to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ιανός: Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος / Πρωθυπουργός

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ίσως η πιο περιβαλλοντοκτόνα που πέρασε από τον τόπο. Η παραμονή της στη διακυβέρνηση του τόπου υπονομεύει τη φύση, υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας. Και αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Γιατί εντάσσεται στις συνέπειες της ευρύτερης αντιμεταρρύθμισης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αντιμετωπίζει τα κοινωνικά αγαθά, όπως το περιβάλλον, ως αγοραία και αντικείμενα προς ιδιωτικοποίηση


Ο σημερινός πρωθυπουργός προεκλογικά, για ψηφοθηρικούς λόγους, είχε κατασκευάσει, με τη βοήθεια των φιλικών του ΜΜΕ, την εικόνα ενός νέου πολιτικού με πράσινη ευαισθησία που δήθεν θα έδινε έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την πράσινη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. Όμως αν και νέος στην ηλικία, ο κ. Πρωθυπουργός, είναι παλιός στην πολιτική και έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Τον Οκτώβριο του 2008, με αυτή την ιδιότητά του, υπέγραφε, μαζί με 28 βουλευτές από όλα τα κόμματα, την ετήσια έκθεση της Επιτροπής, η οποία ασκούσε δριμεία κριτική στην τότε κυβέρνηση Καραμανλή για την περιβαλλοντική της πολιτική. Υπογράμμιζε, π.χ., τις αδυναμίες στην επόπτευση των δασών, στο σύστημα αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών, την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών, πρότεινε την ίδρυση δασαρχείων στα περιαστικά δάση της Αττικής, την ανακήρυξή τους σε προστατευόμενες περιοχές.

Έντεκα χρόνια αργότερα, η κυβέρνησή του λειτουργεί ως οδοστρωτήρας της προστασίας του περιβάλλοντος. Ψήφισε, άρον άρον, τον Μάιο του 2020, στην πρώτη καραντίνα της πανδημίας και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της περιβαλλοντικής κοινότητας, των επιστημόνων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον νόμο 4685, τον πρώτο αντιπεριβαλλοντικό νόμο της θητείας της, ο οποίος αποδομεί το νομικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος. Ακολούθησε, με μεγάλη καθυστέρηση, η κατάθεση και ψήφιση φέτος τον Μάιο, του χειρότερου Κλιματικού νόμου στην Ευρώπη, που όπως κατάγγειλε η Greenpeace δεν προχώρησε στις απαραίτητες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις για να κερδηθεί το στοίχημα της κλιματικής ουδετερότητας και να ευθυγραμμιστεί η χώρα με τον παγκόσμιο στόχο του 1,5°C.

Και σήμερα, λίγο πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι, με fast track διαδικασία, ελάχιστη διαβούλευση, φέρνει προς ψήφιση ένα εξίσου ψευδεπίγραφο και εξίσου περιβαλλοντοκτόνο με το πρώτο, νομοσχέδιο.

Στα 97 αρχικά άρθρα έχουν μάλιστα προστεθεί… 81 επιπλέον, άλλων υπουργείων – ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις, άλλο ένα δείγμα της νεοδεξιάς αντίληψης για την άσκηση διακυβέρνησης. Πρόκειται για έναν νόμο που, με σειρά φωτογραφικών (π.χ. για τις βεβαιώσεις παραβάσεων της Ελληνικός Χρυσός) διατάξεων, δίνει τη χαριστική βολή στην προστασία του περιβάλλοντος, παραβιάζοντας ξανά το Σύνταγμα αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εκθέτοντας ξανά τη χώρα σε πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, βάλλοντας ξανά κατά της προστασίας των προστατευόμενων περιοχών Natura.

Αντιπροσωπευτική της λογικής που διαπνέει το νέο νόμο, που απέρριψαν ως απαράδεκτο όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, είναι η “απλοποίηση” των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, η οποία, μέσω της ιδιωτικοποίησης της διαδικασίας, συνεπάγεται την καταρράκωση της αξιοπιστίας της αφού ο ιδιώτης ελεγχόμενος θα πληρώνει τον ελεγκτή του! Μία από τις πολλές αποχρώσεις της κατάλυσης της προστασίας του περιβάλλοντος και της καταστρατήγησης του κράτους δικαίου μέσα από τη δημιουργία των προϋποθέσεων για διαφθορά, στο όνομα των “επενδύσεων”. Ένας νόμος που εκφράζει πιστά τη δήθεν πράσινη πολιτική Μητσοτάκη, που αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως εχθρό και την κλιματική κρίση ως ευκαιρία για πράσινη μετάβαση με πρωταγωνιστές τα μεγάλα συμφέροντα και τις αγορές στο πλαίσιο μιας “ανάπτυξης δια ολίγους και ισχυρούς”.

Στο ενδιάμεσο των αντιπεριβαλλοντικών νομοθετημάτων της, η κυβέρνηση, μεταξύ πολλών άλλων, ξεθεμελίωσε το σοβαρό περιβαλλοντικό έργο της κυβέρνησης Τσίπρα, από τις ενεργειακές κοινότητες, για αποκεντρωμένη παραγωγή πράσινης ενέργειας, ως το Ειδικό Πολεοδομικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, τους δασικούς χάρτες, ξεπούλησε τις δημόσιες ενεργειακές υποδομές (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Υποδομών, ΕΛΠΕ), που είναι εργαλεία ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής, κατάργησε τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών των περιοχών NATURA 2000 και προώθησε μια προσχηματική και βίαιη απολιγνιτοποίηση που πληρώνουμε σήμερα πολύ ακριβά.

Άραγε πώς θα έκρινε ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής του 2008, τις (αντι)περιβαλλοντικές επιδόσεις της κυβέρνησής του το 2022; Ρητορικό το ερώτημα γιατί τις καταστροφικές συνέπειές τους τις υφίστανται εδώ και τρία χρόνια, η κοινωνία και ο τόπος, από τον Έβρο ως την Κρήτη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πετάξει το πράσινο προσωπείο – δεν του χρειάζεται πλέον…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)