to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:37 | 15.12.2013

πηγή: transs.gr

Διεθνή

Ιαπωνία: Οι τρανς άντρες έχουν νόμιμο δικαίωμα στην γονεϊκότητα σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας αποφάνθηκε τελικά υπέρ της νομικής αναγνώρισης τρανς άντρα ως πατέρα του παιδιού της συζύγου του, μετά από τις αντίθετες αποφάσεις των προηγούμενων ένδικων μέσων.



    Η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο έτσι από τούδε και στο εξής κάθε παιδί, το οποίο είναι καρπός ζευγαριού που συνδέεται με τα δεσμά του γάμου, και ο πατέρας είναι τρανς άνθρωπος δεν θα εκλαμβάνεται ως εκτός γάμου τέκνο.

Ανατράπηκαν, εν ολίγοις, οι αποφάσεις προηγούμενων δικαστηρίων όπου είχαν απορρίψει το αίτημα του άντρα να αναγνωριστεί ως ένας από τους γονείς του παιδιού, με το αιτιολογικό ότι η θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε η σύζυγος με εξωσωματική γονιμοποίηση με σπέρμα από τρίτο πρόσωπο δεν του δίνει από νομικής πλευράς το δικαίωμα αυτό.

Η έδρα του δικαστηρίου έλαβε υπόψη νόμο του 2004 σύμφωνα με τον οποίο όσα άτομα είχαν διαγνωστεί με (την ονομαζόμενη) «δυσφορία ταυτότητας φύλου», μπορούσαν να υποβληθούν σε αγωγές επαναπροσδιορισμού του φύλου και να αλλάξουν τα νόμιμα έγγραφα τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την νομική αναγνώριση είναι, μεταξύ άλλων, οι τρανς άνθρωποι να έχουν προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό του φύλου τους.

Η απόφαση του δικαστηρίου έχει ως εξής: «Ένας άνθρωπος που αναγνωρίζεται ως άντρας και έχει προχωρήσει με νόμιμες διαδικασίες σε επαναπροσδιορισμό του φύλου ώστε να θεωρείται άντρας βάσει του νόμου αυτού, έχει κάθε δικαίωμα να θεωρείται άντρας και σύμφωνα με άλλους νόμους».

«Έχει το δικαίωμα να συνάψει γάμο και να θεωρείται σύζυγος σύμφωνα με το Αστικό Δίκαιο, αλλά μπορεί και να αναγνωρίζεται ως ο πατέρας του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο η σύζυγος του κατά τη διάρκεια του γάμου τους».

Με την απόφαση αυτή διαφώνησαν δύο από τους πέντε δικαστές, ενώ την υποστήριξαν οι υπόλοιποι τρεις.

Ο άντρας, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφτεί, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France – Press ότι: «Είμαι πολύ χαρούμενος. Είμαι, επί τέλους, ο πατέρας σε όλα τα επίσημα έγγραφα του γιού μου. Καταφέραμε να κερδίσουμε και το τελευταίο ένδικο μέσο χάρις στην βοήθεια και την υποστήριξη πολλών άλλων».
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)