to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:35 | 10.07.2013

Πολιτική

Ιδρυτικό Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδύναμος λαός - Κάνουμε το βήμα για την κυβέρνηση της αριστεράς

Το left.gr παρακολούθησε λεπτό προς λεπτό το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Ρεπορτάζ, βίντεο και φωτογραφίες από τις διαδικασίες του συνεδρίου


Δευτέρα 15/7: Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ 

Δήλωση στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας σχετικά με τα αποτελέσματα του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Κυριακή 14/7

20:50 Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: "Από αύριο, με το νέο μας Κόμμα, όλες και όλοι μαζί, πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ, ξεκινάμε τη μεγάλη και νικηφόρα πορεία. Για να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα".

20:10 Εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

19:30 Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ψηφοφορίας για την ανάδειξη των 200 μελών της ΚΕ του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων. Θα ανακοινωθεί πρώτα το πρόσωπο του προέδρου και θα ακολουθήσουν τα ονόματα των μελών της ΚΠΕ.

Σήμερα η ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Κατά την ψηφοφορία θα υπάρξουν έξι ψηφοδέλτια.

Στις διαδικασίες συμμετέχουν τα εξής 6 ψηφοδέλτια. (εντός παρενθέσεως ο αριθμός των υποψηφίων).

Ενιαίο Ψηφοδέλτιο (342)

Αριστερή Πλατφόρμα (293)

Ανένταχτοι εντός ΣΥΡΙΖΑ (18)

Κομμουνιστική Τάση-Κομμουνιστική Πλατφόρμα (16)

Παρέμβαση για την Ενότητα (3)

Παρέμβαση των Μελών (2).

Πέραν του κ. Αλέξη Τσίπρα, υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσουν επίσης, η Σίσσυ Βωβού και ο Πάνος Ηλιόπουλος.

Για να διευκολυνθούν οι σύνεδροι από την επαρχία, θα στηθούν 30 κάλπες με στόχο να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Σάββατο 13/7: Το πρόγραμμα της τέταρτης ημέρας περιελάμβανε ομιλίες συνέδρων και ψηφοφορίες για το Καταστατικό, τη Διακήρυξη και την Πολιτική Απόφαση. 

H ομιλία του Αλέξη Τσίπρα: «Φτιάχνουμε όλοι μαζί έναν φορέα δημοκρατικό, πολυτασικό, πλουραλιστικό» 

Ιδρυτικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Μέρα τέταρτη

Φωτογραφίες-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Τέταρτη μέρα του συνέδριου και, εκτός από φωτογραφίες και βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα, βρήκα την ευκαιρία να πάρω μερικές μικρές συνεντεύξεις:

Η Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, μας περιγράφει τις συνέπειες που θα έχει η επαναφορά της (φασίζουσας και ρατσιστικής) «υγειονομικής» διάταξης Λοβέρδου από τον Άδωνη Γεωργιάδη. Ο Φώτης Ξεπαπαδέας, από την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, μας πληροφορεί για τη διοργάνωση της μεγάλης αντιφασιστικής πορείας στην πόλη της Καλαμάτας στις 20 Ιουλίου. Τέλος, ο Θανάσης Τσακίρης, μέλος του συντονιστικού ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης, μας περιγράφει τη φασιστική επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής στο πολιτιστικό κέντρο «Συνεργείο».

Στιγμιότυπα από την 4η ημέρα του Συνεδρίου (όλες οι φωτογραφίες εδώ)

Ενημέρωση από την 4η ημέρα του Συνεδρίου

22.05 Με την ψήφιση των άρθρων του καταστατικού ολοκληρώνεται η 4η μέρα του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα θα γίνονται δεκτές οι υποψηφιότητες για εκλογή στην Κεντρική Επιτροπή.

21.28 Υπερψηφίστηκε η πρόταση: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγεί από το Σώμα του Συνεδρίου. Επίσης, βάσει καταστατικού, κάθε Συνέδριο θα επιλέγει τον τρόπο εκλογής του προέδρου. 

21.02 Στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει από ενιαία λίστα, πρόταση του Αλ. Τσίπρα που υπερψηφίστηκε από το σώμα του Συνεδρίου. (Με δυνατότητα ξεχωριστής λίστας σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, χωρίς διαπήδηση στη σταυροδοσία). Το δικαίωμα της ύπαρξης λιστών διατηρείται στο καταστατικό και θα συζητηθεί σε ειδικές επιτροπές που θα ακολουθήσουν. 

20:55 Ο Νίκος Μιχαλίτσης διαβάζει ψήφισμα εκ μέρους των εργαζομένων της ΕΡΤ, το οποίο και εγκρίνεται ομόφωνα.

19:50: Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η αυτοδιάλυση των συνιστωσών σε εύλογο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του καταστατικού.

18.35: Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης. 

 

16.10:  Μόλις υπερψηφίστηκε το 1ο ντοκουμέντο του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ,  η ιδεολογική διακήρυξη.

15:30 Αρχίζει η διαδικασία της συζήτησης των αποφάσεων.

Ο χώρος του συνεδρίου σήμερα

15:25 Το ψήφισμα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας. Χαιρετισμός στο μεγαλειώδες κίνημα των κατοίκων. Αίτημα η απελευθέρωση των αγωνιστών.

15:20 Το ψήφισμα των Νέων ΣΥΡΙΖΑ Καλαμάτας ενάντια στο Φεστιβάλ της 4ης Αυγούστου που σχεδιάζει να διοργανώσει η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής στην πόλη τους. 

14:20 Μανώλης Γλέζος:

Η διαφορετικότητα των απόψεων μας, ακόμα και ο αντιθετικός λόγος, είναι η πηγή που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε. όπως δεν θέλουμε ένα λαό άφωνο μπροστά στις ενέργειες των εξουσιαστών, έτσι δεν θέλουμε και ένα κόμμα όπου σε ό,τι λεει η ηγεσία θα λέει ναι.  Βρίσκομαι στην 1η γραμμη του αγώνα, αν θες να με δοκιμάσεις να αντέχω όπου είπες να πάμε, θα το αντέξω κι αυτό! Μαζί, Αλέξη, από τη Δευτέρα θα πάμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της κυβέρνησης, της τρόικα και του συστήματος όλου! Και οι ανένταχτοι και οι οργανωμένοι.

 Όχι προνόμια - όχι αποκλεισμοί, όχι ξεχωριστές συγκεντρώσεις, όχι ειδικά χειροκροτήματα. Κάθε μέλος μία ψήφος. Την ελπίδα που γεννάει ο ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό δεν έχουμε δικαίωμα να την καταστρέψουμε, και δεν θα την καταστρέψουμε!

**Σημαντική και συμβολική η παρουσία του συνθέτη, Γιώργου Ανδρέου και της τραγουδοποιού, Ευτυχίας Μητρίτσα στο χώρο του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.  

13:15 Έληξαν οι ομιλίες των συνέδρων, συνοψίζει ο Νίκος Βούτσης. Ενός λεπτού σιγή για τους συντρόφους που έχουν χαθεί. Σε λίγα λεπτά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Τάσος Κανταράς

Ξεκινάμε μια μεγάλη πορεία, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι αν αναλογιστούμε ότι ξεκινήσαμε από ένα βομβαρδισμένο τοπίο της Αριστεράς του 1989 και φτάσαμε ως εδώ. Αποτελεί απρέπεια να βάζουμε τελεσίγραφα σε συντρόφους. Δεν γίνεται πισωγυρίσματα στον «παλιό, καλό καπιταλισμό» και τη διαχείρισης του συστήματος. Στη σφοδρότατη αντίδραση του συστήματος πρέπει να ξέρουμε τι θα κάνουμε, πως θα απαντήσουμε. Με κινηματική δράση και ριζοσπαστισμό, θα περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη και γνωρίζοντας ότι στα πλαίσια της ΕΕ είναι δύσκολη η όποια αναδιαπραγμάτευση. «Αλλαγή δε γίνεται» χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ και την ευρεία συμπαράταξη της Αριστεράς.

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Η μεγάλη νίκη στις εκλογές ήταν κατόρθωμα της ελληνικής κοινωνίας και όχι της μιας ή της άλλης γραμμής. Εντοπίσαμε την κύρια αντίθεση: Μνημόνιο ή αντιμνημόνιο και εναλλακτικό πρόγραμμα. Πλούτος μας είναι ο πλουραλισμός και όχι οι μηχανισμοί, η ενότητα και όχι οι διασπάσεις.

Στάθης Λεουτσάκος

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το πολιτικό προσωπικό κράτησε όρθιο το όραμα για μια άλλη κοινωνία, ότι οι πολιτικές του δικομματισμού είναι αδιέξοδες. Αυό που μας κράτησε όρθιους στις δύσκολες στιγμές ήταν η επιθυμία του κόσμου της Αριστεράς για την ενότητα της Αριστεράς. Οφείλουμε να στείλουμε μήνυμα ότι από το Συνέδριό μας δηλώνουμε ότι δεν αναγνωρίζουμε καμία απόλύση και δίωξη εργαζομένων, καθηγητών και άλλων. Αντί να ασχολούμαστε με πράγματα που αφορούν στενά μόνο εμάς εδώ πρέπει να ανοίξουμε νέους δρόμους και να εκφράσουμε τα στρώματα που πλήττονται. Η ευρωζώνη δεν είναι ουδέτερη, εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

Χρήστος Λάσκος

Είναι ιστορικά πρωτοφανής η εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κρίση του '30 το σύνολο των χωρών στράφηκε στην ακροδεξιά. Αν μεμψιμοιρούμε, θα μείνουμε «στάσιμοι»την ώρα που εκτοξευόμαστε ως προς την πολιτική μας δυναμική. Δεν θα τα καταφέρουμε με αφηρημένα άλματα ριζοσπαστικοποίησης. Πρέπει να κρατήσουμε τη γραμμή που μας έφερε εδώ, τη διαρκή μας ριζοσπαστικότητα, ριζοσπαστικότητα που απωθεί το ΚΚΕ, το οποίο είναι συντηρητικός πολιτικός οργανισμός. Καθήκον μας είναι η ταξική προσήλωση, όλα τα καταπιεσμένα κοινωνικά στρώματα να έρθουν ολοκληρωτικά με το ΣΥΡΙΖΑ. Το ουσιώδες είναι τι θα κάνουμε για τους ανέργους και με ποιους πόρους, δεν ενδιαφέρει τον κόσμο το νόμισμα και το τύπωμα χρήματος. Δε μπορεί η συζήτηση για την Ευρώπη να γίνονται με όρους καρικατούρας. Μιλάμε για ρήξη και ανατροπή και στην ΕΕ.

12:30 Η συμπρόεδρος του τουρκικού ODP απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο: Είμαστε οι αδύναμοι, οι φτωχοί, οι εργάτες, οι gay και λεσβίες, οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες της Τουρκίας, οι ακτιβιστές! Είμαστε οι εξεγερμένοι του πάρκου Γκεζί που δέχτηκαν την άγρια καταστολή! Η πάλη του ΣΥΡΙΖΑ φωτίζει το δρόμο της δικής μας πάλης κατά των τυρράνων του νεοφιλελευθερισμού. Ο αγώνας συνεχίζεται, γεια σας!

Ρένα Δούρου

  • Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα ιστορικό συνέδριο. Τις εργασίες του συνεδρίου μας τις παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι από τη Βραζιλία ως τη Μέση Ανατολή, από τον βορρά ως το νότο. Όλα τα βλέμματα είναι σήμερα στραμμένα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Έχουμε ιστορική ευθύνη, όχι μόνο για τον λαό μας αλλά και για τους λαούς όλου του κόσμου.

  • Από το συνέδριο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε πιο δυνατοί. Ενιαίοι αλλά όχι ίδιοι. Διαφορετικοί αλλά μαζί. Ενωμένοι.

  • Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιδοθούμε σε ασκήσεις κολακείας μεταξύ μας.

  • Εκείνο που μας χρειάζεται σήμερα είναι αλήθειες. Αλήθειες για να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τον ρόλο που περιμένουν από εμάς οι λαοί όλου του κόσμου. Μια δύναμη που συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση των λαϊκών αγώνων της Αριστεράς για Δημοκρατία, Ελευθερία, Ισότητα, κοινωνική αλλαγή

  • Πρώτη αλήθεια: Μας χρειάζονται έμπνευση και προτάσεις, όχι μιζέρια και χαρακτηρισμοί που παραπέμπουν σε ήθος και κουλτούρα που δεν έχουν σχέση με την Αριστερά. Τα κάθε είδους αριστερόμετρα θέλουν να διαιρέσουν την Αριστερά.

  • Μια δεύτερη αλήθεια έχει να κάνει με τη σχέση μας με τα κινήματα. Καθόρισαν την ταυτότητά μας. Μάθαμε και πήραμε έμπνευση. Ήμασταν εμείς που βρεθήκαμε στο κίνημα των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Στην Αμυγδαλέζα. Στις Σκουριές. Στη ΓΑΔΑ. Στο Πόρτο Αλέγκρε. Στη Μανωλάδα. Στην Πατησίων. Αυτή τη σχέση οφείλουμε να την έχουμε ως πυξίδα μας για το νέο υπόδειγμα κοινωνίας και πολιτικής, που καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να κτίσει.

  • Μια τρίτη αλήθεια αφορά στη δημοκρατία του φύλου θα έπρεπε να είναι πιο ενισχυμένη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Θα πρέπει να κινηθούμε προς την ισόρροπη εκπροσώπηση του 50% που προτείνει το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής και το ΚΕΑ.

  • Τέταρτη αλήθεια. Η εμμονή σε καταδικασμένα σχήματα του παρελθόντος ή σε επιλογές που διχάζουν, προκαλεί ζημιά γιατί δεν λειτουργεί συσπειρωτικά. Η συσπείρωση είναι αναγκαία. Συσπείρωση δεν σημαίνει δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, αλλά συνειδητοποίηση των προτεραιοτήτων σήμερα. Δεν θα είμαστε εμείς εκείνοι που θα βυθίσουμε το υπερωκεάνιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για μικροφιλοδοξίες και δύο, τρεις θέσεις παραπάνω στην Κεντρική Επιτροπή.

  • Εμείς θα είμαστε αυτοί που θα δώσουμε θα δώσουμε ελπίδα στο λαό μας, γιατί θα καταφέρουμε το αδύνατο. Γιατί ερχόμαστε από μακριά και πηγαίνουμε ακόμη μακρύτερα. Τον δρόμο μας τον δείχνουν οι αγώνες για Ελευθερία, Δημοκρατία, Ανεξαρτησία της Αντίστασης κατά του ναζισμού, του ΕΑΜ, του 114, της αντίστασης στη Χούντα, του Πολυτεχνείου, της Γένοβας. Δεν θα τους προδώσουμε. Και θα κερδίσουμε. Στη μνήμη των χιλιάδων αγωνιστών!

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Πρέπει να προτάξουμε τις συγκεκριμένες απαιτήσεις για την οργάνωση της πάλης του λαού μας για την ανατροπή των Μνημονίων. Δεν πρέπει να πληρωθεί κανένα χρέος. Να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που αναλογούν στο κόμμα του 27% για να πετύχουμε την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η συμμετοχή μας εδώ σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μας να αποτινάξουμε τον μνημονιακό ζυγό. Ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ των μελών ιδρύεεται σήμερα τυπικά αλλά υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες στη συνείδηση και τη σκέψη μας, είναι εντολή του ελληνικού λαού. Πρέπει να ενώνει την ευρεία κοινωνική συστράτευση της Αριστεράς και των κινημάτων, όλης της μαχόμενης κοινωνίας. Η πολιτική των Μνημονίων συνιστά κοινωνική γενοκτονία την οποία καλούμαστε να αντιπαλέψουμε. Συνιστά έγκλημα κατά του πολιτεύματος με θύμα τη λαϊκή κυριαρχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο συλλογικός υπερασπιστής της Δημοκρατίας και των δημοσίων αγαθών. Μας τιμά η μήνυση του Πάχτα εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα που εξέφρασε το δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής για τη ζωή και το περιβάλλον.

Δέσποινα Σπανού

Δεν έχει αναπτυχθεί ένα συνολικό κίνημα ανατροπής που θα ενώσει ολόκληρη την κοινωνία. Η Αριστερά πρέπει να συσπειρώσει το λαό για να φτιάξει αυτό το κίνημα ανατροπής. Πρέπει να πει με ποιο τρόπο θα συγκρουστεί και τι ακριβώς θα κάνει. Να δημιουργήσει ένα άλλο όραμα που θα συνεγείρει τον κόσμο.

Βασιλική Κατριβάνου

Να φτιάξουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ των μελών όπου όλοι θα είμαστε ισότιμοι, όπου ο κόσμος θα θωρεί ότι η συμμετοχή του έχει νόημα. Ο κόσμος αυτός είναι η δυναμή μας. Οι οργανώσεις των μελών πρέπει να έχουν αποφασιστικό ρόλο. Να φτιάξουμε μια πλατφόρμα στο διαδίκτυο για διάλογο μεταξύ όλων των συντρόφων σε όλη την Ελλάδα.

Σίσσυ Βωβού

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει πολιτικη για την ισότητα των φύλων, για να περάσουμε από την τυπική στην ουσιαστική ισότητα. Το πρόταγμα της φεμινιστικής Ευρώπης πρέπει να ενσωματωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ και η ποσόστωση πρέπει να τηρηθεί.

Αλέκος Φλαμπουράρης

Η πολιτική εναλλάκτική πρόταση που έχουμε διατυπώσει είναι σαφέστατη:κατάργηση του Μνημονίου και επαδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους. Αυτή είναι μια πολιτική ρήξης και σύγκρουσης, θα το επιβάλουμε στους δανειστές με τη στήριξη του λαού. Πρέπει να φύγουμε από το Συνέδριο με σαφή, εναλλακτική γραμμή την οποία θα συνεχίσουμε να διατυπώνουμε στο λαό με επεξεργασία και τεκμηρίωση.  Δεν εντοπίζω διαφωνίες επί συγκεκριμένων θεμάτων. Κανείς δε θέλει να διώξει κανέναν, όλοι χωράνε στο ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι κόμμα ανοικτό στην κοινωνία, κόμμα που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες όσων υποφέρουν. 

Mαρία Οικονόμου

Με το ΣΥΡΙΖΑ πορευτήκαμε  όλοι εμείς, οι απλοί άνθρωποι του μόχθου. Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά γιατί ο κόσμος δε μπορεί να περιμένει άλλο. Ήρθαμε στο ΣΥΡΙΖΑ για να αγωνιστούμε και να τα αλλάξουμε όλα.

Γιώργος Γαβρίλης

Σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τα δικά μας επιμέρους. Η δική μας δέσμευση για στροφή στα λαϊκά στρώματα είναι μια συνειδητή επιλογή που θα οδηγήσει στην κυβέρνηση της Αριστεράς. Η αντίθεση Κεφαλαίου - Εργασίας είναι και παραμένει η βασική αντίθεση και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί ως μαχητός πόλος τη διαδικασία αυτή. Τα συνδικάτα πρέπει αναδιοργανωμένα να πρωτοσατήσουν στην αλλαγή των συσχετισμών προς όφελος  της εργατικής τάξης.

Αλέξανδρος Μπίστης

Η Αριστερά όταν ήταν στο περιθώριο διεξήγαγε διάλογο που απογείωνε την ιδεολογική αντιπαράθεση ερήμην της κοινωνίας. Σήμερα, σε συνθήκες απαξίωσης των συλλογικοτήτων καλούμαστε να είμαστε όλοι μαζί παρά τη διαφορετικότητά μας, κατά το σύνθημα «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» με εφαρμογή του «ένα μέλος - μία ψήφος». Οφείλουμε να μιλήσουμε για τα δικαιώματα, της ασφάλισης, της υγείας, τα δικαιώματα που μας στερούν. Η ακροδεξιά κυβέρνηση της εκτροπής τρομοκρατεί και εμείς οφείλουμε να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες του λαού που μας προσεγγίζει. Οφείλουμε να προσφέρουμε ένα εργαλείο οργάνωσης στο ανομοιογενές σύνολο που μας πλησιάζει. Χωρίς όμως να αλλάξουμε τις αρχές μας. Να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο κανόνων και λειτουργίας για το νέο, ενιαίο, πολυτασικό και δημοκρατικό κόμμα που ιδρύουμε. Διπλές εντάξεις και εκφωνήσεις θα είναι πισωγύρισμα.

Παναγιώτης Μαντάς

Δεν έχουμε στόχο την εξουσία ως παρένθεση στις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Έχουμε αντίπαλο το σοσιαλφιλελευθερισμό και δεν θα πρέπει να ενσωματωθούμε αλλοιώνοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Να αναρωτηθούμε γιατί μένουμε καθηλωμένοι στα ποσοστά του 27% και να επιδιώξουμε να κατακτήσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Να μιλήσουμε πιο καθαρά για την ευρωζώνη και το ευρώ. Μέσα στο ευρώ δε μπορεί να αναστραφεί η λιτότητα, δε μπορεί να καταργηθεί η φτώχεια μέσα στην Ευρώπη των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Λία Φράγκου

Σε αυτόν τον ανηλεή πόλεμο πρέπει να συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε. Να δείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, με δυναμική προς τα αριστερά. Τα καταφέρεαμε όταν βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης και γι' αυτό μας πιστεύει ο κόσμος και μας ζητά να βρεθούμε ξανά στα πεδία των μαχών και των κινημάτων. Να μετασχηματίσουμε την ψήφο σε συνειδητή στράτευση. Να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος για να πάρουν οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια τους.

Πέτρος Φιλίππου


Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η κοινωνία χειμάζεται από τα Μνημόνια. Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποκούμπι για τις πληττόμενη κοινωνία, δέχεται μεγάλη επίθεση. Πρέπει να συμπορευτούμε με τους εργαζόμενους στους Δήμους και να καλέσουμε στην κινητοποίηση της Τρίτης και της Τετάρτης, ημέρα που θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

 

Μαρία Φραγκιαδάκη

Η ΕΡΤ έδειξε στην παγκόσμια κοινότητα ότι έχουμε  χούντα. Η επίθεση εξαπλώνεται , οι απολύσεις γενικεύονται.   Ανατροπή  τώρα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν μόνοι. Πολιτική  στήριξη, σχέδιο, όραμα, προοπτική ΑΠΟ ΕΜΑΣ.

   Ο πλούτος του ΣΥΡΙΖΑ οι διαφορετικές  απόψεις, οι συνιστώσες, η ιστορία του!  Δεν πρέπει να  φοβάται η ηγεσία. Ενιαίο ψηφοδέλτιο με λίστες για την έκφραση  τάσεων,  χωρίς εκλογικά τερτίπια, δεν το έχει ανάγκη η πλειοψηφία! Η εκλογή προέδρου από μια  ομόφωνη απόφαση ΚΕ,   πιο ισχυρή από  πλειοψηφική εκλογή με πολλά λευκά από  το συνέδριο!   

    Η Ευρώπη αλλάζει είπε ο Π. Σκουρλετης,   αλλά σε ποιά κατεύθυνση, με ποιές συνθήκες, ποιές κυβερνήσεις, πότε; Μπορεί να αλλάξει κάτω από  την τροικανή  μπότα;   Διαγραφή  χρέους, όχι διαπραγμάτευση μνημονιακών  συμβάσεων. Εμείς να ξηλώσουμε την  καπιταλιστική Ευρώπη με  κυβέρνηση της αριστεράς για το σοσιαλισμό.

Καραγιαννίδης (ομάδα φύλου)

Ο κόσμος της LGBT κοινότητας δέχεται ανηλεή επίθεση, όπως και άλλες κοινότητες από το κράτος και τους νεοναζί. Ο αγώνας για ηγεμονία προϋποθέτει και ρήξη με κάθε προκατάληψη. Δε θέλουμε κόμμα με εθνικιστικά στερεότυπα, ομοφοβικές ιδέες, αντιμεταναστευτικές ιδέες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταθεί δίπλα σε όσους δεν έχουν φωνή.

Ελένη Πορτάλιου

Πρέπει εμείς πρώτοι να πετύχουμε την ανατροπή στον εαυτό μας για να καλέσουμε και το λαό να εξεγερθεί. Θέλει αρετή και τόλμη η συμμετοχή στην ανατροπή. Δεν μπορούμε να παραμένουμε στις μικρές μας επικράτειες αν θέλουμε να οραματιζόμαστε ριζικές αλλαγές στην κοινωνία. Να κάνουμε το βήμα ανασύνθεσης και συμπόρευσης των δυνάμεων που θα ανατρέψουν τα Μνημόνια. Να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία για συγκροτήσουμε το σχέδιο που θα οδηγήσει στην κοινωνική απελευθέρωση. Κυβερνητικό πρόγραμμα της Αριστεράς σημαίνει προτεραιότητα στην επιβίωση του λαού και την εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών.

Γιώργος Πάτζας


Οι απολύσεις είναι προαποφασισμένες και ψηφισμένες από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Από τα κόμματα που κατέστρεψαν και οδήγησαν σε χρεοκοπία την πατρίδα που συνέχεια επικαλούνται. Η Αριστερά με τους αγώνες της, από το ΕΑΜ μέχρι σήμερα θα δικαιωθεί και ο ελληνικός λαός θα δώσει στο ΣΥΡΙΖΑ την εντολή για ενότητα και επίλυση των τεράστιων προβλημάτων του σήμερα. Μας καλεί να σταθούμε δίπλα του!

Παρασκευή 12/7: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες συνέδρων μέχρι αργά το βράδυ. Στις 6 το απόγευμα θα παρεμβληθεί η παρουσίαση του Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης - Εδώ το ρεπορτάζ του LEFT.gr για τις διαδικασίες της Πέμπτης 11/7: Ιδρυτικό συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Μέρα δεύτερη (βίντεο - φωτογραφίες)

Παραθέτουμε βασικά σημεία των τοποθετήσεων που ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Παρασκευής:

 

23:10 Έληξαν οι διαδικασίες, αύριο στις 9.30 ξεκινούν οι διαδικασίες. Στις 12.00 θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας

 

Παναγιώτης Ιωακειμίδης

Προέρχομαι από το χώρο των δικαστικών υπαλλήλων. Διεκδικούμε ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, Διεκδικούμε τη συμμετοχή μας στην εκλογή των οργάνων του δικαστηρίου και την ανεξαρτησία στη γραμματεία της δικαιοσύνης. Από αυτό το συνέδριο προσδοκώ να γίνουμε ενιαίο κόμμα χωρίς συνιστώσες και χωρίς τάσεις. Οι τάσεις πρέπει να λειτουργούν μόνο ως ρεύματα ιδεών μέσα στο κόμμα... Να δώσουμε απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία. Θα επιμείνω σε ένα εξειδικευμένο θέμα: της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Την αυτοδιαχείριση πρέπει να τη βάλουμε σωστότερα στο πρόγραμμά μας. Αυτό είναι το καινούριο που εισάγουμε. Είναι η απάντηση στην καπιταλιστική διαχείριση. 

Γιώργος Παπαϊωάννου

Γιώργος Παπαιωάννου: Στις εκλογές του Ιούνη που χάσαμε πάρα πολλά μέλη αλλά και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κλαίγανε. Ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι μία δύναμη ανατροπής συνολικά του πολιτικού συστήματος. Να μη χαρίσουμε τον πατριωτισμό στους φασίστες και τους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής. Μπροστά μας είναι μία μεγάλη σύγκρουση, πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι, να έχουμε προετοιμαστεί συνολικά με το λαό και το κίνημα. Η απάντηση σε όλους τους εκβιασμούς της Μέρκελ είναι να έχουμε το λαό μαζί μας.  

Κώστας Σπαρτινός

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να μιλάω σε αυτό το συνέδριο. Θα μιλήσω για αυτά που θα κληθούμε να ψηφίσουμε αύριο. Για το κείμενο των Θέσεων: είναι ένα πολύ σημαντικό κείμενο που πρέπει να υπερψηφιστεί αύριο. Γιατί δε μιλάει μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο. Γιατί θέτει ως στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Για λίστες: το δικαίωμα σε λίστα δεν μπορεί να υποχρεώνει τους υπολοίπους να μπαίνουν σε μία άλλη λίστα. Για την εκλογή του προέδρου: η εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπο του Αλέξη είναι δεδομένη. Το θέμα της εκλογής του προέδρου από την Κ.Ε. δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη υπάρχει. Τέλος, καλώ τους συνέδρους να στηρίξουν το ιστορικό ρεύμα, σύμφωνα με το οποίο κομμουνισμός και δημοκρατία περιγράφουν το ίδιο ακριβώς πράγμα. 

Καράμπελας

Θα χρειαζόμουν χρόνο για να απαριθμήσω όσους αυτοκτόνησαν, όσους μετανάστευσαν, για τους ανέργους. Για α επιτύχει το εγχείρημα πρέπει να βάλουμε τις δικλείδες που δε θα επιτρέψουν λάθη. Να υιοθετήσουμε τα ασυμβίβαστα, θητεία επαγγελματικών στελεχών, την ποσόστωση σε όλα τα όργανα. Θεωρήσαμε ως ΕΔΗΚ ότι έπρεπε να κάνουμε το άλμα για τον αγώνα κατά του μνημονίου, αλλά είναι δύσκολο να κάνουμε το άλμα της αυτοδιάλυσης. Θέλουμε να συνεχίσουεμ το εωτικό εγχείρημα.

 Χατζηαντωνίου

Το μνημονιακό κράτος παραμένει κράτος καταστολής με διάλυση των δομών του. Η πολιτική μας, όπως την έδωσε και στην εισήγησή του ο πρόεδρος, δεν είναι ενσωματωμένη στο σύστημα. Η αμφισβήτηση είναι αμφισβήτηση ενός λαού που έχει προδοθεί. Ο λαός δεν εμπιστεύεται. άλλο πράγμα να λέμε ότι ευχόμαστε κάτι, άλλο ότι θα αποφύγουμε τη σύγκρουση. Αυτό που θα ευχόμασταν θα ήταν ένα πανευρωπαϊκό κίνημα που θα σαρώσει το νεοφιλελευθερισμό σε όλη την Ευρώπη. Είναι δεδομένο ότι κανένας δε θα υποχωρήσει στους ξένους τοκογλύφους. Μπορεί κανένας να γυρίσει στη γειτονιά του και να πει ότι ο στόχος της ενοποίησης δεν επιτεύχθηκε; Υπάρχει ένα δικαίωμα στις λίστες, αλλά η πολιτική συμφωνία ότι πάμε ενωμένοι χωρίς λίστες θα ήταν όπλο. Τα πρόσωπα στη ζωή και την πολιτική παίζουν ρόλο, να αποφύγουμε τις υπερβολές του μεγάλου ρόλου, αλλά και της μείωσης του σημαντικού ρόλου. Να συγκροτήσουμε την Αριστερά της Νίκης.

 Γιάννης Αλμπάνης 

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να μιλάω σε αυτό το συνέδριο. Θα μιλήσω για αυτά που θα κληθούμε να ψηφίσουμε αύριο. Για το κείμενο των Θέσεων: είναι ένα πολύ σημαντικό κείμενο που πρέπει να υπερψηφιστεί αύριο. Γιατί δε μιλάει μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο. Γιατί θέτει ως στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Για λίστες: το δικαίωμα σε λίστα δεν μπορεί να υποχρεώνει τους υπολοίπους να μπαίνουν σε μία άλλη λίστα.  Για την εκλογή του προέδρου: η εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπο του Αλέξη είναι δεδομένη. Το θέμα της εκλογής του προέδρου από την Κ.Ε. δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη υπάρχει. Τέλος, καλώ τους συνέδρους να στηρίξουν το ιστορικό ρεύμα, σύμφωνα με το οποίο κομμουνισμός και δημοκρατία περιγράφουν το ίδιο ακριβώς πράγμα. 

Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος 

Πέρυσι ο ελληνικός λαός μας τίμησε εκτοξεύοντας αυτό το κόμμα σε αξιωματική αντιπολίτευση. Ήταν μία τεράστια επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα. Η τύχη μας θα εξαρτηθεί με το αν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτήν την καταστροφή. Ο ελληνικός λαός μας ψήφισε γιατί ζητάει ένα πολιτικό υποκείμενο να σώσει τη χώρα. Ή θα πρωταγωνιστήσουμε ή θα χαθούμε στα συντρίμμια. Να μην έχουμε αυταπάτες. Αλίμονο αν τοποθετήσουμε την πολιτική μας σε εκλογικό παιχνίδι. Οφείλουμε να υποτάξουμε τον εκλογικό αγώνα στο ένα και πρωταρχικό καθήκον: τη σωτηρία του ελληνικού λαού. Η καταστροφή εθνών στις σημερινές συνθήκες δε συνιστά διεθνισμό. Ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για τα εκλογικά ποσοστά της αριστεράς, δίνει κοινωνικό και εθνικό αγώνα για την επιβίωση της χώρας και την απελευθέρωσή της από αποικιοκρατικά δεσμά... Θέλουμε ένα σχέδιο που να θυμίζει το ισοδύναμο ενός εθνικού και κοινωνικου απελευθερωτικού μετώπου, όπως το ΕΑΜ. Μόνο αυτό μπορεί να μας σώσει. 

Σπύρος Τσόγκας

Η κοινωνία βράζει: βία, αυταρχισμός, καταστολή επικρατούν. ακόμα και σε συναντήσεις με υπουργούς μας σπάνε τα κεφάλια. σήμερα άρχισε η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο για τις απολύσεις. Ο κανιβαλισμός στο απόγειό του. Σήμερα οι αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν συγκλονιστικές για την αυτοδιοίκηση, Δετρέρα, τρίτη και Τετάρτη οι δήμοι ήταν κλειστοί. Από τη Δευτέρα θα είναι στους δρόμους οι αυτοδιοικητικοί, οι εργαζόμενοι, οι καθηγητές, οι γιατροί. Εμείς που αποφασίσαμε να μην ξεφτιλίσουμε τη ζωή μας στους δρόμους να ανατρέψουμε την κυβέρνηση.

Δημήτρης Βίτσας

Πρέπει όλοι και όλες από σήμερα μέσα στα συνδικάτα αλλά και την πολιτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσουμε την πανεργατική της Τρίτης. Τις μέρες του συνεδρίου η κυβέρνηση εξαπολύει συντονισμένη επίθεση, χρησιμοποίησε όλα της τα όπλα. Νόμιζε πως η εσωτερική δυναμική σε κάθε συνέδριο θα ξεπερνούσε την εξωτερική δυναμική μας. Γελάστηκε. Μας βρήκε απέναντι. Δεν κατάλαβε από τι υλικό είμαστε φτιαγμένοι, ότι δεν έχει μια Αριστερά από το παρελθόν απέναντί της. Ας καταλάβουν καλά πως απέναντί τους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το σχέδιό του είναι σχέδιο νίκης. Γνωρίζουμε τους αντιπάλους μας, τις επιθέσεις που θα δεχθούμε, τους μιντιοκράτες, ας μην τα ανακυκλώνουμε μεταξύ μας. Σηκώνουμε το γάντι απέναντι σε όλους αυτούς στο όνομα του λαού, της διεθνιστικής αλληλεγγύη, λέμε: Χάστε τον ύπνο σας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση, θέλει να κατακτήσει την κυβέρνηση που θα είναι η εξουσία του λαού.... Δέκα χρόνια πριν παλεύαμε για την  πολιτική μας επιβίωση, από τότε άλλαξαν πολλά. Μόλις χθες είναι το 2009, το σημερινός πρόεδρος της ΚΟ εκλέχθηκε με σταυρό στη Βουλή. Όλα αυτά είναι η χειραφέτησή μας στις Σκουριές, στην Κερατέα, στις πλατείες, στους αγώνες, η προσήλωση στους ανθρώπους του μόχθου που μας  έφεραν ως εδώ. Για έμάς η ενότητα δεν είναι μαζικός χώρος έκφρασης της διαφορετικότητας. Για εμάς δεν υπάρχουν μεν και δε, υπάρχει δημοκρατία. Για εμάς τα μέλη στα όργανα πρέπει να είναι εκλεγμένα. Ποιο κόμμα θα φέρει κυβέρνηση Αριστεράς; Της ισότητας των μελών ή των σκληρών ταυτοτήτων; Όλα και όλους τα σέβομαι και πρέπει να τα φροντίζουμε και να τα αγαπάμε. Ενωμένοι θα προχωρήσουμε. Ας μην αναρωτιόμαστε γιατί η μονταζιέρα του Μουρούτη κάνει πάρτυ και γιατί υπάρχουν ερωτηματικά σε μερίδα του κόσμου για τον ΣΥΡΙΖΑ (αναφερόμενος σε δημόσιες πολιτικές τοποθετήσεις). Εδώ δεν είμαστε για να χτίσει ο καθένας την οργάνωσή του, είμαστε για να χτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα, να σταματήσουμε την καταστροφή. Η ύπαρξη ή μη ύπαρξη προέδρου κι από πού εκλέγεται έχει να κάνει με τις ανάγκες και την εποχή. Η πρότασή μας είναι ο πρόεδρος του κόμματος να εκλεγεί από το συνέδριο ως δείγμα τιμής για την προσφορά του άλλα και το δείγμα κομματική αναγνώρισης για να διεκδικήσει την κυβέρνηση. Αυτή είναι η ώρα της Αριστεράς, εμείς είμαστε αυτοί που περιμέναμε.

Αλέκος Καλύβης

Όλοι με τι διαφορετική μας  άποψη θέλουμε να συμβάλλουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να καταλήξουμε στο τι θέλουμε να είμαστε. είμαστε συνιδρυτές και συνεπιβάτες αυτού του σχήματος. Ορισμένες φορές από το τέντωμα του σχοινιού το σχοινί σπάει, με ένα λάθος πας καμιά φορά να διορθώσεις ένα αλλο λάθος. Προτείνω με προσωπική δέσμευση να ιδρύσουμε κόμμα ενιαίο με δημοκρατική λειτουργία και κοινό πλαίσιο που σημόσια υποστηρίζουμε. Όσοι επιχειρούν αυτοδιάλυση το πράττουν, παύει η λειτουργία. για τα όργανα να ακολουθήσουεμ ό,τι κάναμε στη συνδιάσκεψη, το ίδιο εκλογικό σύστημα. Να υπάρξει καταστατική διάταξη για εκλογή προέδρου για  την ΚΕ, αλλά στο  πρώτο συνέδριο να εκλεγεί από το σώμα του συνεδρίου. Πρέπει να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, να είμαστε έτοιμοι για όλα, να μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και ο λαός μας λεηλατούνται, υπερχρεώνονται για να σωθεί το ευρώ. Τη συζήτηση για την ευρωζώνη να την κάνουμε με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται. Το ευρώ για τη Γερμανία είναιυποτιμημένο κατά 30% και είναι υπερτιμημένο για την Ελλάδα κατά 30%. Τις πολιτικές της αγοράς εργασίας εφαρμόζουν. Δεν είναι κανένας που να θέλει την Αριστερά της ήττας. Η Αριστερά έχει ήττες και δυνατότητες. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να κατακτήσουμε την Κυβέρνηση της Αριστεράς. Δε θέλουμε, όμως, να είμαστε μια αριστερή παρένθεση.

Γιώργος Σαπουνάς

Η Αριστερά έρχεται από μακριά επειδή έχει θεωρία. Μέχρι να πέσει η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αιματοχυσία. Θέλουμε να βγούμε από εδώ για να ανταμώσουμε τους διαδηλωτές. Δεν είναι κανονικότητα αυτή η πραγματικότητα. Η ΕΡΤ έδειξε τη διάθεση ενός ολόκληρου κόσμου. Το κίνημα μόνο του δεν καλύπτει μόνο του το κενό ενός πολιτικού σχεδίου, αλλιώς δε θα χρειαζόταν την Αριστερά. Κάτι λείπει που πρέπει να δώσουμε εμείς στο κίνημα, λείεπει το στοιχείο του πολιτικού στόχου, της έμπνευσης. Η Αριστερά είναι ο άλλος πόλος απέναντι στην κυβέρνηση. Μια ήπια διαπραγμάτευση μοιάζει σα θαύμα που κρατάει δύο-τρεις μέρες. Μετά τι θα πούμε, πρέπει αν το ξέρει όλος ο κόσμος. Μεγάλες προσδοκίες είναι οι ιδέες, αυτές τις ώρες πάμε με τις πιο μεγάλες προσδοκίες. Σήμερα πρέπει να πούμε τη σοσιαλιστική προοπτική, ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ας τολμήσουμε να πούμε την αλήθεια.

Ρούντι Ρινάλντι

Τίτλος "Το αίτημα της ουσιαστικής ωρίμανσης του ΣΥΡΙΖΑ". Ο λαός στενάζει και ζει μια τεράστια καταστροφή, το πώς θα τελειώνουμε με τρόικα και μνημόνια ρωτά ο λαός. είναι υπόθεση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος ανατροπής, που δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα. Υπάρχει το ζήτημα της ουσιαστικής ωρίμανσης. Υπολειπόμαστε να κάνουμε διαφανείς και καθαρές τις στρατηγικές μας προθέσεις, όσο αφορά την Ευρώπη, την παραγωγική ανασυγκρότηση, το πολιτικό σύστημα, το κόμμα, τη Νεολαία. Με 62% ανεργία στο χώρο της νεολαίας δεν επιτρέπεται να έχουμε τέτοια ποσοστά. Πιστεύει ο λαός ότι μπορεί να ξεφύγει απ'τη μοιρολατρία, ότι μπορεί να γράψει δικιά του ιστορία; Δημοκρατία παντού, στην ΕΡΤ, τις πλατείες, το κόμμα. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να έχουν λόγο σε όλα τα βασικά ζητήματα, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έπρεπε να πάει σε όλες τις οργανώσεις. Παραγωγική ανασυγκρότηση, συζήτηση σε ολες τις οργανώσεις. Ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει κόμμα μέσα στο κόμμα. Θέλει κόμμα των μελών. Η ηττοπάθεια, αντίληψη ότι πρέπει να μείνουμε στην αντιπολίτευση, η καριέρα είναι αντίθεση με την κοινωνία.

Κώστας Μαρματάκης

Γράφουμε ιστορία. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο μας παρακολουθούν, ελπίζουν και στέκουν αλληλέγγυοι. Ένα το ερώτημα: Πάμε δεξιά; Τα πουλάμε όλα για να γίνουμε κυβέρνηση; Τότε γιατί, μας επιτίθενται, μας λασπολογούν όλοι οι κύκλοι της Ευρώπης σα να ζούμε ένα νέο Ισπανικό εμφύλιο; Η Γραμμή που μας έφερε ώς εδώ είναι σταθερή απ'τις πλατείες ως τα χαράτσια, τους εργατικούς αγώνες, είναι η εμμονή μας για ενότητα της Αριστεράς και του λαού. Κάποτε μας εγκαλούσαν γιατί "διώχνουμε" την Ανανεωτική Πτέρυγα και διασπούμε το κόμμα, για την Κυβέρνηση της Αριστεράς μας κατηγορούσαν, για την αλληλεγγύη μιλούσαν για φιλανθρωπία, για την ΕΡΤ έλεγαν ότι δε στηρίζουμε τον αγώνα την ώρα που βουλευτές και ο πρόεδρος ήταν εκεί. Δεν τα κάνουμε όλα τέλεια, δεν έχουμε ιερά βιβλία για να προχωράμε, κάμουμε λάθη. Όλοι μαζί τα κάνουμε τα λάθη. Όχι και να στεναχωριόμαστε που νικάμε! Να τελειώνουμε με την ηττοπάθεια της Αριστερας, που ρίζωσε μετά τον εμφύλιο. Ήρθε η ώρα της Αριστεράς που νικά, με τον κόσμο της εργασίας απ'τον κόσμο της εργασίας. Ριζοσπαστική και μαζική, συγκρουσιακή και ρεαλιστική, αριστερά που νικά με τακτική ευελιξία και στρατηγική αδιαλλαξία. Που νικά για το δίκιο της τάξης μας, το μέλλον των παιδιών και του τόπου μας.

Παναγιώτης Λαφαζάνης

 Χαιρετίζω όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που δίνουν το αγωνιστικό παρόν ώστε μετά το συνέδριο να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο άλμα που θα συγκροτήσει πολιτικούς, ταξικούς αγώνες. Το συνέδριό μας αφορά την κοινωνία, την Ελλάδα που βουλιάζει, γίνεται σε μια στιγμή που απολύονται δεκάδες χιλιάδες απ'το δημόσιο, που η κυβέρνηση κάνει Ιουλιανά  πραξικοπήματα. Είναι σαφές στο λαό ότι στη χώρα έχει επιβληθεί δικατορία με μια κυβέρνηση ανδρεικέλων που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών. Η δικτατορία της τρόικας είναι δικτατορία του νομίσματος, όλα τα τελευταία τρία χρόνια γίνονται υπό την απειλή να μηυ φύγει η χώρα από το ευρώ. Τρόικα είναι η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ. Αυτή τη δικατορία έχει επιβάλλει στη χώρα το διεθνές κεφάλαιο. Αυτοί είναι οι αντίπαλοί μας, τα μέτωπά μας, ο προσανατολισμός μας.Τα σύγχρονα τανκς είναι τα σύγχρονα media της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας. Με αυτά αναμετριώμαστε και μ'αυτά θα συγκρουστούμε. από το συνέδριο πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα και να τα πούμε ευθέως στον ελληνικό λαό, χωρίς αντιφάσεις, κενά και αποσιωπήσεις. Ο τότε Συνασπισμός ψήφισε το Μάαστριχτ, αλλά με αγώνες στο εσωτερικό μας φτάσαμε σε σημείο να το καταδικάσουμε. Η συζήτηση για την ευρωζώνη ανοίγει σε όλη την Ευρώπη. Μιλάμε για διαγραφή του χρέους. Διαγραφή που έγινε κατά 80% το 2008 στο Ιράκ. Αυτός ο δρόμος δεν είναι μαξιμαλιστικός, δεν είναι λόγια του αέρα, είναι ο τρόπος για να περάσουμε απέναντι. Υπάρχει κανείς που δε θέλου να προχωρήσουμε στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ; Αλλά δε σημαίνει αυτό να πετάξουμε βαρίδια από το σκάφος, είναι πρώτα απ'όλα αυτό που έχουμε στην καρδιά μας, σημαίνει αγώνας, μέλη δραστήρια, που είναι στο Ραδιομέγαρο ακι στο δρόμο. Αυτά ατ μέλη θέλουμε. Δεν περισσεύει απολύτως κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε ενωμένοι γερά γιατί πιστεύουμε στη δημοκρατία ακι τη διαφορετικότητά αμς. Με συναινέσεις μπορούμε να βγούμε όλοι μαζί περισσότεροι απ'το συνέδριο.

Γιάννης Μπαλάφας

Σε συνθήκες μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής έντασης, με χιλιάδες εργαζόμενους στους δρόμους να παλεύουν, δεν έχουν σημασία ομιλίες μπαλκονάτες. Δύο είναι τα βασικά ζητήματα σε αυτό το συνέδριο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε: Το ένα είναι να ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο ότι θέλουμε να κάνουμε πράγματα που έχει ανάγκη ο λαός μας. Το δεύτερο είναι πως θα ξεκινήσει από αύριο η πορέια του νέου, ενιαίου και πολυτασικού ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε και μπορούμε, αυτό είναι το ζήτημα. Ας επικεντρωθούμε στο πώς θα δικαιώσουμε τους αγώνες. Ας δούμε πώς υπηρετούμε το στόχο: Δουλεύουμε στο να σταματήσουμε την καταστροφή, να πάμε στην κυβέρνηση της Αριστεράς. Κοινωνικές συμμαχίες με τους χαμηλόμισθους και την εργατική τάξη. Να διαμορφωθεί μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, απευθυνόμενη στις κοινωνικές δυνάμεις, ακόμα και σε αυτέ ςπου μας γυρίζουν σήμερα την πλάτη. Το κόμμα έχει αποφύγει δύο βασικούς κινδύνους, τον κίνδυνο του καιροσκοπισμού, αλλά και τον κίνδυνο του τυχωδιοκτισμού. Η πορεία του κόμματος είχε θετικό απολογισμό. Το ενιαίος και πολυτασικός ΣΥΡΙΖΑ έχει έμφαση στο "ενιαίος" με απόλυτα εξασφαλισμένο τον πλουραλισμό. Η θέση μου θα είναι στο ενιαίο ψηφοδέλτιο. Την Κυριακή ας βγούμε έξω με τον κόσμο που παλεύει για τη ζωή του.

Δημήτρης Στρατούλης 

Σύντροφοι και συντρόφισσες.

Το Συνέδριό μας μπορεί και πρέπει να δώσει στο λαό, αλλά και στους αντιπάλους μας 4 ηχηρά μηνύματα.

1. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διαχειρίσιμος ούτε ενσωματώσιμος από το σύστημα. Ότι διατηρεί και ενισχύει την κινηματική φρεσκάδα και πολιτική ορμή που τον εκτίναξε στο 27%. Ότι, όχι μόνο δεν κάνει πίσω ούτε μισό βήμα από τις θέσεις του, αλλά τις κάνει ακόμα ριζοσπαστικότερες. Όχι για να κάνει άλμα στο κενό, αλλά για να συνδεθεί πιο στενά με τα λαϊκά αιτήματα και τους κοινωνικούς αγώνες. Για να συμβάλλει στην κοινωνική ριζοσπαστικοποίηση και στην μετατόπιση προς την αριστερά ακόμα μεγαλύτερου τμήματος του λαού. Κατά συνέπεια να κερδίσει πολιτικά την λαϊκή πλειοψηφία, ώστε να μπορέσει να ανατρέψει την μνημονιακή κυβέρνηση και να ανοίξει το δρόμο για κυβέρνηση των συμπαραταγμένων δυνάμεων της Αριστεράς.

Η ιδεολογική, πολιτική, προγραμματική, κινηματική ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιεί το αίτημα εξουθενωμένων από τα μνημόνια λαϊκών στρωμάτων, που μας ζητούν συνεχώς να είμαστε πιο δυναμικοί. Είναι η εγγύηση ότι θα αντέξουμε ως αριστερή κυβέρνηση στον πόλεμο που θα μας ανοίξει το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, για να μην προωθήσουμε το πρόγραμμά μας και να αποτελέσουμε απλά μια αποτυχημένη παρένθεση στις μνημονιακές κυβερνήσεις τους.

2. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων, παρά τις σημερινές αρνήσεις των ηγεσιών τους, γιατί:

α. Μία τέτοια πολιτική την θέλει με όλη του την ψυχή ο κόσμος της Αριστεράς και μεγάλο τμήμα του λαού μας και θα την επιβάλλει με την ψήφο, τους αγώνες του και τη δυναμική που θα δημιουργήσει, όπως ανέβασε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 4 στο 27%

β. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να γκρεμίσουμε τα μνημόνια και τις κυβερνήσεις τους, εμπνέοντας νέο κύκλο λαϊκών αγώνων και κάνοντας πιο πειστική την εναλλακτική πολιτική πρότασή μας.

γ. Είναι η πιο χειροπιαστή εγγύηση ότι θα σχηματίσουμε αριστερή κυβέρνηση, με δυνάμεις συνεπείς στη στάση τους ενάντια στα μνημόνια και όχι κεντροαριστερές, αριστεροδεξιές ή αριστεροκεντροδεξιές κυβερνήσεις, με δυνάμεις που θα μας πιέζουν να στρογγυλεύσουμε τις θέσεις μας και να υπαναχωρήσουμε από τις μας δεσμεύσεις απέναντι στο λαό.

δ. Είναι η καλύτερη εγγύηση ότι η αριστερή κυβέρνηση μπορεί να σταθεί όρθια απέναντι στους εκβιασμούς του κατεστημένου, αφού θα στηρίζεται σε πολιτικές δυνάμεις με οργανώσεις, μέλη και φίλους που είναι εκπαιδευμένοι να δίνουν σκληρές μάχες, στη Βουλή, στους δρόμους, στους χώρους εργασίας και όπου αλλού και με όποιο τρόπο χρειαστεί.

3. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν λέει ότι η αριστερή κυβέρνηση θα διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους, το εννοεί. Ότι δηλαδή, αφού εξαντλήσει το πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας όλα τα οικονομικά και πολιτικά όπλα που διαθέτει και αυτά ενδεχομένως δεν αποδώσουν, διαθέτει εναλλακτική λύση. Και ότι αυτή η λύση, με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού, είναι η διακοπή αποπληρωμής του, η στάση πληρωμών και η μονομερής διαγραφή του.

4. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κυβερνήσει, όχι για να σώσει την Μέρκελ, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της και το ευρώ, αλλά για να διασφαλίσει την επιβίωση του λαού και της χώρας. Ότι δηλαδή μια αριστερή κυβέρνηση θα πάει το ΟΧΙ της στα μνημόνια και την Τρόικα μέχρι τέλους. Ότι αν εκβιαστεί, πολεμηθεί ή εμποδιστεί να εφαρμόσει το αντιμνημονιακό πρόγραμμά της ή απειληθεί με τους κυρίαρχους, συστημικούς εκβιασμούς περί διακοπής χρηματοδότησης της χώρας ή της ρευστότητας των τραπεζών και εξόδου από το ευρώ, δεν θα μετατρέψει αυτό το ΟΧΙ σε ντροπιαστικό και καταστροφικό ΝΑΙ. Ότι έχει εναλλακτική λύση, που δεν είναι άλλη από τη σύγκρουση με την Ευρωζώνη ή ακόμα και την έξοδο από αυτή.

Για να έχουμε όμως το λαό έτοιμο να μας στηρίξει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρέπει να κάνουμε δυο βασικά πράγματα:

α) Να τον ξετρομάξουμε από την κυρίαρχη συστημική ιδεολογικοπολιτική τρομοκρατία ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι καταστροφικό. Να του πούμε ότι, εάν είναι καλά προετοιμασμένο, συντεταγμένο και ενταγμένο σε ένα αντιμνημονιακό, προοδευτικό πρόγραμμα μιας αριστερής κυβέρνησης, μπορεί να σταματήσει τη συντελούμενη ήδη καταστροφή και να ανοίξει θετικές διεξόδους για το λαό μας και όλους τους λαούς της Ευρώπης. Ήδη παρόμοιος προβληματισμός έχει ανοίξει σε όλη την Ευρωπαϊκή Αριστερά (Μελανσόν, ΑΚΕΛ, Λαφοντέν) και δεν πρέπει επ αυτού να έχουμε κανένα ταμπού.

β) Να πείσουμε το λαό ότι η εναλλακτική μας πρόταση και το πρόγραμμά μας είναι ένα ενιαίο συνεκτικό σχέδιο, χωρίς διαβαθμίσεις σε Α και Β, που μας καθιστά έτοιμους να απαντήσουμε σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για να πείσουμε όμως το λαό ότι είμαστε έτοιμοι, πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμαστεί και για αυτό το ενδεχόμενο και επομένως το Συνέδριό μας πρέπει να δώσει προσανατολισμό για σκληρή δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Εύχομαι και πιστεύω ότι θα πάρουμε στο Συνέδριό μας αποφάσεις, που θα εφαρμόσουμε όλοι και όλες ανεξάρτητα των επιμέρους απόψεών μας, και θα βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά, το λαό και τη χώρα μας.

Πάνος Κοσμάς 

Να ανατρέψουμε τη μνημονιακή χούντα. Δε θα περιμένουμε να πέσουνε σαν ώριμο φρούτο. Δε θα λέμε απλώς ότι στηρίζουμε το κίνημα, θα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ο πολιτικός ηγεμόνας με τη γκραμσιανή έννοια. 

Λουκάς Αξελός 

Το τι κάνουμε μεταξύ μας, δεν ενδιαφέρει κανέναν. Μη χάνουμε το μεγάλο, έχοντας την αυταπάτη ότι ο κόσμος δεν μπορεί να υπαρξει χωρίς εμάς. Θα μπορουσα να αναφερθώ σε πολλά. Όμως, επειδή πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο, φρονώ ότι απαιτείται μία ανάλογη απάντηση. Να φύγουμε από το γήπεδο του αντιπάλου, να φέρουμε στο προσκήνιο την πολιτική και την ηθική. Το ηθικοπολιτικό πρόταγμα εμπνέει τις μεγάλες μάζες να εισβάλλουν στο χώρο που ρυθμίζουν πεπρωμένα τους. Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ χωρίς προηγούμενο. Τα κλασσικά κόμματα έχουν κλείσει τον ιστορικό τους κύκλο. Ένας άλλος τύπος κόμματος είναι αυτός που χρειάζεται. Πάντα με ιστορική μνήμη, που να εμπνέεται από τις μεγάλες κορυφώσεις, όπως την ΕΑΜική εποποιία. Χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα με ιστορικότητα, αλλά χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Απέναντι στο σοσιαλιστικό γραφειοκρατισμό. Ένα ενιαίο, πολυτασικό κόμμα που θα έχει στις σημαίες του τις αξίες της ελευθερίας, του ουμανισμού, της δημοκρατίας, του πατριωτισμού, του διεθνισμού, της οικολογίας, του φεμινισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης. 

Νίκος Χουντής 

Αυτό το συνέδριο έχει το ιστορικό καθήκον να προετοιμάσει και να εμπνεύσει το λαό μας για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για να ανοίξει το δρόμο για το σοσιαλισμό. Η επιστήμη, η τέχνη, η ιστορία με τομές και ανατροπές πάνε μπροστά. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα από θέσεις αξιωματικής αντιπολίτευσης να διεκδικήσει η εναλλακτική του πρόταση να γίνει κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτό κάνει ιστορικό το συνέδριο μας. Αυτό είναι το ιστορικό καθήκον. Η μετάθεση της προσοχής μας στα οργανωτικά ζητήματα μας βγάζει από αυτό το βασικό καθήκον. Δεν μας βοηθάει. Ξέρουμε πως φτάσαμε εδώ. Ξέρουμε τι χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε έναν πιο ισχυρό, μαζικό και αποτελεσματικό ΣΥΡΙΖΑ. Χρειαζόμαστε τους νέους συντρόφους που πυκνώνουν τις γραμμές μας και που αισθάνονται υπερήφανοι. Γιατί θέλουμε ένα κόμμα που να είμαστε όλοι περήφανοι. Ένα κόμμα δημοκρατικό και μαζικό. Σήμερα το καθήκον που έχουμε είναι να κάνουμε πιο διεισδυτική, πιο αιχμηρή την εναλλακτική μας πρόταση. Εδώ πρέπει να βρίσκεται η προσοχή μας. Πρέπει να αγωνιστούμε για μία Ευρώπη της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. 

Βένιος Αγγελόπουλος  

Δεν είμαστε μία από τα ίδια, όπως λένε τα ΜΜΕ. Έχουμε απέναντί μας μία κυβέρνηση του "σκάσε και σκάβε" ή "σκάσε, γιατί είσαι άχρηστος και κόψε το λαιμό σου". Η αριστερά έχει ένα καθήκον, μία αποστολή. Η αριστερά δεν είναι αυτοσκοπός, είναι εργαλείο της κοινωνίας για μία ριζική αλλαγή. Η αριστερά οφείλει έναν λαό που υποφέρει να τον κάνει ένα λαό που μάχεται. Είμαστε σε πόλεμο και πρέπει να σκεφτόμαστε ότι η ανατροπή έχει κάποιον βασικό αντίπαλο που είναι το χρηματιστικό κεφάλαιο, οι αγορές... Να είμαστε ενωμένοι στην στρατηγική και να ξέρουμε ότι και η τακτική έχει σημασία. Αυτή τη στιγμή είμαστε από κάτω, τα έχουν όλα. Πρέπει να επιλέγουμε τις μάχες που δίνουμε, να δίνουμε μάχες που φθείρουν τον αντίπαλο. Να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. 

Ευκλείδης Τσακαλώτος 

Είπαμε από την αρχή ότι η κρίση που έχουμε μπροστά μας είναι μία καπιταλιστική συστημική κρίση. Δεν πάμε με τον κυρίαρχο λόγο. Είπαμε από την αρχή, ότι η κρίση χρειάζεται υπερεθνικές λύσεις για υπερεθνικά προβλήματα. Ήμασταν ριζοσπάστες όταν είπαμε ότι το χρέος είναι ταξικό. Ήμασταν ή δεν ήμασταν ριζοσπάστες όταν είπαμε ότι υπάρχει κρίση της πολιτικής αντιπροσώπευσης; Όταν είπαμε ότι η κεντροαριστερά τελείωσε; Όταν είπαμε ότι εμείς θα αντιμετωπίσουμε την απαξίωση της πολιτικής φτιάχνοντας μία αριστερά που είναι μέσα στην κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική οικονομία, γιατί ξέρουμε ότι μέσα από αυτά μαθαίνεις ότι η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη μπορούν να δώσουν λύσεις. Φτιάχνουμε μία αριστερά που θα κερδίσει, όχι μία αριστερά που θα κάνει ηρωικές ήττες. Δε θέλουμε τραγούδια σε 30 χρόνια για το πως χάσαμε σήμερα εδώ. Θα φτιάξουμε μία αριστερά που το σύνολο θα είναι παραπάνω από το άθροισμα. Θα συνεχίσουμε στις Σκουριές και σε όλα τα κινήματα. Θα κάνουμε πόλεμο εναντίον της ανάθεσης. Όλοι μαζί να πάμε χωρίς ανάθεση. Να μιλάμε με ντομπροσύνη μεταξύ μας! Αν όλοι βάζουμε πλάτη στις δύσκολες στιγμές που έχουμε μπροστά μας, αυτό είναι αριστερή πολιτική! 

Παναγιώτης Κουρουμπλής 

Είναι εύκολη απάντηση για το ποιον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε αυτή τη στιγμή: θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ μελών που θα κατοχυρώνουν με τον πολιτικό τους λόγο την εσωκομματική δημοκρατία... Για να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε όλες αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να συστρατευθούν, πρέπει να τολμήσουμε να ανοίξουμε θέματα. Να μιλήσουμε για έναν πατριωτισμό που περνάει μέσα από τα κείμενα του Ρίτσου, του Ελύτη, του Σεφέρη, να αφοπλίσουμε την ακροδεξιά από ένα τέτοιο όπλο. Η αριστερά έχυσε αίμα για την εθνική ανεξαρτησία. Είναι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε, πρέπει ο καθένας να κάνει την προσωπική του υπέρβαση. Είναι αναγκαία συνθήκη να πάμε όλοι μαζί. Να μπορέσουμε πραγματικά να διαμορφώσουμε όλους τους όρους που θα εμπνεύσουν τον ελληνικό λαό.... Αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος στην Κ.Ε., μπορώ να είμαι και στρατιώτης. Άλλωστε τις νίκες τις κερδίζουν οι στρατιώτες και όχι οι στρατηγοί. 

Σόφη Παπαδόγιαννη

Μια κυβέρνηση της αριστεράς, αν η επαναδιαπραγμάτευση για διαγραφή του χρέους δεν έχει θετική έκβαση, πρέπει να προχωρήσει σε διακοπή αποπληρωμής του, τόκων και τοκοχρεολυσίων και σε μονομερή διαγραφή του χρέους.

Γιατί το χρέος είναι άδικο και ταξικό και χωρίς τη διαγραφή του δεν μπορεί να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα ανατροπής της λιτότητας και να επιβιώσει ο ελληνικός λαός.

Μία αριστερή κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη και αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την αναπόφευκτη σφοδρή σύγκρουση με την τρόικα και το σοβαρό ενδεχόμενο διακοπής της τροικανής χρηματοδότησης.

Η έξοδος από το ευρώ δε συνιστά καταστροφή, όπως το εγχώριο και ευρωενωσιακό κατεστημένο υποστηρίζει. Η έξοδος από το ευρώ δε συνιστά καταστροφή, όπως το εγχώριο και ευρωενωσιακό κατεστημένο υποστηρίζει. Η έξοδος από το ευρώ, ενταγμένη σε ένα προοδευτικό σχέδιο ρήξης με μνημόνια και τρόικα είναι μία βιώσιμη και θετική λύση.

Το "καμία θυσία για το ευρώ" δεν αρκεί. Γιατί στο όνομα του ευρώ γίνονται ανθρωποθυσίες. Το ευρώ δεν είναι το όριο της πολιτικής μας ούτε η ευρωζώνη αποτελεί το τέλος της ιστορίας.

Τασία Χριστοδουλοπούλου 

Στο πλαίσιο της ηττοπάθειας, εμείς ξεκινούσαμε την ενότητα της αριστεράς...Σήμερα να δούμε πως θα χτίσουμε κοινωνική αριστερά και ιδεολογική ηγεμονία. Χωρίς αυτά τα δύο, δε θα μας στηρίξει η κοινωνία. Αυτά πρέπει να είναι ο βασικός μας στόχος. Πρέπει ο λόγος μας να είναι ριζοσπαστικός και μαχητικός. Στην ιστορία μας και στη στράτευσή μας στην αριστερά, έχουμε όλοι μία σειρά από διαψεύσεις. Πρώτη φορά έχουμε μαζευτεί εδώ για να φτιάξουμε κάτι μεγαλύτερο. Και πρέπει να αισθανόμαστε τυχερές και τυχεροί που είμαστε εδώ για να συγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Δε βλέπω οι αντιθέσεις να είναι τόσο μεγάλες, ώστε να δημιουργούνται μέτωπα μεταξύ μας. Να μην τραβάμε τους ανταγωνισμούς παραπέρα. Διότι οι διαφορές έιναι μικρές. Θα προτιμούσα να διαφωνήσουμε στο πως θα ανατρέψουμε στο πως θα χτίσουμε νέα συνδικάτα, στο πως θα πάμε στην κοινωνία, παρά σε πράγματα μη επίδικα αυτή τη στιγμή. Να υπερβούμε τους ανταγωνισμούς, γιατί κανένας δεν περισσεύει. Δεν χρειάζονται ούτε ανταγωνισμοί, ούτε αποκλεισμοί. Καλώ όλους να υπερβούμε τους διαχωρισμούς και ενωμένοι να συνεχίσουμε αυτή τη μάχη στο όνομα της δημοκρατίας. 

Ηλίας Χρονόπουλος

Είναι απαραίτητο να θυμηθούμε το σύνθημα που κυριάρχησε μετά τη δολοφονία Λαμπράκη: "Κάθε νέος και Λαμπράκης". Δεν υπάρχουν οι σούπερ ήρωες που θα λύσουν τα προβλήματα μας. Σήμερα: Κάθε νέος είναι και άνεργος, κάθε νέος είναι και μετανάστης. Αλλά δεν αρκεί να διαπιστώνουμε την αδικία, πρέπει και να την καταργούμε. Πρέπει να αφηγηθούμε το μέλλον με την έννοια του οράματος, της συλλογικής ζωής. Κάθε νέος σήμερα είναι και ένας αγωνιζόμενος στην ΕΡΤ.... Επειδή είναι απαραίτητη η συμβολή της νεολαίας στην πορεία για την κυβέρνηση της αριστεράς, πρέπει να πάρουμε την απόφαση να συγκροτηθεί η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορέσει να εκφράσει ένα πλατύ νεολαιίστικο ρεύμα. Πρέπει να έχουμε μία ξεκάθαρη απόφαση για μία αυτόνομη οργάνωση νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ... Ζούμε την εποχή που πια δεν υπάρχει αδιανόητο.... Οι λύσεις που προτάσσουν εθνικούς δρόμους δεν μπορουν να δώσουν απαντήσεις... Χρειάζεται από εμάς να χαράξουμε τη δική μας απάντηση που θα ισχυροποιεί το πολιτικό και κοινωνικό πόλο των δυνάμεων της αριστεράς. Δύο παραδείγματα: ο Σαμαράς αναφέρει ως προοπτική τις επενδύσεις που θα φέρουν εργασία των 300 ευρώ. Η δική μας πλευρά λέει ότι πρέπει να επενδύσουμε στους ίδιους τους εργαζόμενους, στις δικές μας δυνάμεις για να σταθούμε στα πόδια μας. Για τη δημοκρατία: είναι και σκοπός και μέσο. Για το κόμμα μας, χρειαζόμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα και ένα κόμμα των μελών. Δικλείδα ασφαλείας για ένα δημοκρατικό κόμμα είναι οι συλλογικές διαδικασίες και όχι οι συνιστώσες. Μόνο με ένα ενιαίο κόμμα, θα μπορεί η συμμετοχή των μελών να αποτυπώνεται εμπράκτως. Να μη νοσταλγούμε το παρελθόν, να συγκροτήσουμε το αύριο που θέλουμε. 

Τσουκαλάς Δημήτρης

Σήμερα ξεκινάμε για την ανατροπή της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος. Πριν ένα χρόνο, επικυρώθηκε η ενωτική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση αυτή ως έμβλημα και ως στόχο της έχει το μαύρο σε κάθε πτυχή της δημοκρατίας, στις ζωές των εκατομμυρίων Ελλήνων. Μαύρο στη ζωή των νέων ανθρώπων. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί καταστολή, έλεγχο των ΜΜΕ, ολόκληρα επιτελεία που το μόνο που κάνουν είναι να παρακολουθούν την κάθε λέξη μας. Δε σέβονται ούτε την ανθρώπινη ζωή με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρώην απεργό πείνας, Κώστα Σακκά. Έχουμε πόλεμο. Αυτοί έχουν τα όπλα, εμείς το δίκιο. Αυτοί έχουν τα μέσα, εμείς τον παλμό. Ούτε ενδοιασμοί, ούτε εσωστρέφεια. 

Αντώνης Νταβανέλλος 

Είμαστε σε πόλεμο και δεν περισσεύει τίποτα και κανείς. Χρειαζόμαστε νέα κουλτούρα εσωκομματικού διαλόγου. Δεν θα συμβάλλουμε στο να προκληθεί τραύμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Με τις συνιστώσες έγινε ένα σφάλμα. Άμεση δημοκρατία: στα 37 χρόνια κομματικής ζωής, έχω μάθει ότι χρειάζονται προυποθέσεις για την άμεση δημοκρατία. Εμείς εικονική αυτοδιάλυση δεν πρόκειται να κάνουμε. 

Τάσος Κορωνάκης 

Θα ξεκινήσω αναφέροντας το πολιτικό σχέδιο που μας έφερε στο 27%. Είναι το πολιτικό σχέδιο που είχε το σύνθημα «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», το σχέδιο με το οποίο ταξιδέψαμε στην Πράγα και στη Γένοβα, το σχέδιο με το οποίο συμμετείχαμε στο Δεκέμβρη, το σχέδιο που είχαμε στην Υπατία, το σχέδιο με το οποίο βρεθήκαμε στο Σύνταγμα γράφοντας σε ψήφισμα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι “Ταραχή να πέσει στον Άδη, και το σανίδωμα να υποχωρήσει από την πίεση τη μεγάλη του ήλιου”, το σχέδιο με το οποίο συναντήσαμε τον κόσμο που υποφέρει, τους φτωχούς, το σχέδιο βάσει του οποίου είπαμε στην Αθηναίδα: «αναλαμβάνουμε την ευθύνη και εγγυόμαστε». Το πολιτικό αυτό σχέδιο μας πήγε στις εκλογές του Μάη και του Ιουνίου. Αυτό, που φτιάχνουμε δεν αφορά μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη, τους λαούς του Νότου. Δίνουμε αυτόν τον αγώνα και για τα αδέρφια μας σε όλο τον κόσμο. 

Και αύριο εδώ θα ιδρύσουμε το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα υπάρχει ένα κόμμα αρχηγών συνιστωσών, με βέτο αρχηγών τάσεων, δεν θα υπάρχει πια η εποχή, που συγκρούονται και ισορροπούν κάπου οι τάσεις. Αλλά θα υπάρχει το κόμμα, που τα μέλη θα συζητάνε, θα αποφασίζουν, οι αποφάσεις θα τηρούνται, θα απολογίζονται, θα διορθώνονται μέχρι να φτάσουμε στη νίκη. Θέλω να σεβαστώ τη διαφορετική άποψη και να εκπροσωπείται. Αλλά δεν μπορεί η διαφορετική άποψη μέσα από τις δυνατότητες της λίστας και θα μετατρέπει όλο το υπόλοιπο συνέδριο σε άλλη λίστα. Λέω, ότι μπορούμε να βρούμε τον τρόπο της δημοκρατίας με τη λίστα ως δυνατότητα, αλλά όχι ως σύστημα μοιράσματος εξουσίας. Να βρούμε τον τρόπο, που δεν έχουμε ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα, αλλά δεν θα έχουμε κι ένα κόμμα μ' έναν, δύο, τρεις, πέντε αρχηγούς. Αλλά ένα κόμμα των συλλογικών αποφάσεων και των οργανωμένων μελών. Μπορούμε να καταλήξουμε στις αποφάσεις, που θα περιγράφουν τους λόγους για τους οποίους θα νικήσουμε και όχι τους λόγους για τους οποίους θα χάσουμε. 

Βασίλης Χατζηλάμπρος 

Κάθε μέρα γεμίζει η Ελλάδα απολυμένους. Ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνει με ένα λόγο προς τα έξω. ένα επιτελείο που να έχει συνεννοηθεί, τα πράγματα θα γίνουν άγρια. Στα σωματεία λέμε ελάτε να φτιάξουμε ένα ρεύμα που θα φέρει αλλαγές. Το συνέδριο να έχει κατά νου πως δεν υπάρχουν διακοπές αυτό το καλοκαίρι. Ο ΣΥΡΙΖΑ να διακυρήξει ότι τώρα θα πέσουν.

Κώστας Πουλάκης

Ζούμε ιστορικές στιγμές σ'αυτό το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου για πρώτη φορά η αριστερά βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για πρώτη φορά οι φτωχοί και οι καταφρονεμένοι αποκτούν δικαιώματα στο μέλλον και είναι αυτοί που στέλνουν μήνυμα νίκης και απαντούν στις προσπάθειες του αδίστακτου συστήματος να κρατήσει με το ζόρι την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου όρθια.

Μεταφέρω την αγωνία των απλών ανθρώπων, που έχουν ακουμπήσει τις ελπίδες τους σε εμάς. έχουμε υποχρέωση απέναντι σε όλους αυτούς να προχωρήσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών, να υπερβούμε των ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών, να δημιουργήσουμε το κόμμα μιας πλατιάς λαϊκής συνισταμένης, χωρίς μηχανισμούς, με αξιοκρατία στην εκλογή των οργάνων.

Η ιστορία θα μας κρίνει αυστηρά και θα πρέπει όλοι μαζί να στείλουμε μήνυμα ενότητας κι ελπίδας. Όλοι μαζί θα νικήσουμε.

Νίνα Κασιμάτη

Το ιδρυτικό μας συνέδριο ένα χρόνο μετά την εκτόξευση στην αξιωματική αντιπολίτευση, μας βρίσκει στα συντρίμμια της κοινωνίας. Η συγκυβέρνηση του μνημονίου, οι δοτοί της τρόικας κρατιούνται με νύχια και με δόντια. Αφού διασφάλισαν τη βιωσιμότητα των Γερμανικών τραπεζών με κόστος την υποδούλωση του ελληνικού λαού, ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή υλοποιούν τη δεύτερη φάση της επίθεσης. Εργαλεία η επίθεση στη μνήμη και στον πολιτισμό. Θέλουν να καταστρέψουν τα εργαλεία του εργατικού κινήματος. Πρώτα θύματα οι νέοι χωρίς δουλειά και τα παιδιά χωρίς φαγητό. Είναι κατεπείγον να σώσουμε ό,τι σώζεται, ένας είναι ο τρόπος: Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη δύναμη. Για να υπάρξει κυβέρνηση Αριστεράς. Ο φορέας ενιαίος σε συγκρότηση και πολιτικό λόγο. Η εκλογή να γίνεται από το συνέδριο. Απόφαση για οργανωτικό άνοιγμα ώστε να υπάρξει δυνατότητα συμμετοχής όσων έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΣΥΡΙΖΑ έλαχε να μπορεί να δώσει στο λαό αξιοπρέπεια, ψωμί, δουλειά για να ζήσει.

Δημήτρης Παπαδημούλης

Πάνω από 1.00.000 ψηφοφόροι περιμένουν να ανταποκριθούμε στις τεράστιες προσδοκίες. Να ξεκινήσουμε μια επίθεση εξωστρέφειας από τη Δευτέρα. Πρέπει να βάλουμε το συλλογικό "εμείς" πάνω από τα διάφορα εγώ. Τι μας εκτίναξε από το 3% στο 7%; Συνιστώσες είχαμε και το 2004 και το 2009. Μας εκτίναξε ο καρπός μια συλλογικής προσπάθειας δεκάδων χιλιάδων αριστερών πολιτών, αλλά και το πρόγραμμά μας.Ο λαός δεν περιμένει από εμάς να εκλέξουμε μια ηγεσία που θα αλλάζει κάθε έξι μήνες, αλλά ενωτικά, πρόγραμμα, στρατηγική. Θα αποφασίσουμε συλλογικά και δημοκρατικό σε όλες τις απόψεις, αλλά και στον κανόνα της δημοκρατίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνέδρων. Το ενιαίο κόμμα που θα ιδρύσουμε θα πρέπει να οικοδομήσει δεσμούς συνεργασίας. Να είμαστε ανοιχτή στον κόσμο, αλλά ερμητικά κλειστοί στους λερωμένους που μας προσεγγίζουν. Κλειστοί στο φανατισμό της εσωτερικής σύγκρουσης. Προχωράμε με ενότητα, τόλμη, αισιοδοξία, το μήνυμα πρέπει να είναι "και θέλουμε και μπορούμε να σταματήσουμε τον κατήφορο του μνημονίου"

Σοφία Σακοράφα

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε περιβάλλον απροκάλυπτης βίας. Σαν επιστέγασμα της αυταρχικής αντίληψης της κυβέρνησης, η εκπομπή της ΔΤ. Για τους άλλους εφιάλτης, για εμάς ζητούμενο για το λαό απαίτηση: Θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την καταστροφή της κοινωνίας; Να πούμε "καληνύχτα" στο σάπιο πολιτικό σύστημα; Θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την  τραγωδία. Θα καταφέρουμε να κατοχυρώσουμε τη δημοκρατία. Θα είμαστε ο άλλος πόλος, ο αντισυστημικός, αυτός που συγκρούεται; Τα πάντα θα εξαρτηθούν απ'τον πολιτικό μας στόχο, από εμάς. Εάν δεν τα καταφέρουμε, θα φταίμε εμείς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια, το δικαίωμα, τη νομιμοποίηση να αποτύχουμε. Ο Στόχος να είναι καθαρός, συνεπής με την ιστορία της Αριστεράς, συντεταγμένος με τις επιταγές του λαού μας. Ο τρόπος που θα οργανώσουμε το νέο φορέα θα πρέπει να υπηρετεί τη θεωρία που αυτή τη στιγμή που υπάρχει. Τα όργανα να λειτουργούν επί της ουσίας και πλήρως. Σήμερα πρέπει να ξεκινάμε από το λαό και να καταλήγουμε σε αυτόν. Όλοι μας και ο εκλεγμένος από το συνέδριο πρόεδρός μας, απέναντι στα κινήματα ας υπηρετήσουμε τον κοινωνικό και ιστορικό μας ρόλο. Αποφάσισα να μη θέσω υποψηφιότητα για τη νέα Κεντρική Επιτροπή, υπάρχουν μέλη άλλα που αξίζει να δοκιμαστούν και να τους εμπιστευτούμε, που αξίζει να εκφράζονται, να εκλέγουν και να εκλέγονται ισότιμα.

Γιώργος Διβάρης

Δημιουργία πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου Τέχνης και Πολιτισμού χωρίς όργανα και γραμματεία. Συμβάλλει για το συντονισμό δράσεων πανελλαδικά. Προτείνουμε η δομή αυτή να υιοθετηθεί. Οι καλλιτέχνες δεν εκπροσωπούνται κλαδικά, έχουν πολλά προβλήματα. Συμμετοχή στο επόμενο συνέδριο χωρίς δικαίωμα ψήφου, αλλά δικαίωμα λόγου. Στην Αθήνα υπάρχει οργάνωση βάσης των εικαστικών καλλιτεχνών.

Θεανώ Φωτίου

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Καθώς το κοινωνικό κράτος καταρρέει (Παιδεία – Υγεία – Ασφάλιση), ο εφιάλτης της ανεργίας μπαίνει σε όλα τα σπίτια και η ανθρωπιστική κρίση εμφανίζεται για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης σε ευρωπαϊκή χώρα, την Ελλάδα. Την ίδια ώρα χιλιάδες λαού αυτοοργανώνονται σε εκατοντάδες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης (περίπου 300) σε όλη την Ελλάδα. Αθόρυβα, εθελοντικά, χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, με περίσσευμα ψυχής θάρρους και υπερηφάνειας για να στηρίξουν και να στηριχτούν. Για να μη μείνει κανείς μόνος του στην κρίση. Χωρίς αποκλεισμούς. Για όλους. Για τον άνεργο και τον εργαζόμενο, τον νέο και τον συνταξιούχο, για τον Έλληνα και τον ξένο. Δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο μαζικό κίνημα αντίστασης και αλληλεγγύης.

  • Πρόκειται για τη συλλογική αντίδραση ενός λαού που ανακαλεί στη συλλογική του μνήμη το ΕΑΜ. Αυτό που μας έσωσε από την πείνα για να οργανώσει το έπος της Εθνικής Αντίστασης

  • Σήμερα, σύντροφοί μας από την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Αυστρία, την Αγγλία έρχονται εδώ για να κατανοήσουν αυτό το μεγάλο αυτοδιαχειριστικό κίνημα και παράλληλα δημιουργούν ένα μεγάλο διεθνιστικό δίκτυ αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, που συνεχώς γιγαντώνεται και παράγει δεσμούς και δράσεις για την Αριστερά της Ευρώπης –για τους λαούς της Ευρώπης

  • Απέναντι στην κοινωνική διάλυση και κατακερματισμό, στην προσωπική αδυναμία και απομόνωση, οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελούν χώρους κοινωνικής στήριξης, ανάπτυξης συλλογικής συνείδησης και έμπρακτης πολιτικής ενεργοποίησης.



Ο ΣΥΡΙΖΑ ενεπλάκη γρήγορα σ’ αυτά τα κινήματα

  • Κυρίως με την συμμετοχή των ίδιων μας των μελών

  • Με το ταμείο αλληλοβοήθειας που ίδρυσε και χρηματοδοτείται με το 20% του μισθού των Βουλευτών

  • Με καμπάνιες στις ευρωπαϊκές χώρες που σήμερα, φέρνουν καρπούς πολιτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς



Κάνοντας, σήμερα, εδώ, ένα μικρό απολογισμό, πρέπει να σημειώσω τα εξής:

Όταν ξεκινούσαμε, ορισμένοι από εμάς εξέφραζαν αμφιβολίες μήπως εκληφθεί αυτή η δράση ως φιλανθρωπία ή ως έργο μη κυβερνητικών οργανώσεων. Πρέπει να ομολογήσουμε, όμως, ότι όλοι μας και αυτοί που συμφωνούσαμε ή διαφωνούσαμε, δεν μπορούσαμε να συλλάβουμε την τεράστια δυναμική και την προοπτική των κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών που αντιπροσωπεύουν τα αυτοδιαχειριστικά κινήματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Διότι,

  • Πέρα από την άμεση απάντηση στην φτώχεια και την εξαθλίωση, οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, αποτελούν μορφώματα οργάνωσης μιας νέας δημόσιας σφαίρας των από κάτω.

  • Αποτελούν προπλάσματα κοινωνικών μετασχηματισμών με κύριο μοχλό την αυτοργάνωση, την άμεση Δημοκρατία και τη συμμετοχή. Ανατρέπουν στην πράξη την ιδεολογία της ανάθεσης, της εξατομίκευσης, του ανταγωνισμού –του βασικού δηλαδή οπλοστασίου του νεοφιλελευθερισμού.

  • Αποτελούν, κοινωνικούς υποδοχείς, της πολιτικής αντίδρασης και δυσαρέσκειας. Χώρους όπου εγκαθιδρύεται η πολιτική εμπιστοσύνη. Ο λαός δεν μπαίνει σήμερα εύκολα στα κόμματα της Αριστεράς, αντίθετα πυκνώνει ολοένα και περισσότερο τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης -που όμως συνδέονται με ομφάλιο λώρο με την Αριστερά. Κάθε μια από τις δομές αλληλεγγύης γνωρίζει χιλιάδες ονόματα από την περιοχή της, αποκτά κάθε μέρα την εμπιστοσύνη τους και την απαιτούμενη κοινωνική γείωση.

  • Αναδύεται μέσα από την κρίση μια νέα ελπιδοφόρα κατάσταση, χρήσιμη και αποτελεσματική, η οποία εκπαιδεύει όλους μας πάνω σε αξίες και πρακτικές, όπως είναι: η καθολική συμμετοχή, η δημοκρατία, οι ανοικτές διαδικασίες, ο κοινωνικός έλεγχος και η αυτοοργάνωση που αλλάζουν τις συνειδήσεις.

  • Η εμπειρία των δομών αλληλεγγύης εμπλουτίζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Υγεία και τα θέματα των ανασφάλιστων, την τροφή, το ζήτημα της ακρίβειας, με την παράκαμψη των μεσαζόντων, την αγροτική παραγωγή, με άξονες την τοπικότητα και τη διατροφική επάρκεια, στα ζητήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Ήδη η Αλληλεγγύη Για Όλους συμβάλει με τις θέσεις που επεξεργάστηκε στον οδηγό «Χτίζοντας ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα». Πάρτε το φυλλάδιο από τα τραπεζάκια της Αλληλεγγύης Για Όλους!

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας η γεμάτη φαντασία και εφευρετικότητα, καθημερινή απάντηση του λαού μας στις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας. Αυτό το πεδίο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μελετήσει και να στηρίξει πολιτικά, δηλαδή να του παρέχει πολιτική νομιμοποίηση, χωρίς να επιχειρήσει να το ηγεμονεύσει.



ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΩΣ ΣΥΡΙΖΑ;

Προτείνουμε ένα δεύτερο βήμα των δράσεων της αλληλεγγύης σε δυο πεδία:

Χωρίς ξεχνάμε ότι όλη η δουλειά μας έχει στο κέντρο της τον άνεργο.

Το πρώτο πεδίο είναι να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον πολλαπλασιασμό των δομών αλληλεγγύης άμεσα σε τρεις θεματικές που θεωρούμε ότι θα υποστούν τη μεγαλύτερη επίθεση το επόμενο διάστημα: Τροφή-Υγεία-Στέγη.

Α. για την τροφή

Να ενισχύσουμε όλες τις δομές, που ασχολούνται με την τροφή, με μεγάλες καμπάνιες και χρήματα γιατί αυξάνονται τρομακτικά οι ανάγκες του λαού και αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα μέσα στο καλοκαίρι. Να υπερασπιστούμε πολιτικά το «Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες».

Β. για την υγεία

Ο διορισμός του Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας είναι το πολιτικό μήνυμα του σοκ και δέους της κυβέρνησης. Επίκειται κλείσιμο νοσοκομείων, ο Αρμαγεδών σε ένα ήδη διαλυμένο σύστημα Υγείας. Απαιτείται η συνεργασία των κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων με τους συνδικαλιστικούς φορείς του κλάδου και η διείσδυση των δομών μέσα στα νοσοκομεία. Επίσης, πρέπει να προεκτείνουμε το πλέγμα των δράσεων μας με τη δημιουργία ακτινολογικών και αιματολογικών εργαστηρίων.

Γ. για την στέγη

Να δημιουργήσουμε ένα κίνημα κατά των κατασχέσεων/εξώσεων αντίστοιχο με αυτό ενάντια στα χαράτσια. Απαιτείται η συνδυασμένη κίνηση σε επίπεδο θεσμικό/νομοθετικό (σύνταξη και κατάθεση νόμου για το πρόβλημα της στέγης και της κοινωνικής κατοικίας). Επιπλέον, η οργάνωση νομικής υποστήριξης και οδηγιών αντιμετώπισης πιθανών κατασχέσεων και κυρίως η ανάπτυξη τοπικών κινήσεων αλληλεγγύης προς όσα νοικοκυριά απειλούνται. Πολύτιμη είναι η εμπειρία σε αυτόν τον τομέα από την Ισπανία και Πορτογαλία.



Το δεύτερο πεδίο δράσης που συζητάμε αφορά την επέκταση των αλληλέγγυων κινήσεων στο επίπεδο της παραγωγής με αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα ώστε να λειτουργήσουν ξανά εγκαταλελειμμένες παραγωγικές μονάδες και πόροι.

Βλέπουμε ήδη να γίνεται αυτό. Είναι το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ, του Flash, εργοστασίων στην Εύβοια, δομών αλληλεγγύης που επιχειρούν να καλλιεργήσουν σχολάζουσα αγροτική γη ή να μαζέψουν εγκαταλειμμένες σοδειές.

Μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Με κεντρικό σύνθημα-πλαίσιο «Αυτοί καταστρέφουν / Εμείς δημιουργούμε. Αυτοί κλείνουν / Εμείς ανοίγουμε σχολεία-μονάδες υγείας-εργοστάσια». Θα μπορούσαμε πολιτικά να δημιουργήσουμε ένα μεγάλης εμβέλειας παράδειγμα που αποδομεί έμπρακτα τον μνημονιακό λόγο περί «ανάπτυξης μέσω καταστροφής και ξεπουλήματος».

Μια τέτοια πρωτοβουλία, όπως είναι κατανοητό, ξεπερνάει τα όρια δράσης και τις δυνάμεις της «Αλληλεγγύης για όλους». Πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δημιουργήσει τους όρους πολιτικής νομιμοποίησης ανάλογων ενεργειών εντάσσοντάς τες σε ένα γενικότερο σχέδιο αναζωογόνησης της οικονομίας της χώρας και ενδυνάμωσης της αντίστασης για πολιτική ανατροπή. Αυτό απαιτεί ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων Τμημάτων και τομέων του ΣΥΡΙΖΑ, από το συνδικαλιστικό και το αγροτικό κίνημα, τις επαγγελματικές ενώσεις, μέχρι τις τοπικές Οργανώσεις και τις Δομές Αλληλεγγύης.

Ο Λαός δεν τίθεται εν κινήσει με τον πολιτικό λόγο αλλά με την κοινωνική και πολιτική πράξη. Μην το υποτιμάμε.

Ενισχύστε με πάθος τις δομές αλληλεγγύης, πάρτε μέρος σ’ αυτό το μεγάλο εγχείρημα του λαού μας!

Σ’ αυτό το μεγάλο ιστορικό γεγονός, βασικό στήριγμα και εγγύησή μας σε μια μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς, σε ένα μεγάλο κοινωνικό μετασχηματισμό

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Νάσος Ηλιόπουλος

Ο σύντροφος Δραγασάκης είπε πως πρέπει να μάθουμε να μιλάμε μεταξύ μας, ο σύντροφος Καρίτζης πρόσθεσε να εκπαιδευτούμε στη δημοκρατία. Πρέπει να προχωρήσουμε μαζί ενωμένοι, αν βάλουμε λάθος ερωτήματα οι απαντήσεις θα είναι λάθος. Η διάλυση των συνιστωσών τεράστιο βήμα δημοκρατίας και αυτοκριτικής. Χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα που θα παίρνει τις μικρές αλήθειες κια θα φτιάχνει μια συνισταμένη που θα μας ξεπεράσει. Πρέπει να δούμε πώς θα δουλέψουμε μαζί. Η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι με τον κόσμο που χάνει το σπίτι του και δεν έχει χρόνο να περιμένει πότε θα γίνουν εκλογές. Με τα παιδιά που φεύγουν, που τους κλείνουν τα σχολεία τους. Στη Χαλκιδική σήμερα γίνεται πόλεμος, ο κόσμος που είναι εκεί με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει πόλεμο. Θέλουμε ένα κόμμα για να κερδίσουμε τον πόλεμο, ένα κόμμα με δημοκρατία και αποτελεσματικότητα, ένα κόμμα των μελών, των απλών ανθρώπων, όχι τηλεθεατών. Ένα κόμμα που θα παίρνει μάχες. Για τη Μανωλάδα: Είναι μονάδα μέτρησης της αξιοπρέπειας, γιατί οι άνθρωποι εκεί ενάντια σε όλους πήγαν και ζήτησαν να πληρωθούν. Δε γίνεται μια κοινωνία ελεύθερη όταν ένα μεγάλο κομμάτι της δεν έχει ελευθερία. Ή όλοι ή κανείς.

Γιώργος Τζαφέρης 

Αναγκαστικά κάνεις μια επιλογή, να υπερασπίσεις μια δημοκρατική ριζοσπαστική μεταπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Με αυτήν την έννοια να συζητήσουμε για τους στρατηγικούς στόχους, το σοσιαλισμό, τα λάθη και τις αδυναμίες, αλλά βασικό μέλημά μας να δουλέψουμε σαν το μυρμήγκι. Αν πάρουμε την εξουσία θα γίνει μια λυσσαλέα αντίδραση, φανερή και κρυφή, έχουμε ανάγκη ένα κόμμα σαν αυτό που ετοιμάζουμε. Οι επιλογές μας είναι δύσκολες και συγκεκριμένες και δεν κάνουμε πίσω. Η ευθύνη μας είναι να τους τελειώσουμε, πρέπει να δουλέψουμε πολύ συγκεκριμένα, έτσι δε θα δεχθούμε το "ώριμο φρούτο". Ο ελληνικός λαός δίνει μάχες και τις κερδίζει τρία χρόνια τώρα.

Νίκος Βούτσης

Διακατέχομαι από αίσθημα συγκίνησης, τιμής αλλά και ευθύνης που είμαι μέλος αυτού του συνεδρίου, ακριβώς επειδή είναι ένα συνέδριο τομή που φτάσαμε όλοι μαζί. Θέλουμε κόμμα μαζικό, ριζοσπαστικό, πολυτασικό, αλλά και κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, στις ανάγκες των εργαζομένων, ένα κόμμα ισότιμων μελών. Η ριζοσπαστική αριστερά μπορεί να γράψει ιστορία με αυτό το κόμμα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Διεξάγεται πόλεμος, απέναντί μας υπάρχει μία ανάλγητη κυβέρνηση που οδηγεί σε μια αφήγηση ανάλγητη στην Ελλάδα σαν αυτήν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι ένας ταξικός πόλεμος που ξεκινά από χτυπήματα σαν εκείνο στη Βίλα Αμαλία ή στον Κώστα Σακκά και θα φτάσει σε χτύπημα των εργαζομένων. Είμαστε στοχοποιημένοι ως ΣΥΡΙΖΑ, Αριστερά και ως άτομα. Είμαστε περήφανοι, δεν τρομοκρατούμαστε, θα τους τρομοκρατήσουμε εμείς. Στον πόλεμο του Σαμαρά εναντίον αυτών που ονομάζει βολεμένους, εμείς θα τους σταματήσουμε. Την αφήγηση και την ιστορία της νέας μεταπολίτευσης θα τη γράψουμε εμείς, όχι αυτοί. Θα τη σφραγίσει ο λαός μας και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης. Είμαστε εδώ για να σφυρηλατήσουμε τη συριζίτικη αυτοπεποίθηση και συνευθύνη μπροστά στην ιστορία. Υπάρχει κανείς που να κατάλαβε αυτόν τον καιρό να μας χαϊδεύουν, να μας έχουν πάρει στην αγκαλιά τους; Βρισκόμαστε στο στόχαστρο μίας εξοντωτικής επίθεσης γιατί ξέρουν πως κάθε βήμα από αυτήν την Αριστερά θα είναι μια μεγάλη ρήξη, μια σύγχρονη δημοκρατική επανάσταση. Να δώσουμε τα χέρια για να εμπνεύσουμε στο λαό μας την ελπίδα να νικήσει σ'αυτόν τον πόλεμο.

Κώστας Ήσυχος

Πρέπει να λέμε καθαρά και ξάστερα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα γίνει υποχείριό τους (του Μπόμπολα κλπ), δεν πρέπει να γίνει δύναμη αλλαγής, αλλά ανατροπής με σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Θα είμαστε μαξιμαλιστές όταν θα ζητάμε τη διαγραφή του χρέους απέναντι στην τρόικα, όταν θα λέμε ότι η χώρα μας πρέπει να έχει σχέδιο απεμπλοκής από το ΝΑΤΟ. Ακόμα κι αν κάνουμε λάθη, δε θα χάσουμε ποτέ την πυξίδα μας. Το αεροπλάνο πρέπει να έχει προορισμό και ο προορισμό είναι ο σοσιαλισμός. Αυτό πρέπει να το λέμε, κερδίζουμε καρδιές, ψυχές και συνειδήσεις. Κάθε ρήξη και ανατροπή, μικρή και μεγάλη, θα πρέπει να έχει στόχο.  Να είμαστε στην καρδιά του κάθε κινήμτος που γεννιέται, μικρό ή μεγάλο. 

Γιάννης Τόλιος

Πιστεύω πως το Συνέδριο θα είναι τομή για τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά και τον ελληνικό λαό. Θα περιοριστώ στο θέμα του χρέους. Το 2013 οι τόκοι είναι 9 δις, τα χρεολύσια 13 και οι τόκοι 11 δις. Πρέπει να διαγραφεί μεγάλο ποσοστό του χρέους, πρέπει ό,τι διεκδικείς να είναι με όρους βιωσιμότητας της κοινωνίας.  Είναι αναγκαίο να υπάρχει σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε όσα έρχονται. Χρειάζεται αντίστοιχη προετοιμασία. Πρέπει να το παλέψουμε έτσι ώστε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού.

Αναστασία Ματσούκα

Συνεχίζοντας την κουβέντα που είχαμε ανοίξει από τη Συνδιάσκεψη, πρέπει να επαναλάβουμε πως το υποκείμενο της Αριστεράς έχει κάποια χρέη που πρέπει να εκπληρώσει, να εμφανίζεται με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, να παραμένει προσηλωμένο στις αξίες που το φέρανε ως εδώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δημιουργήσει ένα ρεύμα μέσα στην κοινωνία για αν έρθει και να αντικαταστήσει αυτό που θα έχει απομακρύνει με τις δικές του αξίες, το πρόγραμμα και τις θέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και ο ίδιος ένα ερώτημα και στους έξω και για εμάς τους ίδιους. Βασικός στόχος η οικοδόμηση ενός κόμματος που θα απαντά σε αυτό το ερώτημα, θα διασφαλίζει την καλύτερη επικοινωνία όλων των βαθμίδων. Σε κάθε στραβοπάτημα να είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε. Οφείλουμε να χτίσουμε για τον ΣΥΡΙΖΑ μια συγκεκριμένη ταυτότητα, που θα αποτελεί το σταθερό σημείο του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Από τους σημαντικούς αντιπάλους θα είναι και η Χρυσή Αυγή. Δεν είναι μόνο πολιτική, αλλά και σκληρά ιδεολογική.

Αργυρός Τζ.

'Εχουμε μικρή απεύθυνση στη νεολαία.  Να δημιουργήσουμε μία αυτόνομη οργάνωση νεολαίας η οποία να έχει και ενεργή σχέση με το κόμμα και τα κοινωνικά στρώματα στα οποία απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Να τη μπολιάσουμε με συλλογικότητα και δημοκρατία. Να εκπέμπουμε το μήνυμα της συλλογικότητας στον τρόπο που λειτουργούμε. Να ενισχύσουμε τις δομές αλληλεγγύης ως ένα νέο τρόπο να οργανώνεται ο λαός μας.  Να δημιουργήσουμε ένα κόμμα ανοικτό στις μάζες και να επικοινωνήσουμε μέσω ανοικτών συνελέυσεων με την κοινωνία. Τα μέλη μας να είναι ενεργά σε κάθε κίνημα, να συντοντίζουν τα κινήματα μεταξύ τους και να οργανώνουν κόσμο σε αυτά.

Μάκης Αναγνώστου, από τη ΒΙΟΜΕ 

Οι εργαζόμενοι της κατηλλειμμένης ΒΙΟΜΕ χαιρετίζουν το ενοποιητικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ! Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να επιβάλουν τη Δημοκρατία. Όπως οι γείτονές μας οι Τούρκοι που κατέλαβαν τις πλατείες, όπως οι εργάτες της Αργεντινής που πήραν στα χέρια τους τα εργοστάσια και οι Ζαπατίστας που διάλεξαν να ζήσουν φτωχά αλλά με αξιοπρέπεια. Είναι η Κερατέα, η Χαλκιδική, η ΕΡΤ, η Χαλυβουργία, τα εργοστάσια, η πρόταση της ΒΙΟΜΕ που απαντά: «ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ». (σσ το σύνθημα «ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ, ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ» δονεί την ατμόσφαιρα). Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων παντού και την εκτελεστική εξουσία να παραμένει εκτελεστική. Τέρμα πια οι αυταπάτες, ή με το Κεφάλαιο ή με τους Εργάτες!

Αλέξανδρος Ζαχιώτης

Το ζήτημα της ΕΡΤ και οι εξεγέρσεις παγκοσμίων αποτελούν πολιτικά συμβάντα που διαψεύδουν τον οικονομισμό. Διαψεύδουν την αντίληψη ότι η ηγεμονία της Αριστεράς μπορεί να κτιστεί μόνο μέσα από μία φορμαλιστική οικονπμική πρόταση. Πρέπει να επιστρέψουμε στην πολιτική και να κάνουμε πράξη διαδικασίες που θα συγκροτήσουν αυτό που ονομάζουμε «αντιπαράδειγμα». Η επιστροφή στην πολιτική είναι η άλλη όψη της βίαιης ωρίμασνης του κόμματος. Κόμματος που δε θα εκπροσωπεί αλλά θα εμπλέκει τον κόσμος της Εργασίας. Κόμματος που θα απελευθερώσει οργανώνοντας τους «από κάτω». Κόμματος που θα οργανώσεις τη νεολαία με μία πρόταση για τη νέα γενιά, την ανεργία και τις ανάγκες των νέων ανθρώπων. Η απάντηση στο ζήτημα της νεολαίας δε θα δωθεί από ένα στείρο πραγματισμό αλλά από μία ένταξη της νέας γενιάς σε ένα δημιουργικό όραμα πέρα από τα πρότυπα του καπιταλιστικού υποδείγματος.

Ανδρέας Καρίτζης

Ανταγωνιστικό πρόγραμμα και ηθικό πλεονέκτημα: οι δύο αυτές προϋποθέσεις, συνεχίζουν να αποτελούν στοιχεία που αναδεικνύουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστή στον αγώνα του λαού και είναι απολύτως κρίσιμα για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειάς μας. Πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού.

Για τη στασιμότητα και την αμηχανία της περιόδου δεν φταίει ότι χάσαμε τον ριζοσπαστισμό μας, ούτε ότι δεν έχουμε καταφέρει να αγγίξουμε στρώματα που είναι πιο μετριοπαθή. Το ζητούμενο δεν είναι να μιλήσουμε πιο ριζοσπαστικά ή πιο συστημικά αλλά να μιλήσουμε αλλιώς.

Τι να κάνουμε;

Να σηκώσουμε το γάντι της αντιπαράθεσης ιδεών και αξιών:

Η στρατηγική της αριστεράς πρέπει να καταφέρνει την υπερπήδηση των χασμάτων που θέτει η στρατηγική της έντασης, η ακροδεξιά μετατόπιση της κυβέρνησης και η ενίσχυση της φασιστικής ακροδεξιάς ανάμεσα σε αυτή και σε τμήματα των λαϊκών τάξεων. Να μιλήσουμε για βαθύτερες αξίες όπως αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Να μιλήσουμε για τη λογική της αριστεράς, τη λογική της συνεργατικότητας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και των αναγκών, τη λογική των λαϊκών τάξεων, τη λογική που επικρατεί στις καθημερινές και οικογενειακές σχέσεις μέσα στον λαό, τη λογική που βασίζεται στη δημοκρατία ως το βασικό όπλο των λαϊκών τάξεων ώστε να έχουν λόγο στις αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας θέτοντας τα δικά τους κριτήρια, με γνώμονα τις δικές τους ανάγκες.

Να αναλάβουμε τον ρόλο του οργανωτή της ζωής των λαϊκών τάξεων, μέσα από μια νέα πρόταση για την οργάνωση της καθημερινότητας και της δημόσιας ζωής.

Ο τρόπος υπέρβασης του διχασμού των λαϊκών τάξεων που επιχειρεί η στρατηγική της έντασης και της ελαχιστοποίησης του ζωτικού χώρου του φασισμού είναι η ανάληψη από τη μεριά της αριστεράς της θέσης του οργανωτή του συνόλου της κοινωνίας, της κατάληψης της θέσης του φορέα του αυτονόητου και του κοινότοπου και της ανάληψης της ευθύνης για τη συγκρότηση μιας συνολικής εικόνας για την κοινωνική ζωή σύμφωνα με τη λογική της αριστεράς, ικανοποιώντας το λαϊκό αίτημα για συνοχή, νόημα και σταθερότητα τα οποία συνήθως καλύπτει ο εθνικισμός.

Στην αριστερά τίθεται η πρόκληση να υπερβεί τον εαυτό της και χωρίς να υποκύψει ως προς τον ριζοσπαστισμό της να αλλάξει την οπτική γωνία εκφοράς και κυρίως δράσης επί της κοινωνικής ζωής. Να μην εστιάζει σε εκείνες τις πτυχές της ζωής που διέπονται από τη λογική του ατομισμού και του ανταγωνισμού από την λογική του κεφαλαίου αλλά να εστιάσουμε σε εκείνες τις πτυχές της ζωής που διέπονται από τη λογική τη δική μας και πάνω σε αυτές να διαμορφώσουμε έναν νέο τρόπο οργάνωσής της ζωής στην οποία θα κυριαρχούν οι δικές μας αξίες κατά τρόπο που ήδη περιλαμβάνει τις λαϊκές τάξεις.

Ο αγώνας για την ανατροπή της απολυταρχίας της αγοράς και της φασιστικής ακροδεξιάς και κυρίως της αποτύπωσής της φασιστικής ακροδεξιάς στην θεσμική οργάνωση και τον κοινό νου βασίζεται και στη δυνατότητα της αριστεράς να αναλάβει την ευθύνη να εκπονήσει, να προτάξει και να πραγματώσει μια εναλλακτική αντίληψη για τη ζωή και την κοινωνία πλάι στο αυστηρά πολιτικό της πρόγραμμα και την κινηματική δράση.

Έκτορας Καββαδίας, συνδικαλιστής στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Να χτίσουμε ένα γερό σκαρί που θα ταξιδέψει στην πολιτική θάλασσα της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου. Ένα κόμμα όχι δογματικό και μονολιθικό που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των θυμάτων του συστήματος, ένα κόμμα που θα ανατρέψει το σύστημα και δε θα το διαχειριστεί. 

Γιώργος Σκουλάς

Πρέπει να αποτρέψουμε τη συνέχιση της εφαρμοζόμενης πολιτικής και τις οδυνηρές της συνέπειες. Να μην περάσει η δημόσια περιουσία στα χέρια ξένων πλιατσικολόγων. Να σχεδιάσουμε  ένα κόμμα διάφανο και αξιοκρατικό που θα γίνει πλειοψηφικό ρεύμα ανατροπής και αλλαγής. Το κόμμα να μην είναι κόμμα μηχανισμών και παραγόντων αλλά οι τάσεις να αποτελέσουν ανοικτές ομάδες προβληματισμού. Στο νέο ΣΥΡΙΖΑ των μελών κανείς δε θα μιλά για ιδιοκτησίες. Η νεολαία πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις όπως είχε κάνει η Νεολαία Λαμπράκη. Μην ξεχνάμε ότι μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας είναι ώριμο αίτημα του λαού για να αποτραπεί η πείνα και η δυστυχία. 

Μαρκόπουλος

Με θλίβει η απαξίωση ιστορικών, ηγετικών φυσιογνωμιών. Υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάποιοι αποφάσισαν να βάλουν στο πλάι ό,τι χώριζε την Αριστερά χρόνια ολόκληρα και να φτάσουμε σήμερα στις 19 συνιστώσες, 19 κεντρομόλες δυνάμεις που αναζητούν συνισταμένη με στόχο τη σύνθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν από την αρχή ενιαίος ακόμη κι αν προσπάθησαν κάποιοι (όπως το 2009 ο Αλ. Αλαβάνος) να τον σπάσουν. Οι συνιστώσες τότε έσωσαν το ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι ενωτικά και όχι διαλυτικά στοιχεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας, με πολλές φωνές όμως μέσα του και ενιαία φωνή προς τα έξω. Με κομματική εντιμότητα και κομματικό πολιτισμό θα εκφράζουμε όλοι την ενιαία φωνή. Αλλά διατηρώντας τις διαφορετικές απόψεις χωρίς πίεση για διάλυση των οργανώσεων. Καλή επιτυχία στον ενιαίο, ενωτικό ΣΥΡΙΖΑ!

Πέτρος Μπαστέας 

Ιδιαίτερη συγκίνηση για τη δημιουργία του μεγάλου - ενιαίου κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όπως είχε πει και ο αείμνηστος Γιάννης Μπανιάς, «δε θα αργήσει ο καιρός που θα ανήκουμε όλοι στο ίδιο κόμμα, τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ» που θα βρίσκεται στην καρδιά μας! Το ρεύμα του δημοκρατικού κομμουνισμού συνεχίζει σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας το παρελθόν των διασπάσεων. Το νέο κόμμα θα υπάρξει και θα νικήσει μόνο αν είναι δημοκρατικό. Τα μέλη πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων και όχι απλώς να λαμβάνουν τις εντολές της Κεντρικής Επιτροπής. Να χρησιμοποιήσουμε το δημοψήφισμα σε σημαντικά ζητήματα. Να περιοριστούν οι θητείες σε όλα τα όργανα. 

Νίκος Παππάς: Αδικούμε τους εαυτούς μας, αν λέμε, ότι κάποιος από εμάς έχει συμβάλει περισσότερο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώθηκε, γιατί έγκαιρα μιλήσαμε για την ενότητα της Αριστεράς, για την Ευρώπη των λαών. Δικαιωθήκαμε, γιατί έγκαιρα μιλήσαμε για νέο κυβερνητικό πόλο και το κάναμε, όταν ήμαστε "μικροί". Δεν μιλήσαμε ποτέ για ανάσταση της κεντροαριστεράς, αυτά ανήκουν στο παρελθόν, έφτασαν το λαό εδώ και καταδικάστηκαν. Απευθύνουμε ακόμα το κάλεσμα για την ενότητα της Αριστεράς, αλλά δεν εξαρτάται από τον κ. Κουτσούμπα και την κ. Παπαρήγα πότε θα κυβερνήσει η Αριστερά στη χώρα. Πάμε στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχουμε δεσμευτεί απέναντι στο λαό. Και είναι αυτό το συνέδριο το κυρίαρχο σώμα για να πάρει όλες τις αποφάσεις και να εκλέξει όλα τα όργανα.

Γιάννης Παπαδημητρίου: Θέλω να καταθέσω το σεβασμό και τη συμφωνία με την άποψη του σύντροφου Δραγασάκη για τη σύμπραξη του κινηματικού με το προγραμματικό. Άλλο στα λόγια κι άλλο στην πράξη. Στην Ήπειρο δίνουμε τη μάχη για να μην καταστραφεί ο Αώος. Και κοιτάξτε στο πρόγραμμά μας μιλάμε για την αξιοποίηση των νερών για την παραγωγή ενέργειας. Με αυτό το παράδειγμα θέλω να τονίσω, ότι πρέπει να σταματήσει η υποβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος από τα προγραμματικά μας κείμενα, γιατί το περιβάλλον είναι στο στόχαστρο του νεοφιλελευθερισμού. Επίσης θέλω να τονίσω, ότι πια το επίπεδο της ταξικής πάλης διευρείνεται. Ένα άλλο θέμα είναι, ότι η Αριστερά των Δικαιωμάτων είναι η Αριστερά της Ανατροπής. Να αναδείξουμε τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές για την Αριστερά της Ανατροπής.

Δημήτρης Μπελαντής: Πρέπει να στηρίξουμε πολιτικά όσους πλήτονται από το μνημόνιο. Αποφασιστικά και ριζοσπαστικά. Πιο ριζοσπαστικά με όσα κάνουμε ένα χρόνο από τις εκλογές. Η δράση της Αριστεράς ή η παράλειψή της έχει την ευθύνη για την κοινωνική ενεργοποίηση. Η ενοποίηση δεν σημαίνει, ότι θα σταματούσαν προσωπικές πολιτικές και φραξιονισμός. Κακοφωνία υπάρχει εξαιτίας κεντρικών στελεχών της πλειοψηφίας, που μιλούν, πως δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες. Το θέμα του ευρώ και της ευρωζώνης διαιρεί το σύνολο της ευρωπαϊκής αριστεράς. Και δεν πρέπει να "κάψουμε" το σενάριο για εκτός ευρώ, γιατί αυτό αποδυναμώνει και την πίεση και τη διαπραγμάτευση.

Εύη Καρακώστα: Ο τίτλος του αριστερού σημαίνει συνύπραξη. Οι Ενεργοί Πολίτες πάλεψαν για το εγχείρημα των μελών, όμως το εγχείρημα δεν ολοκληρώθηκε και οφείλουμε να διαμορφώσουμε φορέα συνεργασίας και με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καινούριο απέναντι στο παλιό μονολιθικό κόμμα ή στον πολυτασικό Συνασπισμό. Και θέλουν να διαλύσουμε το καινούριο για το παλιό. Θέλουμε κάθε μέλος ένα ψήφο, αλλά και τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνιστωσών στα όργανα (αν δεν εκλεγούν, να οριστούν). Ειδικές ρυθμίσεις γίνονται, όταν αναγνωρίζουμε την αλήθεια, ενιαίο κόμμα σημαίνει και ιδεολογική ταυτότητα.

Δημήτρης Καμπούρης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων

Χάνουμε ανθρώπινες ζωές από αυτοκτονίες λόγω υπερχρέωσης. Η κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Να επιδιώξουμε την άνοδο του ζωϊκού κεφαλαίου που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη όλων των σχετικών τομέων και να βοηθήσει στη διατροφική αυτάρκεια. Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα και να απεμπλακεί από το Μνημόνιο. Για να μειωθεί η ψαλίδα καταναλωτή και παραγωγού πρέπει να συγκρουστούμε με τα καρτέλ των ζωοτροφών. 

Στάθης Κουβελάκης

Η ατμόσφαιρα στην κοινωνία δεν είναι ίδια με περυσι. Πρέπει να προβληματιστούμε που ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το Μνημόνιο. Υπάρχει, ως εκ τούτου, ένα έλλειμμα αξιοπιστίας. Πρέπει να πείσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για τη σύγκρουση με αφορμή την  ανάγκη για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Χρειαζόμαστε καταγγελία και όχι διαπραγμάτευση στα πρότυπα της Συμφωνίας του Λονδίνου. Χρειαζόμαστε μονομερείς κινήσεις χωρίς να είναι ταμπού η στάση πληρωμών. Είναι όπλο στα χέρια των υποτελών τάξεων. Η τρόικα δε θα χρηματοδοτεί μια κυβέρνηση που είναι αντίθετη στα Μνημόνια, θα δεχτούμε εκβιασμούς παρόμοιους με της Κύπρου και πρέπει να πείσουμε ότι θα συγκρουστούμε μέχρι τέλους με το ενδεχόμενο, για το οποίο θα προετοιμαστούμε , την έξοδο από το ευρώ.

14:45 Η Μ. Μόλα, από το ΚΚ Ισπανίας, απήυθηνε χαιρετισμό στο Συνέδριο: Ζήτω η Ευρωπαϊκή Αριστερά!

Γιάννης Μπασκώζος

Ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Τα μέλη να δρουν με βάση τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις και το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο κάθε κόμματος.

Γιαννακοπούλου Ευγενία, εργαζόμενη σκηνοθέτις στην ΕΡΤ 

Από την πρώτη στιγμή είχαμε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε  golden boys & girls. Το έκτρωμα της «ΕΔΤ» προβάλλεται σε στούντιο που φυλάσσεται από τα ΜΑΤ. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα και σας θέλουμε δίπλα μας μέχρι τη νίκη! Venceremos!

Γιάννης Δραγασάκης: Πρέπει να τολμήσουμε. Μπορούμε να νικήσουμε!

Το σοβαρό θέμα δεν είναι οι συνιστώσες αλλά ποια μορφή συγκρότησης της Αριστεράς απαιτεί η εποχής μας. Τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε; Πώς θα αναπτύξουμε δράση σε όλα τα επίπεδα και που θα κριθεί η κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ; Απέχουμε ακόμη από το στόχο της κυβέρνησης, είναι στόχος που κατακτιέται. Θα εξαρτηθεί από τη θέλησή μας και από άλλους παράγοντες, όπως οι συσχετισμοί το αν θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.

Να απέχουμε από την ηττοπάθεια και να έχουμε ανοικτό μέτωπο στο βολονταρισμό που αγνοεί τη συνθετότητα των προβλημάτων. Να φέρουμε νέα ήθη και αξίες στην κοινωνία. Να οικοδομήσουμε μια νέα ηθική του διαλόγου τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ανάμεσα σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς. Αυτό που καθιστά ένα πρόγραμμα αριστερό δεν είναι ο μαξιμαλισμός αλλά το ήθος του και η σύνδεσή του με τον κόσμο της Εργασίας.

Στη σημερινή ιστορική φάση πρέπει να δράσουμε και στην κοινωνία και στο ιδεολογικό πεδίο και στο πολιτκό, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Να έχουμε μέτωπο τόσο στον κυβερνητισμό όσο και τον οικονομισμό και τον κινηματισμό. Το πρόγραμμά μας θα είναι πρόγραμμα μετάβασης σε μια άλλη κοινωνία. Η ανάπτυξη του κινήματος δεν αχρηστεύει αλλά καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την ύπραξη του πολιτικού υποκειμένου - κόμματος ως επιτελικού οργάνου του κινήματος. Η Αριστερά, μετά τον εμφύλιο, έδρασε ως συμπληρωματική δύναμη ή περιθωριακή δύναμη. Αυτήν την εποχή αφήνουμε σήμερα κάνοντας την τομή στο Συνέδριο. Για να γίνει η Αριστερά ηγετική δύναμη της κοινωνίας. Να ανταποκριθεί στην ιστορική πρόκληση και να μετασχηματιστεί σε πρωταγωνιστική δύναμη μέσα από τη βίαιαι ωρίμανσή της. Θέλουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ συνεκτικό ΚΑΙ εσωτερικά και με αυτό να ασχοληθούν οι κοινωνιολόγοι και φιλόσοφοί μας. Έναν ΣΥΡΙΖΑ ανοικτό σε νέες ιδέες που θα ενθαρρύνει το διάλογο αλλά και την ενιαία δράση. Χωρίς κλειστά συστήματα μικροεξουσιών.  

ποσημείωση του Γ. Δραγασάκη για τις διαδικασίες συγκρότησης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ: Έχει συγκροτηθεί επιτροπή προγράμματος με τους επικεφαλής των τμημάτων, των ΕΚΚΕ και όσων επιθυμούν να συμμετάχουν  για να φτιάξουμε συνθετικά το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. 

Παναγιώτης Ρήγας

Ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει την αξιοπιστία στην άσκηση της πολιτικής, με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια. Ο οδικός χάρτης είναι το πρόγραμμά μας που σχηματοποιείται στο σύνθημα «εμείς ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε». Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την Κυριακή το βράδυ θα υλοποιήσει το εναλλακτικό του πρόγραμμα για την έξοδο από τα Μνημόνια. Δε θα είναι οι συνιστώσες τα δομικά υλικά αλλά θα είμαστε κόμμα των μελών με εσωτερική δημοκρατία.

Γιάννης Μηλιός

Είμαστε σε συνέδριο τομής, ένα συνέδριο που το έκαναν ιστορικό οι εργαζόμενες τάξεις. Η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει γίνει ρεαλιστικό αίτημα και η λαϊκή κυριαρχία έχει καταστεί εφικτό πρόταγμα. Η «ΤΙΝΑ» της κυρίας Θάτσερ είναι νεκρή, η κοινωνία θα αλλάξει επειδή ο λαός μπορεί να φτάσει στην εξουσία μέσα από το πρόγραμμα που ο ίδιος μας μεταφέρει και εμείς τροποποιούμε. Είμαστε αντιπροσωπευτικό σώμα ενός μαζικού κόμματος που πρέπει αν γίνει μαζικότερο για να εκφράζει την κοινωνία. Αυτή η μαζικοποίηση είναι η μόνη εγγύηση για να μη γίνουμε αρχηγικό κόμμα για να γίνουμε  το κόμμα των μελών με αντιπροσωπευτικά σώματα τα οποία λειτουργούν σε σύνδεση με την κοινωνία. Το Συνέδριο να αποφασίσει για την εκλογή του προέδρου, το καταστατικό και τις θέσεις. Τελειώνει η γραφειοκρατία των συνιστωσιακών αρχηγών και των τασιαρχών γιατί η ταξική πάλη μας μετασχηματίζει σε κάτι άλλο.

Καραμέρης, εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ

Ως εργαζόμενος που αντιστέκεται στα σχέδια ξεπουλήματος, αγωνίζομαι μέσα από την ενότητα για την ανατροπή. Είμαστε έτοιμοι να την πετύχουμε!

Κατερίνα Σαργίδου

Ο ΣΥΡΙΖΑ να πει καθαρά και ξάστερα ότι δε συνεργάζεται με μνημονιακές δυνάμεις. Δεν έχει ανοικτή πόρτα σε κεντροαριστερές δυνάμεις. Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία του κόμματος και στις τοπικές οργανώσεις. Να συνεχίσουμε τους αγώνες σε επαφή με κάθε κίνημα αντίστασης και σύνθημα «καμία θυσία για τι ευρώ». Οι συνιστώσες δεν είναι «κακιά λέξη», είναι οργανώσεις της Αριστεράς που εκφράζουν ρεύματα και ιδέες τόσο παλιές όσο και ο καπιταλισμός. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε την ιστορία τους και την προσφορά τους. Δε θα λέμε όλοι τα ίδια πράγματα και δε θα ξεχάσουμε την απάντηση στο ερώτημα «ή εμείς ή αυτοί»: Εμείς!

Αθανασιάδης

Επαφίεται σε εμάς να κάνουμε το Συνέδριο ιστορικό παίρνοντας αποφάσεις για το μέλλον. Μέλη σημαίνει όχι μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρέωσεις. Υποχρεώσεις όπως η διαρκής παρουσία των μελών στις δράσεις, η οργανική σύνδεση με τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Για ένα κόμμα των μελών και όχι των δελτίων Τύπου και των καμερών. Ένα κόμμα με πρόγραμμα για το Σοσιαλισμό και την κοινωνική απελευθέρωση, περα από το νεοφιλελευθερισμό της Ευρωζώνης, της Μέρκελ και του Σόιμπλε.  Μπορούμε να γίνουμε η σπίθα της ανατροπής στην Ευρώπη αρκεί να έχουμε συνεχώς το βλέμμα στο Σοσιαλισμό.

Μαυρωνάς

Να δημιουργήσουμε ένα κόμμα άμεσης δημοκρατίας με εναλλακτική θητεία. Δεν υπαρχουν μοναδικοί άνθρωποι. Μέσα από την εσωκομματική δημοκρατία θα δείξουμε την αλλαγή που οραματιζόμαστε για την κοινωνία. Προτέινω η μισή Κ.Ε να καθοριστεί με κλήρωση και να έχει εναλλακτικλή θητεία. Να θεσπιστεί περιορισμός στη βουλευτική θητεία και τη θητεία των ευρωβουλευτών. Ο λαός δεν έχει έρθεο ποτέ ιστορικά στην εξουσία, ούτε δυστυχώς στον υπαρκτό σοσιαλισμός ή το κινεζικό μοντέλο. Να αγωνιστούμε για ένα νέο μοντέλο, δημοκρατικό, που θα καταπολεμά τους εξουσιαστές εντός και εκτός του κόμματος.

Δημήτρης Νάτσιος

Στόχος η κυβέρνηση της Αριστεράς, όπλο μας ο πλουραλισμός των απόψεων. Για αυτόν τον πλουραλισμό μας τίμησαν τα λαϊκά στρώματα με την ψήφο τους ένα χρόνο πρίν. Έχουμε ακόμη ανοικτό το ζήτημα του τι ακριβώς κάνουμε απέναντι στα Μνημόνια, αυτό το ζήτημα είναι που πρέπει να συζητάμε. Είναι αναπόφευκτο αυτό το ζήτημα να συνδεθεί και με το οργανωτικό (βλέπε λίστες). Η θεσμοθετημένη έκφραση της διαφορετικής άποψης πρέπει να στηρικτεί από όλους. 

Θέμης Γρηγοριάδης

Οδηγούν την κοινωνία στην απελπισία και σε αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να απαντήσουμε, όχι με συντήρηση και διαχέιριση αλλά με μεγάλες ρήξεις και ανατροπές με οδηγό το σύνθημα «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και το πρόγραμμά μας να είναι σαφές ως προς αυτό. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα πλουραλιστικό, μαζικό, δημοκρατικό αλλά κυρίως ενεργό, ένα κόμματων μελών που θα πρωτοστατεί στις κοινωνικές αντιστάσεις. Ένα κόμμα πολυτασικό με κατοχύρωση της διαφορετικής άποψης, ως εγγύηση για έναν πολιτικό φορέα που επιθυμεί την ενότητα της Αριστεράς.

13:15 Θερμός χαιρετισμός στο Συνέδριο τυο ΣΥΡΙΖΑ από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO): Ζήτω η ελληνοπαλαιστινιακή φιλία!

Πάνος Σκουρολιάκος 

Αποφασίζουμε ποιοι θέλουμε να είμαστε, ποιο είναι το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει τώρα να πούμε στον ελληνικό λαό όχι τι θα ήταν ιδανικό αλλά τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε την πρώτη ημέρα μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης της Αριστεράς. Οφείλουμε να βάλουμε φρένο στην εξαθλίωση, Ας μην κάνουμε πίσω υπό το φόβο ότι θα χάσουμε τον ιδεολογικό μας προσανατολισμό. Να συνεννοηθούμε για το πως θα δημιουργήσουμε μια Ελλάδα της αλληλεγγύης και του πολιτισμού. Η Αριστερά να δώσει βάρος στην Παιδεία και τον Πολιτισμό κόντρα στην νεοφιλελεύθερη εξαχρείωση. Τα μάτια όλου του κόσμου είναι πάνω μας, μας ζητούν να είμαστε ενωμένοι και ξεκάθαροι!

Ηλίας Σιούτας

Την ώρα που η κυβέρνηση εντείνει τον αυταρχισμό, ακόμα και τώρα που μιλάμε, εμείς έχουμε την ευθύνη να αλλάξουμε «πίστα», να αναβαθμίσουμε τις ικανότητές μας. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που θα μπορεί να οργανώνει την κοινωνία στον πόλεμο που διεξάγεται. Το ιδρυτικό συνέδριο είναι το τέλος του υπαρκτού ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών. Να φτιάξουμε μια νέα ενότητα και να ξεπεράσουμε το κόμμα - συνδικάτο, χωρίς σικέ αντιθέσεις και σικέ στοιχίσεις. Οι λαοί ψάχνουν απάντηση στον καπιταλισμό. εμείς έχουμε το υποκείμενο που οι λαοί ψάχνουν, να το ιδρύσουμε και να απαντήσουμε στο αίτημα των λαών για το ποιος θα μας πάει μπροστά.  Να φτιάξουμε μια δικτυωμένη πανελλαδικά νεολαία που θα δώσει τη μάχη για την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Τάσος Μαυρόπουλος (υπεύθυνος τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας)

Έχουμε ελάχιστο χρέος να αλλαξουμε τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι αγωνιστές της Αριστεράς, παρ' όλα όσα τράβηξαν από το μετεμφυλιακό κράτος, έχουν στόχο να διαμορφώσουν Σώματα Ασφαλείας με προοδευτικό περιεχόμενο, δημοκρατική λειτουργία. Το τμήμα μας λειτουργεί ως τμήμα του ΣΥΝ από το 1992 σε επαφή με την κοινωνία και πλήρεις προτάσεις και θέσεις για την επόμενη μέρα στα ζητήματα της ασφάλειας του πολίτη και την κυβέρνηση της Αριστεράς. Η κυβέρνηση Σαμαρά μετράει την αποτελεσματικότητά της σε βασανισμούς, στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνο της εργαλείο είναι η καταστολή του λαϊκού κινήματος. Για εμάς η Αστυνομία δεν θα είναι μηχανισμός καταστολής και πειθούς των αδύναμων. Δε θα είναι εργαλείο των οικονομικών συμφερόντων. Δε θα υπηρετεί το ακροδεξιό δόγμα της «μηδενικής ανοχής». Θα έχει καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια της ανατροπής, με τον πατριωτισμό των ανθρώπων της και την καθημερινή επαφή με τους πολίτες. Αντί να ρίχνει δακρυγόνα και ξύλο, θα υπηρετεί τους πολίτες που διαδηλώνουν για Δημοκρατία.

Σωτηριάδης

Να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό ρέυμα ανατροπής και διεξόδου.

Σοφία Σαμαρείτη

Δεν έχουμε την κινητικότητα που θα έπρεπε στο χώρο της νεολαίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράσει τα αδιέξοδα της γενιάς μας που μεταναστεύει, παραδίδεται στην κατάθλιψη. Μόνη επιλογή είναι να μείνουμε εδώ και να παλέψουμε μέχρι να τους διώξουμε. Είναι επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση πολιτικής για τη νεολαία, να δώσουμε χώρο για να στρατευτεί μαζί μας κάθε νέος και νέα. Να νιώθει ο καθένας ότι μπορεί να επηρεάσει. Η παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει να αποτελέσει κίνημα της νεολαίας η οποία θα γίνει η γενιά της ανατροπής. Το πτυχία μας δε τα παίρνουμε για να φύγουμε από τη χώρα αλλά για να την αλλάξουμε.

Έφη Καλαμαρά

Καταφέραμε να καταστήσουμε την εναλλακτική προοπτική εφικτή με το σύνθημα «Ή εμεί ή αυτοί». Το καταφέραμε και πρέπει να συνεχίσουμε. Να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στη δημόσια Παιδεία που διαλύεται με τις απολύσεις εκπαιδευτικών και την ιδιωτικοποίηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δεσμευτεί πολλαπλά να μην αναγνωρίσει τις αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και να προχωρήσει με όλους στη μεγάλη εκπαιδευτική προοδευτική μεταρρύθμιση. Δεν έχουμε λείψει από πουθενά, από κανένα κίνημα. Με την προβολή των προτάσεών μας πετύχαμε να αναδειχθούμε ως η δύναμη της ανατροπής. Στο συνέδριο αυτό πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές για να προχωρήσουμε, να αφήσουμε πίσω τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ τοθυ 4%, μας επιβάλλει η ίδια η ζωή το ενιαίο, πολυτασικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Δημήτρης Παπαθεοδώρου

Τα λαϊκά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με αριστερές πολιτικές που εφαρμόζονται από αριστερά κόμματα. Η Αριστερά δεν είναι Αριστερά αν δεν είναι ριζοσπαστική και τώρα πρέπει να βαθύνουμε το ριζοσπαστισμό μας. Πρέπει  να ανακτήσουμε τη δυναμική μας και να μην περιμένουμε να πέσει η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο. Να οργανώσουμε κινητοποιήσεις, να δώσουμε νέες μάχες όπως αυτή στην ΕΡΤ και σε αυτές να συμμετέχει ενεργά η ηγεσία του κόμματος.  Να οργανώσουμε τον αγώνα ενάντια στη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα. Στην κοινωνία υπάρχει αγανάκτηση και οργή και οφείλουμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία. Όχι ως «κεντροαριστερά» αλλά ως Αριστερά που έρχεται από μακριά και παέι πολύ μακριά, αποφασισμένη να τα καταφέρει και να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα χωρίς συμβιβασμούς.

Φουντουλάκης (πρόδερος της Παραολυμπιακής Επιτροπής)

Πλήττονται ιδιαίτερα σήμερα τα ΑμεΑ όπως και ολόκληρος ελληνικός λαός. Στηρίζουμε το ΣΥΡΙΖΑ γιατί μόνο αυτός μπορεί να δώσει ελπίδα. Μέσα από την οργάνωση στο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε ενεργό μέρος στη νίκη που περιμένουμε όλοι. Η ενιαία έκφραση προς τα έξω είναι απαραίτητη για να αυξηθεί η δυναμική μας. Για να μην μπερδεύουμε τον κόσμο. Όλοι ενωμένοι να βγούμε στον κόσμο για να εκφράσουμε τις ανάγκες του. Να απαλλαγούμε το συντομότερο από τη Δεξιά και την τρόικα!

Μαρία Χρηστάκη

Ο κόσμος βλέπει στο ΣΥΡΙΖΑ όραμα και ελπίδα. Μας στηρίζει λόγω της ενιαίας μας φωνής την οποία δεν πρέπει να απωλέσουμε. Πρέπει η Αριστερά να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο. Εχθρός μας είναι μόνο η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα.

Χ. Αλεξίου

Πρέπει να δώσουμε βάρος στη γείωσή μας στη νεολαία, όπου η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Ήδη θα έπρεπε να συγκροτηθεί νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, μια γερή, πλατιά και δυνατή οργάνωση νεολαίας. Να συγκροτηθεί από μηδενική βάση με νέο καταστατικό και δομή και στόχο τη συνεχή δράση μέσα στο λαϊκό κίνημα. Να φέρουμε την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Στις 12:20 διαβάστηκε ανακοίνωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ. Να αγοράσουμε όλοι τα αυτοσχέδια καθαριστικά που πωλούνται στο τραπεζάκι της «Αλληλεγγύης για όλους»!

Στράτος Κερσανίδης

Βρισκόμαστε σε ένα συνέδριο ενότητας και προοπτικής. Δεν πρέπει πιεστικά να ζητήσουμε την αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει οι συνιστώσες να σέβονται τις κομματικές διαδικασίες, τις συλλογικές διαδικασίες του ενιαίου κόμματος. Ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή και όχι από το συνέδριο. Οφείλουμε να δώσουμε σημασία στην εκφώνηση ενιαίου λόγου και να υλοποιούμε όλοι τις συλλογικές απόφάσεις. 

Φώτης Σαραντόπουλος

Για να ενώσουμε το λαό πρέπει να είμαστε εμείς οι ίδιοι ενωμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ενωμένος παρά τις όποιες διαφωνίες. Το «μαύρο» στην ΕΡΤ είναι «μαύρο» εν όψει των εκλογών, είναι «μαύρο» στο ΣΥΡΙΖΑ. Η επαφή με τον κόσμο με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στις συγκεντρώσεις είναι το μεγαλύτερο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος πρέπει να πιστέψει ότι τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας θα εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη μαζί με τους πολιτικούς εντολοδόχους τους. Πρέπει να δεσμευτούμε ότι οι αντισυνταγματικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου θα ακυρωθούν.

Περετάμου

Θέλουμε ένα κόμμα που θα στηρίζεται έμπρακτα στη συμμετοχή των μελών, με συμμετοχική δημοκρατία που θα συνθέσει ένα σχέδιο δράσης. Ο νεός φορέας να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας. Το κόμμα κυρίως κρίνεται από το αν θα μπορέσει να αποτρέψει γεγονότα και να προωθήσει άλλα γεγονότα προς το συμφέρον των τάξεων που εκπροσωπεί, να ηγηθεί ενός πολιτικού ρεύματος διεξόδου που θα οδηγήσει τη χώρα στο μεταμνημονιακό ξέφωτο.

Γιώργος Κοσμόπουλος

Βρισκόμαστε στην εποχή του περάσματος σε μια άλλη φάση, όπως αναδεικνύει ο συμβολισμός της γέφυρας η οποία  αποτελεί το βήμα των ομιλητών του συνεδρίου. Συμπορευτήκαμε στους δρόμους του αγώνα, στις συνελεύεσεις, στις καταλήψεις, στις γειτονιές. Κοινή επιδίωξη η εκδίωξη της τρόικας και των υπαίτιων της δυστυχίας μας: τους μεγαλοτραπεζίτες, τους μεγαλοβιομήχανους και τους μεγαλέμπορους. Διεκδικούμε ανάπτυξη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Συμπορευόμαστε με το ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχουμε την ιστορική αλλαγή. Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε και θα αναλάβουμε την ευθύνη να το κάνουμε!

Ρήγας Αξελος

Στην δύσκολη αυτή κοινωνική συγκυρία οι ευθύνες της Αριστεράς μεγαλώνουν. Πρέπει να πετύχουμε να καθορίζουν τις τύχες της χώρας όχι οι αγέλες των κερδοσκόπων αλλα οι εκλεγμένες πολιτικές ηγεσίες. Θα απευθυνθούμε σε ευρεία κοινωνικά στρώματα, χωρίς αποκλεισμούς για να πετύχουμε την ανατροπή. Θα τους πούμε τις αλήθειες μας, τις αλήθειες της Αριστεράς κι ας είναι πικρές μερικές φορές. Θα μιλήσουμε για την υπομονή που πρέπει να δείξει ο ελληνικός λαός για να πετύχει την αλλαγή. Ο δρόμος που διαλέξαμε είναι δύσβατος και απελπιστικά μοναχικός. Πρεπει να πλουτίσουμε τοιυς εαυτούς μας με νέο αίμα και νέες κοινωνικές δυνάμεις και στο τέλος είναι σίγουρο ότι θα νικήσουμε.

Δ. Ζέρβας

Προέρχομαι από τα Εξάρχεια και θα μιλήσω εκ μέρους του καφενείου μας, της Μουριάς. Πρέπει να έχουμε απάντηση σε όλα τα ζητήματα για να πείσουμε τον κόσμο της εργασίας. Να είναιο δωρεάν τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Πρέπει να πείσουμε ότι θα αλλάξουμε τα πράγματα στη δημόσια διοίκηση και ότι θα έχουμε σαφείς θέσεις στα ζητήματα της διακυβέρνησης της χώρας. 


Κώστας Αμπατζάς

Το Συνέδριο είναι κρίσιμο. Δεν είναι αυτό κοινοτοπία. Το Συνέδριό μας αφορά τη χώρα και τον ελληνικό λαό, αλλά και την Ευρώπη, γιατί οι αποφάσεις μπορούν να έχουν ρόλο καταλυτικό. Να φτιάξουμε ένα κόμμα που να απαντάει στις λαϊκές ανάγκες, στον κόσμο που θέλει να μπει ένα τέλος στην εξόντωσή του. Ένα κόμμα που να απαντάει και στο δικό μας κόσμο και στις δικές μας προσδοκίες για διαδικασίες διαλόγου, χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις.

Πέμπτη 11/7: Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας περιελάμβανε ομιλίες συνέδρων, ανάλυση των κειμένων συμβολής και χαιρετισμούς ξένων αντιπροσωπειών

Από τις 18:00 ως περίπου τις 21.00: Παραθέτουμε μερικά σημεία από τις επισημάνσεις των συνέδρων που μίλησαν αυτό το διάστημα, ως ενδεικτικά του προβληματισμού που αναπτύσσεται στο ιδρυτικό συνέδριο, και γνωρίζοντας πως δεν είναι βέβαια δυνατό να αποδώσουμε πλήρως όλα όσα ήθελαν να επισημάνουν οι ομιλητές. Η δημοσίευση ακολούθησε τη σειρά των παρεμβάσεων, η οποία προκύπτει από κλήρωση. Μια μικρή και τυχαία, λοιπόν, αλλά ελπίζουμε ενδεικτική, γεύση:

Πριμικήρης Βασίλης

Μετά το χειμαρώδη Μανώλη Γλέζο ένιωσα πως αυτή η συμμαχία που εξελίσσεται σε ενιαίο κόμμα, έχει μια ιδιόμορφη ομορφιά. Χαίρομαι τις διαφορετικές απόψεις, θεωρώ ότι είναι πλούτος γι'αυτό το κόμμα. Για όσους αύριο βγουν στα κανάλια και μιλήσουν για συγκρούσεις και διασπάσεις λέω πως γελιούνται κι εμείς θα προχωρήσουμε. Το συνέδριο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορικό για δυο λόγους: ένας πολιτικός χώρος της Αριστεράς μετεξελίσσεται σε κόμαμα ενιαίο και πολυτασικό. Είναι στοιχείο ωρίμανσης. Σήμερα χτίζουμε το νέο πολιτικό υποκείμενο. Για πρώτη φορά, επίσης, μια δύναμη της Αριστεράς έρχεται τόσο δυναμικά να βάλει το ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας. Είμαστε σε μια περίοδο δύσκολη. Το σύστημα δε θα αφήσει εύκολα την Αριστερά να κερδίσει. Το δικομματισμό το σύστημα ξέρει ότι τον έχει χάσει. Η ΝΔ στέκει, είναι εκεί, είναι ο ένας πυλώνας. Θέλουν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η μετάλλαξη του δεύτερου πυλώνα, αλλά δε θα το πετύχουν. Αυτούς πρέπει να τους ανατρέψουμε, να σταθούμε σα δύναμη ανατροπής του συστήματος.

Μπόλαρη Μαρία


Μπήκαμε στο Συνέδριο με το ερώτημα "ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών ή ΣΥΡΙΖΑ των μελών" ενώ χθες τέθηκε πολύ σωστά το δίλημμα "ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο". Με ποια πολιτική δράση θα ανατρέψουμε την κυβέρνηση; Με ποιο πολιτικό πρόγραμμα μια κυβέρνηση της Αριστεράς και με ποιες συμμαχίες θα καταφέρει να συγκροτηθέι; Πώς θα αντέξει η κυβέρνηση της Αριστεράς από την επίθεση που θα δεχθεί; Από τη Στοκχόλμη ως τη Βαρκελώνη, από την Ελλάδα μέχρι την Ταχρίρ, από τη Βραζιλία μέχρι την Φρανκφούρτη το σύστημα έχει μπει σε άλλη τροχιά. Η επίθεση απέναντί μας αναμένεται να είναι μεγάλη. Ο χθεσινός σύντροφος ΕΛΑΣίτης μας θύμισε ότι κάθε υποχώρηση πληρώνεται σκληρά.

Νικολακάκης Γιώργος 

Θέλω να διαθέσω το 5λεπτο που μου αναλογεί σε σκέψεις πάνω στην παραγωγική ανασυγκρότηση και τη σχέση της με την κοινωνική οικονομία. Θα αναλάβουμε - αν αναλάβουμε - μία οικονομία κατεστραμμένη, φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση. Και μία χώρα αν θέλει να ζήσει, πρέπει να παράγει. Άρα, πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός ανόρθωσης: ενεργειακή υποστήριξη της παραγωγής και εργασιακές σχέσεις. Το δεύτερο έχει να κάνει με αυτό που λέμε κοινωνική οικονομία. Στην ουσία, αυτό είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο για τον κόσμο που περιθωριοποιείται. Δίνει ένα όραμα στην κοινωνία για το ποια θα είναι η θέση της στην κοινωνία μετάβασης. 

Αλέξης Μητρόπουλος

Ευχαριστώ που με εμπιστεύθηκατε το 2010 ως υποψήφιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για τρίτη χρονιά ζούμε τη μνημονιακή καταιγίδα. Ορισμένοι ακόμη και καλοπροαίρετοι έχουν υποβαθμίσει τη φύση του μνημονίου, το θεωρούν προσωρινό. Όμως, το μνημόνιο είναι μηχανισμός μετατροπής της χώρας σε αποικία χρέους, υποβάθμισης της δημοκρατίας. Για κάποιες από τις συνέπεις του μνημονίου: Όσον αφορά τις δαπάνες για τις συντάξεις, το μνημόνιο ρυθμίζει ότι μέρχι το 2060 οι σημερινοί έφηβοι θα παίρνουν σύνταξη 360 ευρώ. Όσον αφορά τον εθνικό και κοινωνικό πλούτο, τα πάντα έχουν παραδοθεί στους δανειστές. 

21.21 Χαιρετισμός από τον δικηγόρο των διωκόμενων στις Σκουριές, κ. Αδαμίδη: "Τις μέρες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι ηρωικοί Γαλάτες μάχονται καθημερινά και το πληρώνουν με την ελευθερία τους και το αίμα τους. Με τη δήλωση ότι αντέχουμε, καλή δύναμη!" 

Μπασούκας Μάρκος

Είναι τιμή για μένα να μιλάω σε αυτό το συνέδριο και θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στους συντρόφους που έφυγαν. Τους οφείλουμε να συνεχίσουμε για να ανατρέψουμε αυτήν την κυβέρνηση. Αυτό το πρώτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθμός στην πορεία της Αριστεράς στη χώρα μας. Θέλουμε ένα κόμμα προταγωνιστή στην κοινωνία. Ένα κόμμα που θα είναι Αριστερό, θα συγκρούεται. Ο σύντροφος  Γιάννης Μπανιάς έδωσε τα πάντα για να είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κοινωνική γείωση, να έχει όραμα το σοσιαλισμό, να πρωταγωνιστεί στα κινήματα. Μεγάλοι αγώνες έγιναν και γίνονται όλο αυτό το διάστημα, ενάντια στις μειώσεις των μισθών, στις απολύσεις. Πρέπει από σήμερα όπου βρεθούμε να πρωταγωνιστήσουμε, να ανατρέψουμε την κυβέρνηση, να ακυρώσουμε τα μνημόνια, να φέρουμε την κυβέρνηση της Αριστεράς. Μια άλλη κοινωνία είναι όσο ποτέ αναγκαία και εφικτή.

Γλέζος Μανώλης

Συριζίτες και Συριζίτισσες, σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες τα μάτια και των φίλων και των εχθρών είναι στραμμένα σήμερα στο συνέδριό μας. Είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην ιστορία να καταφέρουμε τουλάχιστον τη γέφυρα από τα κόμματα τα προσωποπαγή, από τα κόμματα της εξουσίας να τα μεταβιβάσουμε στην εξουσία του λαού. Περνάμε, όπως άκουσα να λέγεται, από το κόμμα των συνιστωσών στο κόμμα των μελών. Οι Ενεργοί Πολίτες λέμε πως οι σχέσεις κόμματος-λαού έχει αλλάξει σήμερα, σήμερα τα κόμματα υπηρετούν το λαό. Συνεπώς, αν μια φορά ακούγεται πως πρέπει να πάμε στο κόμμα των μελών, εμείς το ζητάμε χίλιες φορές. Όλοι θέλουν να συμβάλλουν και να συμμετέχουν στο κόμα το μελών. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν απ'το λαό και ανήκουν στο λαό, είπε ο φίλος μου ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά ακόμα, όλες οι εξουσίες πηγάζουν απ'το λαό και ασκούνται από τον ίδιο το λαό. Είμαστε εγγυητές μιας αλλαγής που θέλουμε να κάνουμε πράξη. Φτάσαμε από το 3% στο 27%, όλοι μαζί σαν ΣΥΡΙΖΑ το καταφέραμε. Ευελπιστώ πως σε καμιά απολύτως περίπτωση δε θα καταστρέψουμε την ελπίδα που έχει δημιουργηθεί στο λαό, με το αίσθημα της ευθύνης που έχουν όλοι εδώ μέσα. Μπορούμε να κατακτήσουμε αυτό που ζητάει ο λαός από εμάς, την εμπιστοσύνη του για να τον φέρουμε στην εξουσία.

Τσιγώνιας Νίκος

Δουλέψαμε στον Πειραιά έξω από την εφορία, σώσαμε το σπίτι του άνεργου, στις παραλίες, στη Δραπετσώνα με τον σύντροφο αλέξη για τη φτώχεια και το πρωί στα κελιά με τους μετανάστες. Στο πλευρό του Κώστα Σακκά. Αυτό το κόμμα θέλουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε, είμαστε καταδικασμένοι αν δεν το κάνουμε. 

Σκουρλέτης Πάνος

Ακούστηκε ένας προβληματισμός που μας αφορά όλους, είναι ένα ερώτημα που μας προβληματίζει καθημερινά: αν θα καταφέρει το συνέδριο να ανταποκριθεί στην ιστορικότητα της στιγμής. Το συνέδριο αυτό είναι ιστορικό γιατί γίνεται σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία. Σε όλους εμάς έγκειται αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση. Ρωτάω, ποια από τα πολιτικά επίδικα που συζητάμε στο συνέδριο δεν ήταν τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που συζητάμε τα τελευταία χρόνια; Τα συζητήσαμε όχι μόνο στις οργανώσεις μας, αλλά και σε μεγάλες συνελεύσεις. Δημοκρατία είναι να συνθέτεις και να θέτεις τα διλήμματα στο κυρίαρχο σώμα για να αποφασίζει. Ποιος μίλησε για κεντροαριστερά σ'αυτήν την αίθουσα; Εμείς δώσαμε τη μάχη όταν απειλούσε η κεντροαριστερά την ίδια μας τη ζωή εσωτερικά και στο κοινοβούλιο. Την κεντροαριστερά την αποχαιρετίσαμε πριν χρόνια. Για τις συμμαχίες, απευθυνόμαστε στην αριστερά, στην αριστερή σοσιαλδημοκρατία, στο κομμάτι τον οικολόγων. έτσι δομούνται οι συμμαχίες. Δεν πρέπει να ενσωματώνουμε τα διλήμματα που θέτουν οι αντίπαλοι: ευρώ ή δραχμή. εμείς δε θέλουμε λιτότητα ούτε με ευρώ ούτε με δραχμή. Πριν 1,5 χρόνο όλοι μαζί αριθμούσαμε 14.000 βαριά βαριά, στη συνδιάσκεψη είχαμε 30.000 μέλη. Όλοι μαζί να είμαστε στους δρόμους, στον αγώνα για να μπορέσουμε να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό, ενωμένο και το λαό αυτοδύναμο.

Κοτσιφάκης Θέμης (πρόεδρος της ΟΛΜΕ, απολυμένος από εχθές)

Η κυβέρνηση της συμφοράς χτύπησε πάλι το εκπαιδευτικό σώμα. 2500 εκπαιδευτικοί είναι στην απόλυση και 20.000 μαθητές δε θα έχουν σχολείο από το Σεπτέμβρη. Να συμπαραταχθούμε στο κίνημα που αναπτύσσεται. Οι εκπαιδευτικοί μαζί με άλλους κλάδους προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

(ανάγνωση ψηφίσματος) Η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας καταργεί σήμερα με τη βούλα του νόμου συο τομείς στα ΕΠΑΛ και δύο ειδικότητες στα ΕΠΑΣ. Η συγκυβέρνηση των επιστρατεύσεων και των ξαφνικών θανάτων προχωρά στις απολύσεις σχολικών φυλάκων και καθαριστριών. Αποτελεί ευθεία επίθεση σε πάνω από 20.000 μαθητές που θα αναζητούν το σχολείο και δε θα το βρίσκουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δε θα στηρίξει αυτές τις ενέργειες, αλλά το δημόσιο σχολείο. Να κατεβούμε όλοι στους δρόμους για να γκρεμίσουμε μνημόνια και το δίδυμο της συμφοράς. Δεν περισεύει κανένα σχολείο, εργαζόμενος, εκαπιδευτικός, μαθητής για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ή εμείς ή αυτοί

(ομόφωνα εγκρίθηκε το ψήφισμα)

Κοντονής Σταύρος

Έχει ακουστεί πολλές φορές ότι βρισκόμαστε μπροστάσ ε ιστορικές στιγμές και πράγματι έτσι είναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ  μπροστά στο Ιδρυτικό του συνέδριο έχει να αντιμετωπίσει την ιστορία. Η Αριστερά σε τέτοια κατάσταση έχει βρεθεί άλλη μια φορά, το 1945. Η Αριστερά τότε βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με την κοινωνία και την κυβέρνηση. Αν σήμερα έχει ένα νόημα να χειροκροτούμε του επιζώντες της Εθνικής Αντίστασης είναι λόγω της παρακαταθήκης που άφησαν. Πρέπει να πετύχουμε εκεί που πέτυχαν κι εκείνοι, όταν συγκρότησαν το ΕΑΜ, αλλά και να πετύχουμε εκεί που απέτυχαν εκείνη, δηλαδή να πάρουμε την Κυβέρνηση. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι, να πετύχουμε σε όλα. Διαφορετικά η ιστορία θα είναι πολύ βαριά και άδικη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Να βρούμε εκείνα όχι μόνο που μας ενώνουν, αλλά και που είναι τα προτάγματα της εποχής. Πώς θα συγκροτήσουμε ένα πρόγραμμα εκλογικό αλλά και κυβερνητικό που διαρθρώνει όλες εκείνες τις πλειοψηφίες που υπάρχουν σήμερα στην κοινωνία. Όλα έχουν την αξία τους, αλλά πάνω απ'όλα πρέπει να δούμε το ιστορικό καθήκον, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Για την κυβέρνηση της Αριστεράς δε θα γίνουν ανεκτές απειλές και εκβιασμοί, είναι μια γραμμή που μπορεί να δώσει μια ενωτική προοπτική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί ενωτικά με κυρίαρχες ομοφωνίες. 

Μούσιος Μανώλης

Δεν υπάρχει χρόνος για μεγάλες εισαγωγές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη ελπίδα του λαού για αλλαγή. Τελεία. Πρέπει να δικαιώσουμε τις ελπίδες του λαού. Δεν αρκεί ένα κόμμα για να συντελεστεί μια μεγάλη ανατροπή, είναι υπόθεση όλων. Είναι η στιγμή πριν την αναπόφευκτη σύγκρουση. Η διαπραγμάτευση δε θα είναι περίπατος, χρειαζόμαστε τη στήριξη του λαού τη στιγμή που οι δανειστές θα προσπαθήσουν να μας γονατίσουν. Χρειαζόμαστε ένα κίνημα που  θα στηρίζει την αριστερή κυβέρνηση. Χρειάζονται μεγάλα οράματα, αξίες και μηνύματα. Θέλουμε πραγματική δημοκρατία, όπως έδειξε το κίνημα της ΕΡΤ. Το στοίχημα πλεόν είναι να αποδείξουμε από Δευτέρα ότι μπορούμε να περπατήσουμε διαφορετικά. 

19:46  Παπαλυμπέρης Ισίδωρος

Όλους εμάς που είμαστε σήμερα εδώ, αλλά και τους άλλους που εμπλούτισαν τις τάξεις τις Αριστεράς, μας ενώνει η βούλησή μας να ενώσουμε ια κοινωνία δημοκρατική, αξιοκρατική και εν τέλει δίκαιη και σοσιαλιστική. ΣΥΡΙΖΑ των μελών, το πιο γοητευτικό θα ήταν κάθε μέλος να συναποφασίζει τις αποφάσεις. Να δομήσουμε ένα κόμμα δημοκρατικό, για να δομήσουμε και μια δημοκρατική σοσιαλιστική κοινωνία.

Γιάννης Γκόβας

Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορικής μας διαδρομής. Η δική μας αριστερά είναι σε μία διαδικασία επανασύνδεσης με το νήμα της ιστορίας που την έχει αναδείξει σε πρωτοπόρα δύναμη. Συνδιαμορφώνουμε όλοι μαζί τον φορέα της ρήξης και των ανατροπών. Ο λαός μας έκανε πέρυσι το πρώτο μεγάλο βήμα. Ο δρόμος για την προώθηση για την κυβέρνηση της αριστεράς είναι μία πολύ μεγάλη και σκληρή μάχη. Πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί έναν ανένδοτο αγώνα. Πρέπει να αντισταθούμε και να αποκρούσουμε τη φασιστική ιδεολογία και πρακτική. Να συναντήσουμε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους αυτής της χώρας, όσους αντιστέκονται στις σειρήνες του νεοφιλελευθερισμού, τους βιοποριστές. Έχουμε ιστορικό χρέος.

Απόστολος Αποστολακάκης

Τις μέρες του συνεδρίου μας, εξελίσσεται μία νέα επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, ενάντια στη δημοκρατία. Καθημερινά πραξικοπήματα είναι εν εξελίξει... Πρέπει να έχουμε ένα κόμμα που επιλογή του θα είναι ο δημοκρατικός μετασχηματισμός της κοινωνίας...Να κάνουμε ριζική ανατροπή των δομών της ΕΕ, για να στήσουμε μία Ευρώπη των λαών, μία Ευρώπη των εργαζομένων...

Στάθης Γιαννακίδης

Τα αδιέξοδα μεγαλώνουν, οι καταστροφικές πολιτικές συνεχίζονται. Το συνέδριο αυτό πρέπει να αποτελέσει τομή για την αριστερά και θα είναι δική μας ευθύνη αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε το βήμα προς τα εμπρός... Μαζί με την πληττόμενη κοινωνία, να οικοδομήσουμε μία κοινωνία με επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες... Το άνοιγμα της ΝΔ στους νεοναζί στέλνει ένα σήμα για τις εναλλακτικές λύσεις που επεξεργάζεται ο αντίπαλος. Αν δεν τους ρίξουμε εμείς, δε θα πέσουν από μόνοι τους. Στην πορεία για την κυβέρνηση της αριστεράς, απαιτείται η συγκρότηση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλωμαρίτης Στρατής

Είμαστε όλοι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουμε σε αυτήν την διαδικασία. Είναι πολλά αυτά που θέλει ο καθένας να καταθέσει.. Πάμε από το κόμμα των συνιστωσών στο κόμμα των μελών. Οι θητείες στα όργανα να είναι το περισσότερο δύο, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε καινούριους συντρόφους να προσφέρουν, να γίνεται ανανέωση, για να μη δημιουργούνται μονιμότητες που κουβαλούν παθογένειες. Οι συνιστώσες έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο για να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ που είναι σήμερα. Όμως, σήμερα η απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών είναι να πάμε στο κόμμα των μελών. Για το δεύτερο βαθμό της οργάνωσης, θεωρώ ότι πρέπει να συγκροτηθεί σε νομαρχιακό επίπεδο. Για τον αριθμό των μελών της Κεντρικής Επιτροπής θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200 άτομα.    

Βλάχος Ηλίας

Να έχουμε μία οργανωτική δομή που να απευθύνεται και στις τοπικές οργανώσεις. Στο δρόμο συναντάμε ανθρώπους που μας ζητάνε λύσεις σε προβλήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε να υπάρχει μία πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ τοπικών, νομαρχιακών και κεντρικών οργάνων, ώστε να καταγράφονται τα προβλήματα, να ομαδοποιούνται και να δημιουργηθεί μία επιτροπή επεξεργασίας των προβλημάτων, ώστε να υπάρχει μία αμφίδρομη επικοινωνία. Πρέπει να δώσουμε βάρος στη δομή. Να έχουμε, επίσης, πλάνο αντιμετώπισης σε όλους τους τομείς, σχέδιο για όλα. Αυτό θέλει η κοινωνία. Και όλοι μαζί να πάμε ενωμένοι για τη νίκη!

Ζώης Πεππές

Βρισκόμαστε σε ένα συνέδριο που μπορεί να αποτελέσει σταθμό για τον τόπο και όχι μόνο. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Υποχρέωσή μας είναι η δημοκρατία στο κόμμα, η λειτουργία των τάσεων δεν πρέπει να περιοριστεί, αλλά να διευρυνθεί. Οι διαφορετικές ταυτότητες είναι η δύναμή μας... Να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δυνατό, ριζωμένο στην κοινωνία με τα μέλη του πρωτοπόρους αγωνιστές στα κινήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κόμμα των εργαζομένων, γειωμένο μέσα στους χώρους δουλειάς. Τώρα χρειάζεται η ανάπτυξη ενός ριζοσπαστικού κινήματος, και σε αυτή τη λογική να δούμε πως τα συνδικάτα θα οργανωθούν. Με βάση αυτή τη λογική, να δούμε και την διάρθρωση του κόμματος, να έχουμε οργανώσεις στους χώρους δουλειάς. Δεν έχουμε επιλογή να κάνουμε λάθος.

Συμεωνίδου Σταυρούλα

Προέρχομαι από τη Δράμα, όπου η ανεργία αγγίζει το 50%. Σε αυτόν τον τόπο, ο λαός που τα μάτια του γεμίζουν απελπισία, ζητά μία απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ζητάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει με μία σοβαρή κεντρική πολιτική αταλάντευτη για το σχέδιο του για την έξοδο από την κρίση. Ο κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ για την κινηματική του δράση, για το αγωνιστικό του παρελθόν, για την ικανότητά του να συγκρούεται με το σύστημα. Αυτό που ζητώ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κηρύξει σήμερα πολιτική ανυπακοή, απέναντι στα χαράτσια, στις εφορίες, στα δάνεια. Να ξαναβγούμε στο δρόμο, να σπάσουμε το φόβο. Άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η άνοδος του φασισμού. Αυτό αντιμετωπίζεται με πολιτισμό και γνώση.... Το ότι είμαστε διεθνιστές, δε σημαίνει ότι δεν είμαστε με τον καλώς εννοούμενο πατριωτισμό... Να είναι το συνέδριο αυτό, μία αφετηρία ενός επίμονου αγώνα. Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, να είμαστε ανυποχώρητοι και αποφασιστικοί. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον βλέπει όλη η Ευρώπη, τον βλέπει όλος ο κόσμος, ας ενωθούμε και να ανταποκριθούμε αποφασιστικά και δυνατά.

Ρουσάκη Μαρία

Είμαι φοιτήτρια και θα μιλήσω για τη νεολαία, για τη νεολαία που αναγκάζεται να μεταναστεύσει. Αν πιστεύουμε στο μέλλον αυτού του τόπου, πρέπει να πιστέψουμε στη νέα γενιά. Να καλέσουμε τη νεολαία να μείνει εδώ, να διώξει το σάπιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τις πόρτες του στη νεολαία. Αν θέλουμε να μην ερημώσει αυτός ο τόπος, πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί. Να κάνουμε μία μεγάλη καμπάνια για τη νεολαία. Να την καλέσουμε να μείνει εδώ, να αγωνιστεί. Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να πετύχει, αν δεν έχουμε μαζί μας το πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας.

Αγγελική Παπάζογλου

Για πρώτη φορά έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Και εμείς όμως είμαστε κομμάτι της κοινωνίας που πλήττεται καθημερινά. Και έχουμε μία ιστορική ευθύνη... Αυτός ο λαός είναι πια στο προσκήνιο. Και πρέπει να μη φοβηθεί και να μην εγκαταλείψει. Έχει ανάγκη να ακουμπήσει σε εμάς, να πολιτικοποιήσει την οργή του, να πιστέψει και να αγωνιστεί για μία άλλη προοπτική για τη χώρα...Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό, πλουραλιστικό που τα μέλη θα συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. Ένα κόμμα μαχητικό, συγκρουσιακό. Ένα κόμμα που θα πειραματίζεται με τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Ένα κόμμα που θα ενισχύει την πολιτική συμμετοχή των γυναικών.

Μαλιώτης Γιώργος 

Στόχος μας μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο τα μάτια και τ'αφτιά μας στην κοινωνία, να ακούσουμε αυτούς που παραμένουν αναποφάσιστοι, σα ζαλισμένοι από το χτύπημα. Να δούμε το ζήτημα της ιδεολογικής αντεπίθεσης με αφετηρία την ήττα του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου.

Ταυρής Νίκος:

Αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες είναι μια ιστορική στιγμή γιατί όλος ο κόσμος σε Ελλάδα και εξωτερικό κοιτά τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εκτός από ευθυνη, είναι και δύναμη. Αυτή η δύναμη να γίνει δύναμη αλλαγής, σάλπισμα αγώνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για τη μεταπολίτευση του λαού. Είναι μεγάλη πολιτική ανατροπή. Σε αυτή τη φάση μπαίνει τέλος στα μνημόνια, υπάρχουν θεσμοί πραγματικής δημοκρατίας, απονέμεται δικαιοσύνη. Ο λαός αποφασίζει με δημοκρατικό τρόπο για την πορεία της χώρας. Προωθείται ένα ισχυρό μέτωπο των λαών του Νότου. Πρέπει, ακόμα, ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει τον καθοριστικό ρόλο να σε ένα καθοριστικό πολιτικό κίνημα. Χρειαζόμαστε αυτό το πολιτικό κίνημα που θα παλεύει για πραγματική δημοκρατία, άλλο δημόσιο τομέα, συνδικαλιστικό κίνημα, άλλο πολιτικό σύστημα.

Κώστας Γιαννέλος:

Το όραμα είναι ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία. Το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο σημαντικό από την κάθε ομάδα χωριστά. Διαφανείς διαδικασίες παντού.

Αικατερινάρης Γιάννης

Το κόμμα πρέπει να αφουγκράζεται την κοινωνία, να αυγατίζεται σε αριθμό μελών ακούγοντας παράλληλα και τους φίλους που μας συνδράμουν σε διάφορα εγχειρήματα. Το κόμμα των μελών πρέπει να συνδράμει στα λαϊκά κινήματα. Στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού συμμετέχουν πολίτες που πριν τρία χρόνια ποτέ δε θα είχαν σκεφτεί τέτοια συμμετοχή εναντίον της εξουσίας. Στην Ιερισσό χθες ο κόσμος που διαμαρτύρονταν στα δικαστήρια ήταν κυρίως γυναίκες που φωνάζανε πιο πολύ κι απ'τους λιγοστούς άντρες που ήταν εκεί. Αναφέροντας αυτό το παράδειγμα μαζί με τα χαρακτηριστικά του λαϊκού κινήματος εκεί, θέλω να σας πω πως το κόμμα πρέπει να εστιάσει προς τέτοια κινήματα. Προϋπόθεση η δυνατότητα λόγου και έκφρασης περισσότερων μελών.

Κώτσιας Θωμάς:

Χαιρετίζω το Συνέδριο της ελπίδας για τον λαό μας. Η ευθύνη πέφτει βαριά στους ώμους κάθε συνέδρου. Το κόμμα μας έφτασε να αποτελεί την ελπίδα για το λαό μας γιατί τολμήσαμε να μην είμαστε μόνο δύναμη διαμαρτυρίας, αλλά και δύναμη ευθύνης και αλλαγής. Σήμερα οργανώνονται καλύτερα οι αντίπαλοί μας. Αν είμαστε αυτό που υποσχόμαστε να είστε σίγουροι πως η λογική του ώριμου φρούτου είναι έξω από αυτήν την πραγματικότητα. Ωριμάσαμε και μάθαμε να κουβεντιάζουμε, καταλαβαινόμαστε τώρα. Γι'αυτό να καταργήσουμε τις συνιστώσες, όχι επειδή το επιβάλλουν τα παπαγαλάκια των καναλιών.

Δημήτρης Καραμάνης:

Το πρώτο ζήτημα που μπαίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να συμφιλιωθούμε με την πραγματικότητα, με μια κατάσταση που πρέπει να φύγουμε από μια ιστορία που περιμένει από τη νύφη το γαμπρό να έρθει στην εκκλησία. Πρέπει να τελειώνει η ιστορία της αναμονής. Είμαστε στο σημείο που είναι ευλογία ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το ιδρυτικό του συνέδριο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ποιος είναι ο ιστορικός του ρόλος. Θέλουμε το κόμμα της οργάνωσης των φτωχών, των ανέργων, του πολιτισμού. Να κάνουμε αυτό που έκανε ο Aλ. Τσίπρας στη Χαλκίδα, όταν ήρθε απέναντι από τους απλήρωτους εργάτες τους είπε: αν δε σας πληρώνουν να πάρετε το εργοστάσιο εσείς. Θέλουμε μια νεολαία όχι σπουδαζοκεντρική, αλλά που θα πηγαίνει στους νέους αγρότες και θα τους μιλά, σε νέους επιστήμονες, να βάλουμε ένα δημιουργικό οδόφραγμα σε όσους θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό. Αυτή τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φτιάξουμε. Να κάνουμε συνελεύσεις στις γειτονιές. Ο καιρός της αθωότητας τελείωσε, σήμερα απαιτείται στον τομέα της νεολαίας ένα πολιτικό υποκείμενο που θα αποτελέσει υπόδειγμα. 

Αυλωνίτου Ελένη:

Τα μάτια όλης της Ελλάδας είναι στραμμένα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι περιμένουν μια διέξοδο από την κρίση και τον κατήφορο του μνημονίου. Στις συγκεκριμένες συνθήκες καλούμαστε να εφαρμόσουμε τις λύσεις που θα επεξεργαστούμε, καλούμαστε να γίνουμε εμείς κυβέρνηση. Δεν αγωνιά ο πολύπαθος λαός της χώρας για να μάθει πως θα εκλέξουμε την Κεντρική μας επιτροπή, αγωνιά να μάθει αν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Δεν το θέλουμε και δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι σαν το ΠΑΣΟΚ. Πέρα από τις ιστορικές καταβολές μας (ΕΔΑ, νεολαία Λαμπράκη, Εθνική Αντίσταση), αλλά πέρα από αυτό υπάρχει μια οικονομική και πολιτική συγκυρία που δεν το επιτρέπει. Μένει να απαντήσουμε στον κόσμο: είμαστε έτοιμοι; Μπορούμε; Ναι! Είμαστε έτοιμοι!

Πάνος Τριγάζης:

Τάσσομαι υπέρ του κειμένου που καταθέτει η απερχόμενη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνω ένα κίνημα της 14ης Ιουλίου, δηλαδή ένα κίνημα της επομένης του Συνεδρίου μας. Διανύουμε το έτος Λαμπράκη, έχουμε μπροστά μας νέες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγώνες της ειρήνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Καταθέτω στο συνέδριο μία πρόταση ψηφίσματος με τίτλο: Σχέδιο δράσης Σαράγεβο 2014, γιατί το 2014 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που ξεκίνησε με τη δολοφονία του Φραντς Φέρντιναρντ στο Σαράγεβο. Να ξεκινήσουμε, ακόμα, ένα κίνημα για την απαλλαγή από τα πυρηνικά στις ξένες βάσεις του ΝΑΤΟ. Προτείνω στους νέους να τιμήσουν τον Οκτώβρη τα 45 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα και να θυμούνται ότι θεωρείται αιώνιος Επαναστάτης γιατί υπήρξε σύμβολο ανιδιοτέλειας, αυτοθυσίας και διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Στρατής Αθανασέλης:

Τον τελευταίο χρόνο που είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, έζησα στιγμές πολιτικής δράσης και διαλόγου και αγκαλιάστηκα από τους συντρόφους μου. Είμαι περήφανος γι'αυτήν την εμπειρία. "Ουδέν κακό αμιγές καλού", αυτό χαρακτηρίζει τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ... Η θεωρία των δύο άκρων είναι ευφυολόγημα που προπαγανδίζει διχαστικά φαινόμενα. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να εκθέτει τα πρόσωπα που υπηρετούν τέτοια σχέδια.

Θεωνάς Γιάννης:

Χαιρετίζω από καρδιάς το πρώτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζει την πρώτη Πανελλαδική συνδιάσκεψη με ενθουσιασμό και ικανοποίηση που ελπίζω να βγεί και από αυτό το συνέδριο. Αν είναι ιστορικό το Συνέδριο θα κριθεί από το πολιτικό του περιεχόμενο. Θέλω να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το συνέδριο πιο δυναμωμένος, πιο ενωμένος και με διεύρυνση προς την υπόλοιπη Αριστερά. Να δεσμευτούμε απέναντι στο πρόγραμμα της Αθηναϊδας. Πρέπει σήμερα να δεσμευτούμε απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας, αυτά που βασανίζουν τον πολίτη. Μια λίστα με τα δέκα βασικά προβλήματα, τι κάνει η κυβέρνηση-για τι δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα δουλέψουμε για έναν μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ που θα προωθεί ένα ριζοσπαστικό Αριστερό πρόγραμμα. 

Ζερδέλης Γιάννης:

Ο Κλαούζεβιτς είπε ότι ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα. Μπορούμε σήμερα να πούμε πως η πολιτική είναι η συνέχεια του πολέμου με άλλα μέσα. Σύντροφοι, έχουμε πόλεμο. Επιλέξαμε συνειδητά, με ελεύθερη βούληση να διαλέξουμε στρατόπεδο, με τον κόσμο της εργασίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, να περάσουμε από την καταγγελία στην πρόταση κι από την πρόταση στο έργο. Ο πόλεμος έχει απώλειες, αυτοκτονίες, μετανάστευση νέων, ανέργους. Αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να έχει θεατές. Αυτό πρέπει να περάσει στη συλλογική συνείδηση μεγάλου μέρους του λαού κι είναι αυτό δική μας ευθύνη. Μετά το συνέδριο πρέπει να ξανοιχτούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε κάθε γειτονιά να σμίξουμε με τον κόσμο. Αυτή η κυβέρνηση δε θα πέσει σαν ώριμο φρούτο, θέλει δουλειά για να γίνει αυτό.

17:10 Αυτήν την ώρα η συνάντηση για τα δίκτυα αλληλεγγύης της Αττικής. Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις των συνέδρων για το παρόν και το μέλλον του ενιαίου φορέα. Κοινή η αγωνία για την ανάγκη ισχυροποίησης του  ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις νέες προκλήσεις. Κινητικότηταστα και τραπεζάκια των οργανώσεων  και πρωτοβουλιών και ιδιαίτερα στην «Αλληλεγγύη για όλους». Σύνεδροι συνεχίζουν να καταφτάνουν από όλη την Ελλάδα. 

15:30 Το ολιγόλεπτο βίντεο της έναρξης του Συνεδρίου, με συνοπτική παρουσίαση των κινηματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών της τελευταίας περιόδου που είχαν  τη σφραγίδα (και) της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.

15:15 Μερικές φωτογραφίες από τις εργασίες του Συνεδρίου. 

Κατά τις 12.30 το μεσημέρι, με τις ομιλίες να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα και την προσέλευση του κόσμου να αυξάνεται σταδιακά

και

12:20 Άρχισαν οι ομιλίες των συνέδρων.

12:00 Μόλις ανακοινώθηκε η αποφυλάκιση του Κώστα Σακκά το σώμα του συνεδρίου ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Τετάρτη 10/7

1ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η εναρκτήρια ομιλία του Δημ. Βίτσα

Mε την εισηγητική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και τους χαιρετισμούς ξένων αντιπροσωπειών ολοκληρώθηκαν αργά το βραδυ της Τετάρτης οι εργασίες της 1ης μέρας του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ του LEFT.gr με δηλώσεις για την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ και την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ:

 

Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα, τους τρόπους πρόσβασης στο στάδιο και, όταν υπάρχει η σχετική ροή, βίντεο με ζωντανή ροή από το χώρο του Συνεδρίου.

19.50 Δείτε φωτογραφίες εδώ 

19.23 Κατάμεστο το Κλειστό Φαλήρου από σύνεδρους αλλά και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που καταφθάνουν από όλες τις γωνιές της χώρας αλλά και το εξωτερικό. Πρόσωπα χαμογελαστά ξανανταμώνουν και συζητούν, αναμένοντας την έναρξη του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. 

*Συνεχής ενημέρωση και από το avgi.gr και από τον ρ/σ "Στο κόκκινο 105.5"

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 1ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

10-14 Ιουλίου 2013 - Κλειστό Φαλήρου, εγκαταστάσεις Ταε Κβο Ντο

Τετάρτη 10.07.2013

17:30 - 19:00

Προσέλευση αντιπροσώπων και προσκεκλημένων

19:30

Έναρξη 1ου Συνεδρίου - Τιμητικό Προεδρείο

19:30 - 20:15

Χαιρετισμοί ελληνικών Κομμάτων και Κομμάτων Ευρωπαϊκής Αριστεράς

20:15 - 21:00

Εισηγητική ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξη Τσίπρα

21:00 - 22:00

Συγκρότηση Προεδρείου

Συγκρότηση Επιτροπής Σχεδίου Απόφασης

Συγκρότηση Επιτροπής Καταστατικού

Πέμπτη 11.07.2013

11:00 - 22.00

Έναρξη

Ομιλίες Συνέδρων (ενοποιημένη συζήτηση)

Πρόταση: Ομιλίες 5΄, για όσους παρουσιάζουν κείμενα συμβολής 

Ομιλία: 10΄

Το προεδρείο αποφασίζει για τους ενδιάμεσους χαιρετισμούς ξένων Αντιπροσωπειών

Παρασκευή 12.07.2013

11:00 - 18:00

Έναρξη

Ομιλίες Συνέδρων

18:00 - 18:30

Παρουσίαση Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης

18:30 - 22:00

Ομιλίες Συνέδρων

Σάββατο 13.07.2013

09:00 - 09:15

Έναρξη

Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής

09:15 - 14:00

Καταστατικό και κανονισμός Εκλογής Προέδρου και Κ.Ε.

Παρουσίαση Τελικού Σχεδίου

Επί των διαφορετικών προτάσεων 2 ομιλητές υπέρ - 2 κατά (μέγιστος χρόνος 3΄)

Ψηφοφορίες

14:00 - 22:00

Διακήρυξη - Πολιτική Απόφαση

Επί των διαφορετικών προτάσεων 2 ομιλητές υπέρ - 2 κατά (μέγιστος χρόνος 3΄)

Ψηφοφορίες

Κυριακή 14.07.2013

10:00 - 18:00

Εκλογή Κ.Ε. με βάση την απόφαση επί του καταστατικού και του κανονισμού

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ

Με το ΤΡΑΜ 

>Τ3, Τ4

>αποβίβαση στη στάση Αγία Σκέπη ή Δέλτα Φαλήρου

αναλυτικά δρομολόγια τραμ

Με ΗΣΑΠ 

>προς Πειραιά

>αποβίβαση στο σταθμό Φαλήρου

>μετεπιβίβαση στη γραμμή τραμ ΣΕΦ - Ασκληπιείο Βούλας

>αποβίβαση στη στάση Δέλτα Φαλήρου ή Αγία Σκέπη

Με το ΜΕΤΡΟ 

>προς & αποβίβαση στον σταθμό Συγγρού - Φιξ

>μετεπιβίβαση στη λεωφορειακή γραμμή Β2 (Ακαδημία - Αγ. Κοσμάς ), αποβίβαση στάση Φόρος

ή στη λεωφορειακή γραμμή Ε22 (Ακαδημία - Σαρωνίδα), αποβίβαση στάση Φόρος

Με τις ΛΕΩΦΟΡΕΙΑΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 

>αποβίβαση στη στάση Αγία Σκέπη ή Φόρος

αναλυτικά δρομολόγια

101 ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΛΙΜΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ

112 ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΣΤΑΘ. ΔΑΦΝΗΣ  (ΚΥΚΛΙΚΗ)

217 ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΣΤΑΘ. ΔΑΦΝΗΣ)

219 ΣΤ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

307 ΣΤ. Δ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - ΓΛ. ΝΕΡΑ - ΠΡΟΑΣΤ.ΚΟΡΩΠΙΟΥ

507 ΖΗΡΙΝΕΙΟ - ΡΟΔΟΠΟΛΗ - ΣΤΑΜΑΤΑ

508 ΖΗΡΙΝΕΙΟ - ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ

509 ΖΗΡΙΝΕΙΟ - ΚΡΥΟΝΕΡΙ

535 ΖΗΡΙΝΕΙΟ - ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ  (ΚΥΚΛΙΚΗ)

536 ΖΗΡΙΝΕΙΟ - ΔΙΟΝΥΣΟΣ

550 Π. ΦΑΛΗΡΟ - ΚΗΦΙΣΙΑ

790 ΓΛΥΦΑΔΑ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ)

816 ΤΑΥΡΟΣ - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

860 Π. ΦΑΛΗΡΟ-ΓΕΝ. ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΣΧΙΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Α1 ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΒΟΥΛΑ

Α3 ΑΚΑΔΗΜΙΑ - ΓΛΥΦΑΔΑ (ΕΥΡΥΑΛΗ) (Μέσω ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ)

Α4 ΑΚΑΔΗΜΙΑ - ΚΑΤΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΤΕΡΨΙΘΕΑ

Β1 ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ

Β2 ΑΓ. ΚΟΣΜΑΣ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ (Μέσω ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ) (ΚΥΚΛΙΚΗ)

Β3 ΑΚΑΔΗΜΙΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ(ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ)(Μέσω Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ)

Ε22 ΑΚΑΔΗΜΙΑ - ΣΑΡΩΝΙΔΑ (ΕΧPRESS)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)