to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:10 | 21.06.2016

Πολιτική

Ηχηρά μηνύματα Τσίπρα: Όχι στις νεοφιλελεύθερες εμμονές για ελαστικοποίηση της εργασίας

Ξεκάθαρα μηνύματα εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, όπου στο τραπέζι θα τεθούν τα εργασιακά, έστειλε ο πρωθυπουργός τόσο στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ


Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για τη «δίκαιη ανάπτυξη», το οποίο παρουσίασε πρόσφατα, ο Αλ. Τσίπρας διαμήνυσε σήμερα, Τρίτη, ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την εργασία στις  επικείμενες διαπραγματεύσεις κατά τη δεύτερη αξιολόγηση. Ο πρωθυπουργός, απηύθυνε πρόσκληση προς τους κοινωνικούς φορείς για έναν «γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για τη βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο», μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ (διαβάστε αναλυτικά). Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σ' ένα αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας».

«Η μονομερής, ακραίας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική. Καθώς λειτουργεί εις βάρος όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της παραγωγικότητας της εργασίας», υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπενθύμισε τις από κοινού δηλώσεις με τον κ. Γιούνκερ, γι' αυτό το θέμα, πέρυσι. Επίσης, αναφέρθηκε και σε απόψεις που ακούγονται και προσκρούουν στο κοινοτικό κεκτημένο, επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία». Αξιοσημείωτα ήταν τα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής για τη νέα αξιολόγηση με επίκεντρο τα εργασιακά, ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η ελληνική πραγματικότητα και ότι δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων, διευκρινίζοντας ότι δεν θα ήθελε να μπει σε λεπτομέρειες.

«Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει κόκκινες γραμμές και να τις υπερασπίζεται αποτελεσματικά, όπως δεν έκανε τα πέντε προηγούμενα χρόνια. Θα υπερασπιστούμε την εργασία όπως κάναμε με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις. Η εμπλοκή, άλλωστε, του ευρωκοινοβουλίου αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στις διαπραγματεύσεις, διευρύνει τις συμμαχίες που έχουμε ήδη διαμορφώσει», είχε τονίσει σχετικά με το ζήτημα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)