to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:36 | 02.02.2021

Διεθνή

Ιαπωνία: Η κυβέρνηση παρέτεινε κατά ένα μήνα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας παρέτεινε σήμερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει στο Τόκιο και σε άλλες περιοχές της χώρας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού κατά ένα μήνα.


Η παράταση αφορά δέκα από τις 11 περιοχές όπου ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα στη διάρκεια συνάντησης με την ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να συμβουλεύει την κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, ήρθη σε μία περιοχή, “όμως αποφασίσαμε να την παρατείνουμε ως τις 7 Μαρτίου” στις δέκα άλλες, εξήγησε.

Ο Σούγκα δεσμεύθηκε να αρθεί “σταδιακά” η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές όπου η κατάσταση με την covid-19 βελτιώνεται, “χωρίς να περιμένουμε” την 7η Μαρτίου. Εξάλλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για “τη μείωση” του αριθμού των νέων κρουσμάτων covid-19 στην Ιαπωνία “χάρη στη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εστιατορίων”.

Παράλληλα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο εμβολιασμός κατά της covid-19 θα ξεκινήσει στη χώρα στα μέσα Φεβρουαρίου, νωρίτερα δηλαδή απ’ ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιαπωνία περιλαμβάνει πολύ πιο χαλαρά περιοριστικά μέτρα από αυτά που ισχύουν σε άλλες χώρες. Προβλέπεται κυρίως η προώθηση της τηλεργασίας και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ στις 20:00.

Εξάλλου νομοσχέδιο που εξετάζεται από το κοινοβούλιο προβλέπει την αύξηση των προστίμων για τα καταστήματα που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δίσταζε για καιρό να κηρύξει ξανά κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από αυτή την περίοδο Απριλίου- Μαΐου του 2020, όμως η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στα τέλη Δεκεμβρίου και τις αρχές Ιανουαρίου την ανάγκασε να αλλάξει στάση.

Η Ιαπωνία έχει γλιτώσει σχετικά από την πανδημία, με λιγότερους από 5.800 θανάτους από covid-19. Όμως το σύστημα υγείας της χώρας δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις και μεγάλο μέρος των Ιαπώνων στήριζε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η δημοτικότητα του Σούγκα, ο οποίος διαδέχθηκε τον Σεπτέμβριο τον Σίνζο Άμπε, μειώθηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης και των αμφιβολιών για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, μετά την αναβολή τους το καλοκαίρι του 2020.

Η ιαπωνική κυβέρνηση, οι διοργανωτές του Τόκιο 2020 και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τονίζουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο ακόμη κι αν η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Όμως η κοινή γνώμη στην Ιαπωνία είναι σε μεγάλο μέρος της υπέρ μιας νέας αναβολής ή ακόμη και ακύρωσης, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)