to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:56 | 27.02.2020

Πολιτική

N. Ηγουμενίδης: Η ΝΔ αυξάνει τον ζωτικό χώρο του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα

Με παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε την «ιδεοληπτική εμμονή της Νέας Δημοκρατίας στις αποτυχημένες συνταγές της κρίσης, της μιζέριας, των μνημονίων»


Παράλληλα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα, ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πτυχές του νομοσχεδίου με τις οποίες «η ΝΔ αυξάνει τον ζωτικό χώρο του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη δυνατότητα επιλογής κλίμακας, τόνισε ότι «είναι λογικό ότι όλοι θα επιλέξουν τη μικρότερη» και «αυτό δημιουργεί κατά τη γνώμη μου πρόβλημα βιωσιμότητας του δημοσίου ασφαλιστικού συστήματος, δημιουργεί ένα σαφές ευνοϊκό πλαίσιο για στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση».

Σε ό,τι αφορά την μείωση των συντάξεων, τόνισε ότι "από τον προϋπολογισμό ήδη έχουμε κατά 200 εκατομμύρια ευρώ μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης", ενώ μίλησε και για την αναλογιστική μελέτη της ΝΔ, η οποία «προβλέπει μείωση της μέσης σύνταξης μέχρι το 2040. Πώς γίνεται συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας; Κάποιοι από αυτούς που προηγήθηκαν από εμένα είπαν ότι ψηφίζουν και νιώθουν υπερήφανοι που αυξάνονται οι συντάξεις», παρατήρησε ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, υπογράμμισε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ που είναι εμφανείς σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο: «Είμαστε με τους αδύναμους, αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη την αριστερή πολιτική, είστε με τους ισχυρούς. Είμαστε με τη Δημοκρατία, είστε με τον αυταρχισμό. Είμαστε με την προσπάθεια να επουλώσουμε τις πληγές της κοινωνίας. Αντιμετωπίζετε τις πληγές της κοινωνίας ως παράπλευρες απώλειες. Όσο και να μη σας αρέσει η Αριστερά, η ευρύτερη προοδευτική δημοκρατική παράταξη θα σφραγίσει την Ελλάδα της νέας εποχής».

-Ακολουθούν τα πρακτικά από όλη την ομιλία-παρέμβαση:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Και τι δεν ακούσαμε πάλι σε αυτήν τη συζήτηση; Αν απομονώσουμε από τον χρόνο και τον χώρο τις τοποθετήσεις των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, θα έλεγα ότι δεν είναι δύσκολο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα ιδρύθηκε στις 25 Γενάρη του 2015», «κυβερνήθηκε μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την χρεοκόπησε τον Ιούλη του 2015», οι «Συριζαίοι ήταν καρφωμένοι στις καρέκλες τους» και «ήρθαν οι σωτήρες του έθνους τον Ιούλιο του 2019 για να τη γλιτώσουν την πατρίδα!»

Δυστυχώς για εσάς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, εκτός από το αφήγημα της αμνησίας, υπάρχει και η καθημερινότητά μας. Σε αυτήν την καθημερινότητα γνωρίσαμε την πολιτική πρόταση της συντηρητικής παράταξης. Σε αυτήν την καθημερινότητά μας γνωρίσαμε την πολιτική της δεξιάς που χρεοκόπησε τη χώρα. Σε αυτήν την καθημερινότητα ζήσαμε την πολιτική της δεξιάς την περίοδο 2010-2014 σε αυτήν την πενταετία της αποτυχημένης προσπάθειας να μας βγάλει από τα μνημόνια.

Ποια ήταν η πρόταση της δεξιάς; Μείωση μισθών, μείωση συντάξεων, μείωση εργαζομένων, είτε με την ανεργία, είτε εξωθώντας τους στη συνταξιοδότηση και απαξίωση της εργασίας, από τις συλλογικές συμβάσεις σαν μέτρο προστασίας των εργαζομένων, μέχρι των υποκατώτατο μισθό ένα σύνολο, ένα πλέγμα μέτρων. Ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της αποτυχημένης πολιτικής; Ξεχωρίζω ότι χάσαμε το 25% του εθνικού πλούτου, τη μείωση 60% στους μισθούς και τις συντάξεις, την ανεργία που έφτασε στο 30%, την ανεργία των νέων στο 60%, την αιμορραγία της πατρίδας στο επιστημονικό της δυναμικό, τη βίαιη φτωχοποίηση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, που οδήγησε δυόμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας να χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτή ήταν η αποτυχημένη συνταγή.

Τι προτείνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία; Καταρχήν, να ξεκαθαρίσω ότι για να μην γίνει διάλογος κουφών, περιμένω από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο από τον Υπουργό, αλλά και από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, επιτέλους να απαντήσουν. Τι προτείνει, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία σήμερα;

Πρώτον, μείωση των συντάξεων. Από τον προϋπολογισμό ήδη έχουμε κατά 200 εκατομμύρια ευρώ μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Δεύτερον, γιατί αναίρεσε η Νέα Δημοκρατία τη θέση της, όπως την εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξής σας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ότι θα διατηρηθεί η δέκατη τρίτη σύνταξη; Γιατί την αναίρεσε;

Τρίτον, η αναλογιστική έκθεση που κατέθεσε ο Υπουργός. Το ακούσαμε και αυτό! Η πρώτη φορά δεξιά, αναλογιστική έκθεση! Προβλέπει μείωση της μέση σύνταξης μέχρι το 2040. Πώς γίνεται συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας; Πώς συμβαδίζουν αυτές οι μειώσεις που αναφέρονται στα ίδια τα κείμενα που εσείς φέρατε; Πώς συμβαδίζουν με αυτό που λέτε ορισμένοι; Κάποιοι από αυτούς που προηγήθηκαν από εμένα είπαν ότι ψηφίζουν και νιώθουν υπερήφανοι που αυξάνονται οι συντάξεις.

Δεύτερον, προτείνεται αύξηση 20% της ελάχιστης εισφοράς. Αυτό αφορά το 90% των συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών. Ανεξάρτητα και πέρα από το γεγονός ότι ενδεχομένως μέσα σε αυτό το 90% συμπεριλαμβάνονται ορισμένες περιπτώσεις φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής, κ.λπ., δεν παύει να είναι η συντριπτική πλειοψηφία η οποία θα πληρώσει περισσότερο και που αποδεικνύει ουσιαστικά και επιβεβαιώνει το ταξικό πρόσημο στην πολιτική σας, που επιβαρύνει το 90% προς όφελος του 10%.

Τρίτον. Δεν θα σταθώ σε λεπτομέρειες. Ειπώθηκαν αρκετά και από άλλους Βουλευτές. Θέλω να σταθώ στα τέσσερα σημεία που περνούν σαν κόκκινη κλωστή  το σχέδιο νόμου που φέρατε σήμερα για ψήφιση.

Η μείωση των εισφορών στα ανώτερα εισοδήματα, η δυνατότητα επιλογής κλίμακας, που είναι λογικό ότι όλοι θα επιλέξουν τη μικρότερη, δημιουργεί κατά τη γνώμη μου πρόβλημα  βιωσιμότητας του δημοσίου ασφαλιστικού συστήματος, δημιουργεί ένα σαφές ευνοϊκό πλαίσιο για στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση. Με άλλα λόγια, κύριε Υπουργέ, κατά τη γνώμη μου με το σχέδιο νόμου που φέρνετε αυξάνετε τον ζωτικό χώρο του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα.

Τέταρτον. Η περικοπή κατά 30% των συντάξεων των απασχολούμενων συνταξιούχων δημιουργεί μια νέα κατηγορία. Τους απασχολούμενους συνταξιούχους που θα έχουν μισθό μεγαλύτερο από το μισθό που θα είχαν σαν εργαζόμενοι, απολαβές μεγαλύτερες από τις απολαβές που θα είχαν ως απλοί συνταξιούχοι. Ουσιαστικά σε αυτήν την κατάσταση εξωθεί κόσμο να φύγει από την εργασία του και να βγει στη σύνταξη.

Εδώ, λοιπόν, σ’ αυτή την περικοπή, επιτρέψτε μου την έκφραση, κρύβεται το τυράκι στη φάκα που έρχεται να αντικαταστήσει το αβέβαιο περιβάλλον. «Παιδιά βγείτε στη σύνταξη. Αλλάζει η κατάσταση. Δεν ξέρουμε τι σύνταξη θα παίρνουν οι νέοι συνταξιούχοι». Έρχεται να αντικαταστήσει την εθελούσια έξοδο, για να θυμηθώ παλιότερες πολιτικές σας. Ουσιαστικά, άμα δούμε αυτά τα τέσσερα σημεία, το ότι δηλαδή μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη και όλες αυτές τις περικοπές, συμπερασματικά αυτό που μπορούμε να δούμε είναι ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που φέρατε, κύριε Υπουργέ, βλέπουμε την ιδεοληπτική εμμονή της Νέας Δημοκρατίας στις αποτυχημένες συνταγές της κρίσης, της μιζέριας, των μνημονίων.

Βεβαίως, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται. Είναι πολύ χειρότερα. Στους επτά μήνες διακυβέρνησής της η Νέα Δημοκρατία εξαπατά συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Η Νέα Δημοκρατία ξηλώνει την κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των ευάλωτων και ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Ξηλώνει ό,τι αποκαταστήσαμε στις εργασιακές σχέσεις από τις 18 Αυγούστου και μετά. Υποβαθμίζει, ακυρώνει τις θεσμικές αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ στα ΑΕΙ. Παραχωρεί δραστηριότητες του δημοσίου συστήματος υγείας στον κρατικοδίαιτο κερδοσκοπικό ιδιωτικό φορέα.

Αντικαθιστά την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με δεδομένη και προβλέψιμη. Ερχόμενοι στην διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού από τη Νέα Δημοκρατία, κατά τη γνώμη μου πρέπει να προστεθεί στο ελληνικό λεξικό δίπλα από το λήμμα «αποτυχία».

Για όλα αυτά, το απαραίτητο αλατοπίπερο. Μιλάω γι’ αυτούς που τους χρειάζεται η εργατική αριστοκρατία, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία για να μπορεί να βρίσκεται και να συνδιαλέγεται ξεκομμένη από την ελληνική κοινωνία. Μιλάω γι’ αυτούς που τους έλιωσαν, στα κεφάλια τους, οι φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ και όχι μόνο. Μιλάω γι’ αυτούς που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών μας αυτές τις μέρες. Μιλάω με άλλα λόγια -αυτό θεωρώ το απαραίτητο αλατοπίπερο- για την καταστολή του κράτους της δεξιάς για την τρομοκρατία του Κράτους της δεξιάς για την ράβδο του Κράτους της Δεξιάς που πίπτει εκεί που δεν περνάει ο λόγος.

Βεβαίως μ’ αυτή την έννοια, κύριε Υπουργέ, συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Με εσάς. Είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι. Συμφωνώ με την παρέμβαση που κάνατε χθες στην Ολομέλεια. Βεβαίως, διαφωνώ με κάποιους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας που μας χλεύασαν. Άλλος μας είπε ανόητους, άλλος μας είπε αστείους, άλλος μας είπε γραφικούς. Τι να κάνουμε; Αυτό είναι το επίπεδό του βάθους της πολιτικής τους σκέψης. Αυτό είναι το πολιτικό τους ανάστημα. Έτσι κρίνουν. Δεν μπορώ να τους κατηγορήσω που είναι πολιτικά ανεπαρκείς. Συμφωνώ όμως μαζί σας ότι είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι. Είμαστε με τους πολλούς, είστε με τους λίγους. Είμαστε με τους αδύναμους, αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη την αριστερή πολιτική, είστε με τους ισχυρούς. Είμαστε με τη Δημοκρατία, είστε με τον αυταρχισμό. Είμαστε με την προσπάθεια να επουλώσουμε τις πληγές της κοινωνίας. Αντιμετωπίζετε τις πληγές της κοινωνίας ως παράπλευρες απώλειες.

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας ζήστε την εικονική πραγματικότητά σας στο κουκούλι προστασίας και σας παρέχουν τα φιλικά σας ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Αγναντέψτε την πολιτική πραγματικότητα μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς της κοινοβουλευτικής σας πλειοψηφίας που σας επιτρέπει να βλέπετε ως πολιτικό σας ανάστημα τον πολιτικό σας ίσκιο το απομεσήμερο. Να ξέρετε όμως ότι ο αέρας που φυσάει είναι καλός. Όσο κι αν σας πονάει, όσο και να μη σας αρέσει η Αριστερά, η ευρύτερη προοδευτική δημοκρατική παράταξη θα σφραγίσει την Ελλάδα της νέας εποχής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)