to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:00 | 30.08.2018

Διεθνή

IAEA: Το Ιράν σέβεται τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας

Το Ιράν συνεχίζει να σέβεται τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμά του που συνήφθη το 2015 και το μέλλον της οποίας είναι αβέβαιο εξαιτίας της αποχώρησης των ΗΠΑ απ' αυτή, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).


Η Τεχεράνη εξακολουθεί να σέβεται τα θεμελιώδη αυτής της συμφωνίας και η IAEA είχε πρόσβαση «σε όλες τις τοποθεσίες στο Ιράν που επιθυμούσε» να επιθεωρήσει, υπογραμμίζει σήμερα η υπηρεσία σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σε μια περίοδο που το μέλλον αυτής της συμφωνίας είναι αβέβαιο εξαιτίας της απόφασης που έλαβαν τον Μάιο οι ΗΠΑ να αποσυρθούν απ' αυτή και να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στο ιρανικό καθεστώς.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ υπογραμμίζει πάντως και πάλι τη σημασία «μιας ενεργούς και σε εύθετο χρόνο συνεργασίας» εκ μέρους του Ιράν «για να εξασφαλισθεί μια τέτοια πρόσβαση».

Η IAEA αναφέρει πως τα ιρανικά αποθέματα ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου και βαρέος ύδατος αυξήθηκαν ελαφρά από την τελευταία έκθεσή της τον Μάιο, παραμένοντας πάντως μέσα στα όρια που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015.

Η ιρανική οικονομία έχει δεχθεί σκληρό πλήγμα από τις νέες αμερικανικές κυρώσεις μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που υπονομεύει τη θέση των υποστηρικτών της συμφωνίας μέσα στο Ιράν.

Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επανέλαβε χθες Τετάρτη πως δεν θα διστάσει να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015, με την οποία το Ιράν δεσμεύεται να περιορίσει τις πυρηνικές δραστηριότητές του, αν αυτή «δεν διαφυλάσσει πλέον τα εθνικά συμφέροντά» του.

AΠΕ-ΜΠΕ

tags: Ιράν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)