to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:58 | 19.11.2021

Οικονομία

«Ήδη χάθηκε 1 δισ. ευρώ»: Για άτυπο lockdown και οικονομική καταστροφή κάνουν λόγο οι επαγγελματίες της εστίασης

Δουλεύουμε στο 50%, χάνουμε «μεικτές» παρέες και εμβολιασμένους που φοβούνται, λέει ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ και της ΠΟΕΣΕ


Ο κλάδος της εστίασης ζητά την ενίσχυσή του για τα μέτρα που επιβάλλει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι άσχετη η ενίσχυση για τους 9-12 μήνες που έκλεισε με κυβερνητική εντολή την προηγούμενη διετία, ξεκαθάρισε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ και της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς.

Σχολιάζοντας τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, υπογράμμισε ότι «υπάρχει μία επέκταση των μέτρων και αύξηση των επιχειρήσεων που εντάσσονται στους περιορισμούς, μπαίνουμε για τα καλά σε άτυπο lockdown χωρίς κανένα μέτρο στήριξης επιχειρήσεων ... Για την εστίαση δεν αλλάζει κάτι, τα ίδια μέτρα που είχαμε μέχρι σήμερα εξακολουθούν να ισχύουν».

Όπως εξήγησε, η εστίαση δεν απευθύνεται στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, αλλά σε συγκεκριμένο τμήμα του, που το 50% είναι δυστυχώς ανεμβολίαστο», ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή δουλεύουμε και θα δουλεύουμε με το 50% της δυναμικότητάς μας. Έχουμε "μεικτές παρέες" που δεν βγαίνουν. Έχουμε εμβολιασμένους που κάποιο τμήμα τους δεν βγαίνει γιατί φοβάται να μπει σε εσωτερικούς χώρους. Στους εξωτερικούς χώρους, φανταστείτε αν μπορεί να δουλέψει κάποιος στη βόρεια Ελλάδα ή τους ορεινούς όγκους, με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν. Δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψει, είναι καταστροφή για τον κλάδο. Δεν είναι συνταχνιακό το αίτημα ενίσχυσης, η αντίδραση του κλάδου φάνηκε την περασμένη Τρίτη με την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων να συμμετέχει στο κάλεσμα για 24ωρο κλείσιμο επιχειρήσεων.

Απάντησε εξάλλου στην κυβερνητική θέση των τελευταίων ημερών περί υπέρμετρης ενίσχυσης της εστίασης το προηγούμενο διάστημα. «Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της εστίασης ήταν για την συγκεκριμένη περίοδο που ο κλάδος ήταν κλειστός με κρατική εντολή, 9-12 μήνες το 2020 και το 2021. Το 60% και πλέον του κλάδου ήταν κλειστό με κρατική εντολή, ένα 30% έκανε ντελίβερι. Αυτό το 30% δεν είναι το σύνολο του κλάδου ... Ο κλάδος έχει υποστεί ζημία άνω του 1 δισ. ευρώ και αυτό προκύπτει ακόμη και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και άλλων φορέων».

«Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, που και θα βοηθά στη μη διάδοση του κορωνοϊού και θα ικανοποιεί την ανάγκη να υπάρχουν επιχειρήσεις. Εκείνες παράγουν τον πλούτο στη χώρα και δημιουργούν θέσεις εργασίας», όπως τόνισε ο κ. Καββαθάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)