to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:33 | 13.06.2023

πηγή: Vice

Πολιτισμός

Η Ζωή του Billy Bo, του Έλληνα σχεδιαστή που πέθανε από AIDS σαν σήμερα, στις 13 Ιουνίου 1987

Έφυγε από τη ζωή στις 13 Ιουνίου του 1987, σε ηλικία 33 ετών.


Τον Ιανουάριο του 1987, η δημοσιογράφος του περιοδικού «Ταχυδρόμος», Λένα Ζαννιδάκη, δέχτηκε υπεραστικό τηλεφώνημα από τον Βασίλη Κουρκουμέλη. O Έλληνας σχεδιαστής Billy Bo, όπως είχε γίνει ευρέως γνωστός, βρισκόταν τότε στην Αμερική. Η κατάσταση της υγείας του ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, με τη νόσο του AIDS να έχει προσβάλει σοβαρά τον οργανισμό του.

Στο τηλέφωνο ζήτησε από τη δημοσιογράφο να της παραχωρήσει μία τελευταία συνέντευξη, όταν θα επέστρεφε στην Ελλάδα. Την παρακάλεσε, επίσης, να τον επισκεφτεί μόνη της, χωρίς φωτογράφους. Όπως η ίδια περιέγραψε αργότερα στη «Μηχανή του Χρόνου», το πρόσωπο του Κουρκουμέλη ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένο και δεν θύμιζε σε τίποτα τον άνθρωπο που εμφανιζόταν μέχρι πρότινος σε εξώφυλλα περιοδικών.

Ο Billy Bo ήταν ο πρώτος διάσημος Έλληνας που έφυγε από τη νόσο του AIDS στην Ελλάδα. Γεννήθηκε το 1954 στα Καμίνια του Πειραιά, μέσα σε μία εργατική και πολύτεκνη οικογένεια. Όταν γνώρισε τον Μάκη Τσέλιο ήταν 16 χρονών, σπούδαζε και εργαζόταν ως χορευτής σε διάφορες μπουάτ της Πλάκας. Ξεκίνησαν από κοινού μία επιχείρηση εισαγωγής αρωμάτων από τη Γαλλία.

Ο Μάκης Τσέλιος σχολιάζοντας τη ζωή του Κουρκουμέλη είχε πει: «Ο Βασίλης είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, όπως άλλωστε όλοι οι άνθρωποι τότε. Οι δρόμοι στις γειτονιές ήταν από χώμα και φαντάσου ότι ακόμα περνούσε ο νερουλάς». Σε παλιότερες συνεντεύξεις του θυμάται ακόμα πόσο είχε ξαφνιαστεί με το παρουσιαστικό του στην πρώτη τους συνάντησή τους. «Ήταν σαν πριγκιπόπουλο», είχε πει.

Δύο χρόνια μετά τη γνωριμία τους άνοιξαν μια μπουτίκ υψηλής ραπτικής στο κέντρο της Αθήνας. Το κατάστημα ονομάστηκε Billy Bo, όνομα το οποίο στη συνέχεια ο Κουρκουμέλης «υιοθέτησε» και με το οποίο έγινε τελικά έγινε γνωστός σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Παράλληλα, ο Billy Bo άρχισε να σπουδάζει σχέδιο μόδας στην «Βακαλό» και στη συνέχεια στη σχολή «Βελουδάκη». Η επιτυχία της μπουτίκ οδήγησε στο άνοιγμα νέων καταστημάτων, στη διάκρισή του με βραβείο από το περιοδικό «Γυναίκα» και σε φωτογραφίσεις για μεγάλα περιοδικά της εποχής.

Τις παραμονές των εγκαινίων καταστήματος στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, ο Κουρκουμέλης αρχίζει να μην αισθάνεται καλά. Από τα εγκαίνια τελικά απουσιάζει, ενώ προχωρά σε πολλούς γύρους ιατρικών εξετάσεων.

Όταν έχει πλέον τη διάγνωση στα χέρια του, ο Billy Bo απομονώνεται και δοκιμάζει θεραπείες στο Παρίσι. Τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα στην Ελλάδα και σύμφωνα με τις αφηγήσεις του Μάκη Τσέλιου, δημοσιογράφοι τον αναζητούν σε νοσοκομεία του Παρισιού. Ταυτόχρονα, διαδίδονται ψευδώς φήμες ότι ο Κουρκουμέλης έχει ήδη πεθάνει. Ο ίδιος επιμένει να επιστρέψει στην Ελλάδα και μαζί με τον Τσέλιο μετακομίζουν προσωρινά σε ένα σπίτι στο Καβούρι.

Ο Billy Bo πεθαίνει στις 13 Ιουνίου του 1987, σαν σήμερα, σε ηλικία μόλις 33 ετών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)