Παρατηρητήριο, σύμφωνα με το οποίο οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις προωθούνται σε πολλά μέτωπα στη δυτική πλευρά.

Η προώθησή τους επιβραδύνεται, ωστόσο, από εκρηκτικούς μηχανισμούς που αφήνει το ΙΚ στους αγρούς γύρω από την πόλη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Συριακή πηγή ασφαλείας επιβεβαίωσε χθες πως ο στρατός, που έχει φθάσει στις πύλες της Παλμύρας, ετοιμάζεται "να αρχίσει τη μάχη της απελευθέρωσης της πόλης" η οποία καταλήφθηκε από τους τζιχαντιστές τον Μάιο.

Columns are seen in the historical city of Palmyra, Syria © Gustau Nacarino

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, στην Παλμύρα παραμένουν περίπου 15.000 από τους 70.000 κατοίκους αυτής της πόλης στην κεντρική Συρία, που αποκαλείται το "Μαργαριτάρι της Ερήμου".

"Μόνον οι πιο φτωχοί δεν μπόρεσαν να φύγουν νωρίτερα", δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Ο στρατός και οι προσκείμενες στο καθεστώς πολιτοφυλακές, που ανακατέλαβαν τους λόφους στα προάστια της πόλης, βρίσκονταν σήμερα αντιμέτωποι με τους τζιχαντιστές στα όρια της συνοικίας Χάι αλ-Γκαρφ νοτιοδυτικά της Παλμύρας, ενώ η συριακή και η ρωσική Πολεμική Αεροπορία πλήττουν θέσεις των τζιχαντιστών στον τομέα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

"Οι ένοπλες δυνάμεις (...) συνεχίζουν να προωθούνται στην Παλμύρα και έχουν πάρει τον πλήρη έλεγχο του λόφου Αλ-Ταρ δυτικά της πόλης", μετέδωσε από την πλευρά της η συριακή δημόσια τηλεόραση, επικαλούμενη ανώνυμη στρατιωτική πηγή.

Μετά την κατάληψη της Παλμύρας, το ΙΚ κατέστρεψε πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς αυτής της αρχαίας πόλης που ανήκει στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Η ανακατάληψή της θα επιτρέψει στο καθεστώς να προωθηθεί περαιτέρω στα ανατολικά στη συριακή έρημο προς τη μεθόριο με το Ιράκ, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, στους οποίους δεν εφαρμόζεται η κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία που κηρύχθηκε στις 27 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)