to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:32 | 27.05.2013

Διεθνή

Ιαπωνία: 30 εργαζόμενοι εκτέθηκαν σε ακτινοβολία σε πυρηνικό εργοστάσιο

Ένα μέρος της εκπεμφθείσας ραδιενέργειας διαχύθηκε κατόπιν στην ατμόσφαιρα, αφού οι εργαζόμενοι έθεσαν σε λειτουργία ανεμιστήρες για να μειώσουν τα επίπεδα μέσα στο εργαστήριο


Η Ιαπωνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (JAEA) ανακοίνωσε σήμερα ότι 30 ερευνητές εκτέθηκαν σε ακτινοβολία στη διάρκεια συμβάντος σε πυρηνικό εργοστάσιο, αναθεωρώντας προς τα πάνω τον αρχικό απολογισμό με τέσσερις ερευνητές.

Το συμβάν σημειώθηκε την Πέμπτη στο εργαστήριο πυρηνικής φυσικής της Τοκαϊμούρα (120 χλμ. βορειοανατολικά του Τόκιο), τη στιγμή που οι επιστήμονες έστελναν μια ακτίνα πρωτονίου σε χρυσό στο πλαίσιο ενός πειράματος επιτάχυνσης μορίων.

Πενήντα πέντε εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στις εγκαταστάσεις όταν εκδηλώθηκε το πρόβλημα εξαιτίας μιας υπερθέρμανσης.

Σύμφωνα με την JAEA, δύο ερευνητές εκτέθηκαν σε ακτινοβολίες 1,7 mSv (μιλισιβέρτ), δηλαδή ποσοστό πρόσληψης ακτινοβολίας λίγο παραπάνω από το αντίστοιχο μιας ακτινοσκοπικής εξέτασης. «Η κατάστασή τους δεν εμπνέει καμιά ανησυχία από ιατρικής άποψης», εξήγησε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Η Διεθνής Επιτροπή Ραδιολογικής Προστασίας συνιστά την αποφυγή πρόσληψης ετήσιας δόσης άνω του 1 mSv, ωστόσο εκτιμά ότι μια έκθεση μικρότερη των 100 mSv ετησίως δεν συνιστά, στατιστικά, έναν κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου.

Σύμφωνα με την JAEA, σημειώθηκε τυχαία εκπομπή ραδιενεργούς ουσίας στη διάρκεια του πειράματος «εξαιτίας μιας υπερθέρμανσης που προκλήθηκε κατά τα φαινόμενα από τεχνικά προβλήματα».

Ένα μέρος της εκπεμφθείσας ραδιενέργειας διαχύθηκε κατόπιν στην ατμόσφαιρα, αφού οι εργαζόμενοι έθεσαν σε λειτουργία ανεμιστήρες για να μειώσουν τα επίπεδα μέσα στο εργαστήριο.

Ο εκπρόσωπος της JAEA υπογράμμισε ότι οι ανεμιστήρες αυτοί δεν θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί κάνοντας λόγο για «ανθρώπινο λάθος».

Η πυρηνική ασφάλεια είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Ιαπωνία μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, τον Μάρτιο του 2011, έπειτα από έναν ισχυρό σεισμό και ένα καταστροφικό τσουνάμι, η χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά αυτήν του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία το 1986.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)