to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:58 | 02.04.2020

Κοινωνία

Ιερά Σύνοδος: Με τηλεδιάσκεψη αποφάσισε «κεκλεισμένων των θυρών» αλλά «ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από τη θεία κοινωνία»

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Εκκλησίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης και πήρε αποφάσεις για το Πάσχα εν μέσω πανδημίας.


Την τέλεση των ακολουθιών κεκλεισμένων των θυρών και με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτείας, για την περίοδο του Πάσχα αποφάσισε την Τετάρτη η Διαρκή Ιερά Σύνοδος.

Συγκεκριμένα, το αίτημα της προς την κυβέρνηση για λειτουργία ναών και μονών έστω και κεκλεισμένων των θυρών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αποφάσισε να καταθέσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε, για περίπου τέσσερις ώρες.

Κατά τη διάρκεια του ανακοινωθέντος η ΔΙΣ ζήτησε από τους πιστούς να πειθαρχήσουν στις εκκλήσεις της Πολιτείας και να παραμείνουν σπίτια τους.

Σημειώνεται πως για πρώτη φορά στα χρονικά της Εκκλησίας της Ελλάδος άλλωστε, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Μόλις 150.000 ευρώ η συνεισφορά της Εκκλησίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info, ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε στην εισήγησή του την εμπιστοσύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την Πολιτεία για τον χειρισμό της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης ενώ υπογράμμισε ότι το εκκλησιαστικό καθήκον κλήρου και λαού επιβάλλει τη συμμόρφωση με τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία.

Όπως ανακοινώθηκε επίσης η Εκκλησία θα διαθέσει 150.000 ευρώ σε δημόσιους φορείς παροχής υγείας.

Ο Αρχιεπισκοπος έδωσε εντολή σε δομές και ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής να συνεργαστούν με την πολιτεία ενώ αποφασίστηκε να συνεχιστούν τα συσσίτια προς τους πάσχοντες

Επίσης τα μέλη της ΔΙΣ θα καταθέσουν ένα μισθό προς τον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εκκλησίας που μιλήσε στην ΕΡΤ φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί η περιφορά του Επιταφίου ενώ δεν θα έρθει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα.

Επιμένει στον σκοταδισμό

Η Ιερά Σύνοδος, σημείωσε επίσης ότι «αίμα καρδιάς» λαμβάνεται αυτή η απόφαση για την Μεγάλη Εβδομάδα. Ωστόσο, έσπευσε να διαμηνύσει ξανά ότι «η μετάδοση της ασθενείας από τη θεία λειτουργία θίγει τη δογματική αλήθεια, δεν γίνεται αποδεκτή και είναι καταδικαστέα». Συγκεκριμένα, επιμένοντας στον σκοταδισμό της η Ι.Σ. αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της:

Αυτή η πρόσκαιρη παραμονή των χριστιανών στην κατ᾿ οίκον προσευχή και την κατ᾿ οίκον Εκκλησία, δεν υπονοεί καμία αμφιβολία ή πολύ περισσότερο δεν σημαίνει αμφισβήτηση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Γι᾿ αυτό και η Ιερά Σύνοδος επαναλαμβάνει εκείνο που από την αρχή της παρούσης κρίσεως διεκήρυξε στο από 9.3.2020 Ανακοινωθέν Αυτής, ότι «η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών… Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον». Η οποιαδήποτε υπόνοια για μετάδοση νοσημάτων από την Θεία Ευχαριστία, αλλά και αυτό τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως, θίγει την δογματική Αλήθεια της Εκκλησίας, δεν γίνεται αποδεκτή και είναι καταδικαστέα.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)