to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:39 | 27.01.2013

Πολιτική

«Ιερός » πόλεμος για χιλιάδες στρέμματα-φιλέτα στην Παραλιακή

Η περιοχή από τη Μαρίνα Φλοίσβου έως τον Λαιμό της Βουλιαγμένης και την πανέμορφη ομώνυμη μυστηριώδη λίμνη της περιοχής με τις ιαματικές ιδιότητες και ακόμη παραπέρα αποτελεί ένα από τα γοητευτικότερα τμήματα της αττικής γης. Μια μαγευτική ακτογραμμή στην οποία τέμνονται το πριν και το τώρα, το κλέος και η έκπτωση.


Εκεί απαντούν και συγκρούονται η ευγένεια του τοπίου και η ασέβεια του ξεπεσμένου νεοπλουτισμού. Ο ψίθυρος της θάλασσας και οι κραυγές των κερδοσκόπων. Εκεί είναι βέβαιο ότι γράφεται ιστορία, τις μελανότερες σελίδες της οποίας μάλλον δεν τις έχουμε ακόμη αναγνώσει.

Αυτή η μαγευτική ακτογραμμή ουδέποτε αξιοποιήθηκε προς όφελος των πολιτών και επισκεπτών της αττικής γης. Αντίθετα παραδόθηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε εγχώριους και αλλοδαπούς... μεγαλοεπενδυτές. Αυθαίρετα, νονοί της νύχτας, εφοπλιστές και μεγαλοσχήμονες καθώς και διαφορετικής προελεύσεως «έμποροι των εθνών» ανατέμνουν εις το διηνεκές την έκτασή της.

Στο «μέτωπο» της Παραλιακής, όπως εσχάτως αυτή αποκαλείται, θα διαδραματισθεί μία ακόμη πράξη εθνικής λεηλασίας στο όνομα των Μνημονίων. Οι αποκρατικοποιήσεις εξάλλου παραμένουν ένα από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα μετά και τις άκομψες παραινέσεις των δανειστών.
Σε αυτό τον διαγκωνισμό εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων, υπάρχει μία ακόμη μεταβλητή. Και αυτή φέρει το όνομα της Εκκλησίας της Ελλάδος.
 
Η άγνωστη περιουσία. Το δαιδαλώδες ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εκκλησίας αποτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων ως προς την έκταση και την αξία της περιουσίας της. Εξάλλου, ουδέποτε επιχειρήθηκε η κτηματογράφησή της. Πάντως το βέβαιο είναι ότι αυτή είναι εντυπωσιακή, με εκτάσεις γης που υπερβαίνουν τα 1.000.000 στρέμματα. Από αυτά υπολογίζεται ότι περίπου 360.000 αφορούν δασικές εκτάσεις ενώ οι καλλιεργήσιμες και χορτολιβαδικές υπερβαίνουν τα 500.000 στρέμματα.

Ενα μεγάλο «φιλέτο» της εκκλησιαστικής περιουσίας αφορά στις εκτάσεις γης σε πανάκριβες περιοχές της προαναφερθείσας ακτογραμμής, όπως η Γλυφάδα και η Βουλιαγμένη.

Στον Δήμο Βουλιαγμένης η διελκυστίνδα μεταξύ δημοτικής αρχής και Εκκλησίας καλά κρατεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
«Στη Βουλιαγμένη τα τρία τέταρτα, για να μη πω τα 4/5 των εκτάσεων της περιοχής, ανήκουν στην Εκκλησία» αναφέρει στις «6μέρες» παλαιός δημότης της περιοχής που έχει ασχοληθεί επισταμένως με αυτό το θέμα.
«Περί από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο δήμος αποφάσισε να δεσμεύσει 36 οικοδομικά τετράγωνα, εντός σχεδίου πόλεως, της Εκκλησίας, εκτάσεως περίπου 8 στρεμμάτων. Η Εκκλησία από την πλευρά της έδινε για αντιπαροχή ένα με δύο εκτάσεις της ετησίως. Η δημοτική απόφαση ελήφθη με στόχο την αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών ως κοινόχρηστων χώρων, δηλαδή πάρκα, σχολεία χώροι αθλοπαιδιών κ.τ.λ. Στην πραγματικότητα ούτε αυτό έγινε. Οι εκτάσεις δεσμεύτηκαν αλλά ουδέποτε απαλλοτριώθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, ο δήμος ήταν υποχρεωμένος εντός της οκταετίας που ορίζεται από τον νόμο να αποζημιώσει την Εκκλησία για κάθε τετραγωνικό μέτρο της περιουσίας της που δέσμευσε. Κάτι που δεν συνέβη. Μετά την παρέλευση της οκταετίας, η Εκκλησία προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια από τα οποία και δικαιώθηκε. Ετσι αποφασίστηκε η άρση των απαλλοτριώσεων. Κάτι που δεν έγινε. Ακολούθησε η προσφυγή της Εκκλησίας στο Τριμελές Συμβούλιο Διοίκησης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Η Εκκλησία δικαιώθηκε τελεσίδικα. Ο δήμος δεν προέβη ούτε στην άρση των απαλλοτριώσεων ούτε στην καταβολή αποζημίωσης».
Ως φαίνεται, σθεναρή αντίσταση στην προοπτική της επιστροφής των εκτάσεων προέβαλε και η επίμονη για περιβαλλοντικά θέματα η τέως αρμόδια υπουργός Τ. Μπιρπίλη.

«Πριν από 4 με 5 μήνες ήρθε στο συμβούλιο (ο Δήμος Βουλιαγμένης έχει υπαχθεί στον Καλλικράτη και πλέον είναι δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης) επιστολή από την Εκκλησία της Ελλάδος με την οποία ζητήθηκε η διευθέτηση του ζητήματος. Η απάντηση ήταν αρνητική. Ωστόσο αυτά είναι για το θεαθήναι. Οι επιλογές είναι περιορισμένες» συνεχίζει ο έμπειρος επί του θέματος συνομιλητής μας.
«Πού χάθηκε το παιχνίδι;» τον ρωτάμε. «Μα δεν έγινε καμία προσπάθεια για απόδοση αυτών των εκτάσεων στους πολίτες, ως εκτάσεων πρασίνου ή περαιτέρω αξιοποίησής τους για συλλογικό ή φιλανθρωπικό έργο».

Από τη πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών), επίσκοπος Α. Αβραμιώτης, δηλώνει στις «6μέρες»: «Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος το ζήτημα θα είχε επιλυθεί. Προσφύγαμε στη δικαιοσύνη και δικαιωθήκαμε. Είτε θα μας καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση (σ.σ.: 10.000 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο εκ μέρους του Δημοσίου και 5.000 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο από τον δήμο) είτε θα μας επιστραφούν. Είμαστε έτοιμοι για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα το κάνετε αυτό στη χώρα σας, μας ρωτούν; Η ευθύνη δεν είναι δική μας. Είναι δική τους» . Πάντως, όπως συμπληρώνει ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ, «η νέα δημοτική αρχή εμφανίζεται περισσότερο διαλλακτική για τη διευθέτηση του ζητήματος». 


«Οικόπεδα με θέα στο στόχαστρο των… θηρίων»

Η λέξη αποκρατικοποίηση, ή εκχώρηση, ή επένδυση, σε συνάρτηση πάντα με τον τρόπο που καθένας από εμάς θέλει να τη φορτίσει συναισθηματικά, επαναλαμβάνεται συχνά για τα επονομαζόμενα «φιλέτα» της περιοχής.

Αίφνης ακούγεται η Λίμνη Βουλιαγμένης, μετά η ιστορία με τα 308 στρέμματα του «Αστέρα» και η συζήτηση της Εκκλησίας με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για την παραχώρηση των 85 στρεμμάτων στον Λαιμό της Βουλιαγμένης που ανήκουν στην Εκκλησία, έτσι ώστε –προστιθέμενα- να αποτελέσουν το όνειρο κάθε επενδυτή. Εν προκειμένω, θα πρέπει να παρακαμφθεί και το Natura, όπως και το πλαίσιο περί προστασίας του Σαρωνικού. Καλά τώρα...

Γίνεται συζήτηση επίσης και για παράπλευρες επενδύσεις που περιλαμβάνουν εκτάσεις προς τη Βάρκιζα. «Διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα στο παραλιακό μέτωπο. Σε αυτό συμπεριλάβετε και το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η κατοχή γης συνιστά εμπορεύσιμο είδος. Αποκομίζουν κέρδη αυτοί που την αξιοποιούν και την εκμεταλλεύονται. Ειδικά αυτούς τους καιρούς τα κέρδη είναι δυσθεώρητα. Η μόνη επιλογή που μπορούμε να δεχτούμε είναι η αξιοποίηση αυτών των ακινήτων προς όφελος των πολιτών» επισημαίνει ο Κ. Πασακυριάκος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»,

«Στο παραλιακό μέτωπο έχουν πέσει όλα τα θηρία. Αν δεν κινηθούμε όλοι μαζί, το χάσαμε το παιχνίδι» αναφέρει από τη πλευρά του ο Παν. Καπετανέας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενωτική Κίνηση Πολιτών». «Είναι άθλιο», προσθέτει με λύπη, «να ξεπουλάς έτσι τη γη σου». 


Το Κατάρ είναι εδώ με πρόταση στον Ιερώνυμο
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε δεχτεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κατάρ επενδυτική πρόταση για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στην κατεύθυνση της ανέγερσης πολυτελών γραφείων, κατοικιών, χώρων στάθμευσης και ξενοδοχείων καθώς και επενδύσεων στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για αξιοποίηση των φιλέτων της Βουλιαγμένης. Η κυβέρνηση συναινεί ενθουσιωδώς σε αυτήν τη προοπτική, διαβεβαιώνοντας για την ένταξή τους στις διαδικασίες fast track.

«Συζητείται ακόμη αυτό το ενδεχόμενο ή έχει εγκαταλειφθεί;» ρωτήσαμε τον γενικό διευθυντή της ΕΚΥΟ, επίσκοπο Α. Αβραμιώτη.
«Παραμένει σε ισχύ. Εμείς από τη πλευρά μας έχουμε ζητήσει από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης την επίσπευση των διαδικασιών για ένταξη των συγκεκριμένων εκτάσεων εντός σχεδίου πόλεως. Επίσης ζητήσαμε την αύξηση του συντελεστή δόμησης έτσι ώστε να είναι δυνατή επενδυτικά η αξιοποίηση των εκτάσεων. Θεωρούμε ότι απευθυνθήκαμε σε ευήκοα ώτα» καταλήγει ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ. 


Εμπλοκή της Δικαιοσύνης

Από τη Δικαιοσύνη διερευνώνται δύο χαρακτηριστικές υποθέσεις που αφορούν παράνομες διαδικασίες πώλησης εκτάσεων γης από την Εκκλησία σε γνωστούς εφοπλιστές της χώρας, στην περιοχή της Βουλιαγμένης.

Η πρώτη αφορά στη πώληση τεσσάρων στρεμμάτων γης στη θέση «Λιμανάκι Μαλτισνιώτη», τα οποία πωλήθηκαν χωρίς τη διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού. Στην υπόθεση εμπλέκονται και off shore εταιρείες.
Στη δεύτερη υπόθεση, η οποία κατόπιν εισαγγελικής εντολής διερευνάται από το ΣΔΟΕ, έχει μπει στο μικροσκόπιο η πώληση δύο οικοπέδων 2,3 και 1,25 στρεμμάτων καθώς και η μετέπειτα ανοικοδόμησή τους από έτερο επιφανή εφοπλιστή.


Πηγή: 6meres - Της Ντίνας Ιωακειμίδου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)