to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:32 | 03.10.2018

Πολιτική

Ιατρικό μισθολόγιο, καταβολή αναδρομικών και προσλήψεις, στο επίκεντρο της συνάντησης Ξανθού - νοσοκομειακών γιατρών

Συνάντηση με το Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας είχε σήμερα στην Πάτρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην αχαϊκή πρωτεύουσα


Συνάντηση με το Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας είχε σήμερα στην Πάτρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών ζήτησαν διευκρινίσεις από τον υπουργό σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΣτΕ για το ιατρικό μισθολόγιο και την καταβολή των αναδρομικών, την πορεία υλοποίησης των προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό, τα κενά που θα προκύψουν μετά τη λήξη της θητείας των επικουρικών γιατρών, καθώς και τις αλλαγές που προωθούνται στην ιατρική εκπαίδευση.

Σε ότι αφορά την καταβολή των αναδρομικών, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι «παρότι δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για χορήγηση αναδρομικών στους γιατρούς, η κυβέρνηση- αντιλαμβανόμενη την αδικία- αποφάσισε από το υπερ- πλεόνασμα του τρέχοντος έτους να καλυφθεί ένα μέρος αυτής της οφειλής». Επίσης, είπε ότι «μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα καθοριστεί το ακριβές χρηματικό ποσό που θα διατεθεί και θα ακολουθήσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση».

Σχετικά με την αναπροσαρμογή του μισθολογίου, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «δεν έχει ανοίξει ακόμα τέτοια συζήτηση και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο ακριβής χρόνος υλοποίησης της σταδιακής αποκατάστασης των απωλειών στο ιατρικό ειδικό μισθολόγιο».

Σε ότι αφορά τις προσλήψεις, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι «ήδη έχουν προσληφθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας περίπου 5.000 μόνιμο προσωπικό, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, καθώς και 1.000 άτομα μόνιμο διοικητικό προσωπικό από τους επιτυχόντες του 1998».

Μένοντας στο θέμα των προσλήψεων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «από το 2016 και μετά, για πρώτη φορά η αναλογία προσλήψεων/ αποχωρήσεων έχει θετικό πρόσημο» και πρόσθεσε: «Προσλάβαμε πολλούς επικουρικούς γιατρούς, προκειμένου να καλύψουμε γρήγορα τα κενά και να αποφύγουμε το λειτουργικό μπλακ- άουτ». Ακόμη ανέφερε ότι «τα κενά που θα προκύψουν από τη λήξη της θητείας των επικουρικών θα τα καλύψουν άλλοι επικουρικοί από τη λίστα των υγειονομικών περιφερειών».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «κάποιοι επικουρικοί έχουν ήδη προσληφθεί σε μόνιμες θέσεις, ενώ ορισμένοι θα μπορούν να επαναπροσληφθούν μέσω της λίστας».

Κατόπιν είπε ότι «στις αρχές του νέου έτους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ανακοινώσει το πλάνο των επόμενων προσλήψεων που στόχο θα έχουν να καλύψουν τα κενά που προέκυψαν από τις συνταξιοδοτήσεις, αλλά και από τις αποχωρήσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού στα χρόνια των μνημονίων».

Επίσης, τόνισε ότι «είναι απαραίτητη η αναβάθμιση στην εκπαίδευση των ειδικευομένων στα νοσοκομεία και ότι το υπουργείο Υγείας θα ενσωματώσει αλλαγές στο σημερινό σύστημα εκπαίδευσης και εξετάσεων στο προσεχές νομοσχέδιο θεσμικής αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ».

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Ανδρέας Ξανθός με τους εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «'Αγιος Ανδρέας», οι οποίοι έθεσαν ζητήματα που αφορούν στον οργανισμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και στην αξιοποίηση του νέου κτιρίου, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι « μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ο σχετικός νόμος με τον οποίο θα δοθεί το στίγμα αναπτυξιακής προοπτικής στα δημόσια νοσοκομεία». Όπως εξήγησε, «θα υπάρχει πρόβλεψη για μεγαλύτερο αριθμό κλινών στους νέους οργανισμούς, όπου είναι απαραίτητο, αλλά και προσαύξηση των οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ της τάξης του 10%-15%».

Αυτήν την ώρα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός μιλούν σε ανοιχτή εκδήλωση, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας, με θέμα «Η Υγεία μετά τα μνημόνια».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)