to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΙΦΕΤ: Στην υγειά του συστήματος Μητσοτάκη!

Το σύστημα Μητσοτάκη ξανάβαλε το δόλιο και σκανδαλώδες σχέδιο σε εφαρμογή με ακόμη χειρότερους όρους. Η πολιτική κουλτούρα και ο λειτουργικός προσανατολισμός της «Μαξίμου Α.Ε.» εξέθρεψε πολύ νωρίς φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς σε κάθε γκρίζο σύνορο του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.


Η υγεία αναδείχθηκε ως ο πλέον κρίσιμος τομέας κυβερνητικής ευθύνης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Ωστόσο, αντί να λειτουργήσει με όρους κοινωνικής ευθύνης και γνώμονα το κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον, το καθεστώς Μητσοτάκη και το πελατειακό σύστημα με το οποίο τρέφεται και αναπαράγεται, επαλήθευσε τους χειρότερους φόβους μας. Εκμεταλλεύτηκε την πανδημία προκειμένου να διευκολύνει το μοναδικό σχέδιο που είχε για τον τομέα της υγείας. Αυτό το σχέδιο ήταν και παραμένει η μετάλλαξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτή η μετάλλαξη σημαίνει την υποχώρηση σε βαθμό εξαφανίσεως του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και την επαναφορά του σε έναν οργανισμό επί του οποίου θα παρασιτούν πάσης φύσεως κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα. Ήρθαν δηλαδή να  συνεχίσουν αυτό που άφησαν στην μέση, γιατί το 2015 προσέκρουσαν στην κυβερνητική αλλαγή και την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Το σύστημα Μητσοτάκη ξανάβαλε το δόλιο και σκανδαλώδες σχέδιο σε εφαρμογή με ακόμη χειρότερους όρους. Η πολιτική κουλτούρα και ο λειτουργικός προσανατολισμός της «Μαξίμου Α.Ε.» εξέθρεψε πολύ νωρίς φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς σε κάθε γκρίζο σύνορο του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.)  είναι ένα εμβληματικό παράδειγμα αυτού του εκτροχιασμού πρακτικών και συνειδήσεων. Οι καταγγελίες άρχισαν να παίρνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας. Στη συγκεκριμένη υπόθεση ήρθε να προστεθεί και η έκθεση εσωτερικού ελέγχου του ΙΦΕΤ. Σε αυτήν καταγράφονται πολλά και ακόμη περισσότερα από αυτά που καταγγέλλονται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας εδώ και καιρό: κακοδιοίκηση, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, υπερτιμολογήσεις, ενδείξεις οικονομικής απάτης, παράνομες εξαγωγές φαρμάκων εκατομμυρίων ευρώ, σύγκρουση συμφερόντων, απευθείας αναθέσεις χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων νόμιμων διαγωνιστικών διαδικασιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έπραξε τα δέοντα, όπως επιτάσσει το συνταγματικό καθήκον του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταθέτοντας σειρά ερωτήσεων προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας. Απαντήσεις, βεβαίως, δεν δόθηκαν,  δείγμα της αντίληψης που έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και, εν γένει, αυτή η κυβέρνηση για τη λογοδοσία. Πολύ φοβόμαστε, όμως, ότι δεν είναι μόνο οι αντιλήψεις που φθίνουν και παρακμάζουν. Το καθεστώς Μητσοτάκη έχει δώσει επανειλημμένα δείγματα γραφής γι’ αυτό που κάθε νοήμων πολίτης αντιλαμβάνεται ως συγκάλυψη.

Είναι πλήθος οι υποθέσεις που ανακύπτουν κάθε τρεις και λίγο στα δημόσια πράγματα κι όπου ένας ή περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης εμφανίζονται ως παράγοντες συγκάλυψης, αντί για φορείς πολιτικής ευθύνης και διαφάνειας. Με την από κοινού με τον Τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Άρειο Πάγο ζητάμε από τις δικαστικές αρχές να διερευνήσουν τη σημαντική αυτή υπόθεση. Καταφεύγουμε στην ελληνική δικαιοσύνη, που αποτελεί θεσμικό ανάχωμα απέναντι στο έγκλημα. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες απώλειες. Η πανδημία μάς κόστισε σκληρά.
Ας μην μας κοστίσει περισσότερο μια διακυβέρνηση που δείχνει να μην υπολογίζει τη δημόσια υγεία, προκρίνοντας τα διάφορα «στην υγειά μας» που ηχούν από ομοτράπεζους και ημέτερους στα παρασκήνια του συστήματος Μητσοτάκη.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)