to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:51 | 02.03.2015

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

IAEA: Ο έλεγχος για τα πυρηνικά του Ιράν δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί επ΄αόριστον η έρευνα της υπηρεσίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και ότι το Ιράν δεν έχει ακόμη παράσχει σημαντικές πληροφορίες.


«Το Ιράν θα πρέπει να παράσχει εξηγήσεις που θα επιτρέπουν στην υπηρεσία να αποσαφηνίσει δύο σημαντικά πρακτικά μέτρα», δήλωσε ο κ. Αμάνο ενώπιον του Συμβουλίου των Κυβερνητών της Υπηρεσίας, που εδρεύει στη Βιέννη.

Τα δύο μέτρα, τα οποία συνδέονται με τις φερόμενες δοκιμές εκρηκτικών υλών, καθώς και άλλα μέτρα που ενδεχομένως να έχουν χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για την κατασκευή ατομικών όπλων, θα έπρεπε να έχουν αποσαφηνιστεί από την Τεχεράνη μέχρι τον περασμένο Αύγουστο.

«Η Υπηρεσία δεν είναι σε θέση να παράσχει αξιόπιστες διαβεβαιώσεις για την απουσία μη δηλωμένου πυρηνικού υλικού και για δραστηριότητες στο Ιράν κι ως εκ τούτου να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πυρηνικό υλικό στο Ιράν αποσκοπεί σε ειρηνική χρήση», είπε ο κ. Αμάνο.

Η ΙΑΕΑ παραμένει έτοιμη να επιταχύνει την επίλυση όλων των σημαντικών ζητημάτων, πρόσθεσε ο κ. Αμάνο, ωστόσο «αυτή η διαδικασία δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί επ΄αόριστον».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί έντονα για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας, η οποία το 1993 εγκατέλειψε τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Η ΙΑΕΑ δεν διαθέτει επιθεωρητές στο έδαφος της χώρας αυτής από το 2009 που εκδιώχτηκαν.

Η Δύση εκφράζει φόβους ότι το Ιράν επιδιώκει την κατασκευή ατομικής βόμβας, αλλά η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)