to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:36 | 20.05.2022

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Ανικανότητα Μενδώνη: Το «Σταύρος Νιάρχος» ανακαλεί δωρεά εκατομμυρίων ευρώ

Καταγγέλλει ότι το τελευταίο διάστημα δεν λάβει ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τους Δεσμώτες του Φαλήρου - Ισχυρή η αντίδραση της τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου


EUROKINISSI/ΥΠΠΟΑ

Mεγάλες καθυστερήσεις και αδράνεια καταγγέλλει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από το υπουργείο Πολιτισμού για την δημιουργία έργου για την προστασία αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής του Φαληρικού Όρμου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται  το διεθνούς βεληνεκούς εύρημα των Δεσμωτών του Φαλήρου. Το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τη δωρεά του στο υπουργείο Πολιτισμού που είχε ως αντικείμενο τη χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης, κατασκευής και προμήθειας εξοπλισμού του «Εκθεσιακού Κτιρίου - Κέλυφος Πολυανδρίου».

Όπως καταγγέλλει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το τελευταίο διάστημα, παρά την τακτική επικοινωνία του ΙΣΝ προς το ΥΠΠΟΑ, δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική ενημέρωση αναφορικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς.  Λόγοι που το οδήγησαν σε απόφαση το ΔΣ για άμεση ανάκληση της δωρεάς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ύστερα από πέντε χρόνια συνεχών καθυστερήσεων και αδράνειας από πλευράς των αρμόδιων φορέων αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανάκληση της δωρεάς του, με αντικείμενο τη χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης, κατασκευής και προμήθειας εξοπλισμού του «Εκθεσιακού Κτιρίου - Κέλυφος Πολυανδρίου».

Η δωρεά εστίαζε στην ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής του Φαληρικού Όρμου, τα οποία ήρθαν στο φως από τις ανασκαφικές έρευνες κατά τη διάρκεια κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), και τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το διεθνούς βεληνεκούς εύρημα των Δεσμωτών του Φαλήρου.

Η πρόθεση του ΙΣΝ να χρηματοδοτήσει το έργο είχε εκφραστεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017 μέσω επιστολής του ΙΣΝ προς το ΥΠΠΟΑ. Η δωρεά του ΙΣΝ, ύψους έως €4.050.000, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε τη δημιουργία μουσειακής κτιριακής υποδομής, η οποία θα υλοποιείτο σε σχεδιασμό του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano και των συνεργατών του.

Από την αρχή των συζητήσεων του ΙΣΝ με το ΥΠΠΟΑ, η πορεία του έργου χαρακτηρίσθηκε από διαρκείς και συστηματικές καθυστερήσεις, ενώ στο διάστημα αυτό, αναγνωρίζοντας το ειδικό βάρος που φέρει η πραγματοποίηση του έργου, το ΙΣΝ προχώρησε, ύστερα από αιτήματα του ΥΠΠΟΑ, τόσο σε τροποποίηση της αρχικής σύμβασης δωρεάς, όσο και σε πολλαπλές παραχωρήσεις χρονικών παρατάσεων για την υλοποίησή του. Το τελευταίο διάστημα δε, και παρά την τακτική επικοινωνία του ΙΣΝ προς το ΥΠΠΟΑ, δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική ενημέρωση αναφορικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς. Οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΝ για την επί του παρόντος άμεση ανάκληση της δωρεάς.

Ως διεθνής κοινωφελής οργανισμός, παραμένουμε πάντοτε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, δίπλα σε κάθε προσπάθεια που συνεισφέρει στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας, όσο και σε κάθε προσπάθεια που έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία εν γένει. Στην περίπτωση ωρίμανσης της πορείας του έργου, θα είμαστε στη διάθεση του ΥΠΠΟΑ να αξιολογήσουμε με καλή πρόθεση ένα εκ νέου αίτημα».

Σ. Αναγνωστοπούλου: Ο Πολιτισμός αυτής της χώρας πληρώνει ακριβά το τίμημα των επιλογών της κυβέρνησης

Η  εγκληματική αδιαφορία,  η  ολιγωρία και οι «άριστοι» χειρισμοί του ΥΠΠΟΑ στα ζητήματα της προάσπισης των αρχαιοτήτων της χώρας, φαίνεται πως έχουν αρνητική  αντανάκλαση και στις χρηματοδοτήσεις από δωρεές  για την ανάδειξη και προστασία αρχαιολογικών ευρημάτων.  Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος   ανακαλεί δωρεά εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού για την δημιουργία έργου για την προστασία αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής του Φαληρικού Όρμου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται  το εμβληματικό εύρημα των Δεσμωτών του Φαλήρου. Το ίδρυμα καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ότι δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική ενημέρωση από το ΥΠΠΟΑ αναφορικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς.

Η ανικανότητα της κ. Μενδώνη να προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας όχι μόνο αφήνει την ίδια έκθετη για μια ακόμη φορά, αλλά κυρίως προσβάλλει ανεπανόρθωτα την πολιτιστική διαχείριση κ ανάδειξη του εθνικού μας πλούτου. Η επιμονή της στη λύση της απόσπασης οποιουδήποτε σημαντικού αρχαιολογικού ευρήματος καταντά εμμονική και κυρίως καταστροφική για την πολιτιστική κληρονομιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το είχε ήδη επισημάνει από τότε που η υπουργός Πολιτισμού άρχισε να μεθοδεύει με ψεύδη και ανακρίβειες την αλλαγή της λύσης προστασίας των Δεσμωτών του Φαλήρου, στην οποία είχε προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η κατασκευή πεζόδρομων από οπλισμένο σκυρόδεμα στην Ακρόπολη, η κανονικοποίηση της απόσπασης των αρχαιοτήτων στο Μετρό Βενιζέλου όπως και στον Φαληρικό όρμο ως μοναδική λύση σωτηρίας τους, η κατάλυση του ενιαίου και αδιαιρέτου των αρχαιολογικών χώρων δεν συνιστούν καταστροφικές παρεμβάσεις του ΥΠΠΟΑ, συνιστούν εγκλήματα κατά του παγκόσμιου πολιτισμού και της συλλογικής μνήμης.

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της Πολιτείας, όμως η αρμόδια υπουργός αρέσκεται μονίμως σε μία ανέξοδη επικοινωνιακή πολιτική χωρίς αντίκρισμα και ουσία.  Δυστυχώς, ο πλούσιος Πολιτισμός αυτής της χώρας,  πληρώνει ακριβά  το τίμημα των επιλογών της κυβέρνησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)