to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:28 | 23.07.2013

Διεθνή

Ιαπωνία: Η Tepco παραδέχθηκε διαρροή ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό

Έπειτα από αρκετές διαψεύσεις, η εταιρεία που διαχειρίζεται το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι υπόγεια ύδατα με ραδιενέργεια έχουν διαρρεύσει στον ειρηνικό ωκεανό


Η ανακοίνωση έγινε μόλις μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων, η οποία τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων, εξασφάλισε τον έλεγχο της Άνω Βουλής.

Στις αρχές του μήνα, η διαχειρίστρια Tepco ανακοίνωσε ότι από αναλύσεις σε δείγματα υπόγειων υδάτων που είχαν ληφθεί από τις εγκαταστάσεις, διαπιστώθηκε αύξηση των επιπέδων ραδιενεργού καισίου-134 έως και κατά 110 φορές σε διάστημα λόγων ημερών. Αν και δεν δόθηκε κάποια εξήγηση για την αύξηση, η εταιρεία επέμενε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος διαρροής.

«Τώρα όμως πιστεύουμε ότι μολυσμένο νερό διέρρευσε στη θάλασσα», δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Tepco εκτιμώντας ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες.

Νωρίτερα, επιστήμονες είχαν αναφέρει πως εντόπισαν ραδιενεργό υλικό σε ψάρια που αλιεύτηκαν σε σχετικά μεγάλη απόσταση από τη Φουκουσίμα. Η Tepco υποβάθμιζε τις αναφορές της ιαπωνικής αρχής πυρηνικής ενέργειας για μόλυνση της θάλασσας, λέγοντας πως χρειάζονταν περισσότερες έρευνες.

«Θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη για την πρόκληση τέτοιας έντονης ανησυχίας σε τόσο κόσμο, ιδιαίτερα στον κόσμο της Φουκουσίμα» ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Tepco Μασαγιούκι Όνο σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Η εταιρεία είχε αναγνωρίσει ότι σε υπόγεια ύδατα γύρω από τη Φουκουσίμα είχε βρεθεί ρεδιενεργό υλικό, αλλά επέμενε πως αυτό δεν αποδείκνυε ότι η διαρροή έχει φτάσει στη θάλασσα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο thepressproject.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)