to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:13 | 13.06.2018

Διεθνή

Η ζωή των μεταναστών πάνω στο Aquarius και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες τους

Μια μετανάστρια από τη Νιγηρία λέει στη συγκλονιστική μαρτυρία της: «'Ημασταν κλειδωμένες σε ένα δωμάτιο. Κακοί άνδρες ερχόντουσαν μέσα και μας έβαζαν να δουλεύουμε σαν σκλάβες. Το έσκασα. Ήταν περίπου 300 κορίτσια σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Όλες το έσκασαν. Μας απειλούσαν: θα σας τινάξουμε τα μυαλά στον αέρα με όπλο. Το σκάσαμε» - H Bαλένθια ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους μετανάστες του Aquarius


Στο βίντεο που ακολουθεί, μια όψη της σκληρής διαβίωσης των προσφύγων που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο Aquarius μετά την απάνθρωπη απόφαση της Ιταλίας να τους δεχτεί στα λιμάνια της:

Όπως μεταδίδει το Euronews:

To Euronews, το μοναδικό κανάλι που βρέθηκε πάνω στο πλοίο Aquarius, συνομίλησε με μετανάστες για τα δεινά τους και τις ελπίδες τους για το μέλλον.
 
Η δημοσιογράφος του Euronews, Ανελίζ Μπορζ, μεταδίδει από το Aquarius:
 
«Για κάποια μέλη των ομάδων που βρίσκονται εδώ και παρέχουν ιατρική βοήθεια και φροντίδα στους ανθρώπους πάνω στο πλοίο, αυτό είναι - και αναφέρω κατά λέξει - «μια τρελή ιδέα». Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και η οργάνωση «Μεσόγειος SOS» καλούν τις ιταλικές αρχές να ορίσουν ένα πιο προσβάσιμο λιμάνι. Μιλήσαμε με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σχετικά με τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια των ανθρώπων πάνω στο πλοίο».
 
 

Ο συνονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Αλόις Βιμάρντ, εξήγησε στο Euronews:
 
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη πάνω στα πλοία αυτά, προσωπικό, άνθρωποι που θα μιλούν την ίδια γλώσσα για να καταλάβουν τα παράπονα, ότι θα υπάρχουν φάρμακα και τρόφιμα. Παραλάβαμε τρόφιμα από τις ιταλικές αρχές, αλλά δεν είναι αρκετά για να είμαστε ασφαλείς στη θάλασσα και να κάνουμε αυτό το ταξίδι. Συνεπώς περιμένουμε ασφαλείς οδηγίες από τις ιταλικές αρχές και διευκρινίσεις προτού ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι».
 
Από την πλευρά του, ο συντονιστής της οργάνωσης Μεσόγειος SOS, Νίκολα Στάλα, τόνισε:
 
«Πρέπει να παρέχουμε επαρκείς πληροφορίες σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να γνωρίζουν τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες και για το προσεχές ταξίδι, ώστε όλοι να ξέρουν ποια είναι η κατάσταση και να διατηρείται η τάξη πάνω στο πλοίο. Το ταξίδι με τον αριθμό των ανθρώπων που θα έχει το Aquarius μετά τη μεταφόρτωση, μπορεί να διαρκέσει στην καλύτερη περίπτωση έως και 3,5 ημέρες ».
 
Η δημοσιογράφος του Euronews, Ανελίζ Μπορζ, περιγράφει στην ανταπόκρισή της:
 
«Για τους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω στο Aquarius αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη αναμονή. Ήδη βρίσκονται στη θάλασσα για πάνω από 3 μέρες και πριν από αυτό, το ταξίδι τους ήταν πολύ δύσκολο. Η πλειονότητα των επιβατών εδώ διέσχισαν τη Λιβύη. Ταξίδεψαν μέσω της Λιβύης, όπου οι συνθήκες ήταν φρικτές. Μιλούν για κακοποίηση και βία. Συζήτησα με επιβάτη του Aquarius, μια γυναίκα από τη Νιγηρία που μου διηγήθηκε τι πέρασε».
 
Η μετανάστρια από τη Νιγηρία λέει στη συγκλονιστική μαρτυρία της: «'Ημασταν κλειδωμένες σε ένα δωμάτιο. Κακοί άνδρες ερχόντουσαν μέσα και μας έβαζαν να δουλεύουμε σαν σκλάβες. Το έσκασα. Ήταν περίπου 300 κορίτσια σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Όλες το έσκασαν. Μας απειλούσαν: θα σας τινάξουμε τα μυαλά στον αέρα με όπλο. Το σκάσαμε».
 
Η Ανελίζ Μπορζ τη ρωτάει: «Πώς ελπίζετε ότι θα είναι η ζωή σας στην Ευρώπη;»
 
«Ευχόμουν...ο θεός να μου δώσει τη χαρά να αποκτήσω το μωρό μου. Και να αρχίσω να δουλεύω. Μπορώ να στείλω πίσω μερικά χρήματα για να επιβιώσουν. Τώρα δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα. Σπούδασα νομικά», απαντά η γυναίκα από τη Νιγηρία.
 
«Σπούδασες νομικά; Θέλεις να γίνεις δικηγόρος;», ρωτάει και πάλι η δημοσιογράφος του Euronews.
 
«Θέλω να βοηθήσω. Θέλω να σταματήσω τη Μπόκο Χαράμ. Θέλω να γίνει δικηγόρος. Θέλω να πάω εκεί και να τους εμποδίσω να σκοτώνουν ανθρώπους», καταλήγει η μετανάστρια πάνω στο Aquarius.

H Bαλένθια ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους μετανάστες του Aquarius

Η Βαλένθια ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται στο Aquarius.
 
Μια πόλη στην οποία ήδη ζουν 95.000 ξένοι υπήκοοι θα «ανοίξει την αγκαλιά της» για τους κατατρεγμένους.
 
Αρκετοί ντόπιοι είναι υπερήφανοι για την απόφαση που έλαβαν οι αρχές. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται ήδη επί ποδός. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες θα μεταφερθούν σε άλλες περιοχές. Ωστόσο οι 123 ανήλικοι θα μείνουν στη Βαλένθια.
 
«Στο κύκλο μου, όλοι εκείνοι με τους οποίους μίλησα είναι υπέρ της απόφασης των αρχών. Είναι αλήθεια πως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είδα και άλλες απόψεις, ανθρώπων που είναι κάθετα αντίθετοι. Είναι όμως η μειονότητα», ανέφερε ένας κάτοικος της πόλης.
 
Από το 2015 οι τοπικές αρχές είχαν εκφράσει την πρόθεση να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και είχαν καταθέσει σχετικό πλάνο.
 

Ο δήμαρχος της πόλης Χοάν Ριμπό εξηγεί:
 
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της. Πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Η άρνηση να αποδεχτείς πρόσφυγες σε ένα λιμάνι αντίκειται στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και οι χώρες αυτές το γνωρίζουν καλά αυτό. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε, γιατί η Βαλένθια είναι μια πόλη αλληλεγγύης.»
 
Το λιμάνι της Βαλένθια είναι εκείνο με τη μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα στη Μεσόγειο. Τώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια ακόμα διαφορετική πρόκληση.
 
Ο ανταποκριτής του euronews, Κάρλος Μαρλάσκα, μεταδίδει:
 
«Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν πως τα μέσα επαρκούν αν και παραδέχονται πως δεν είναι συνηθισμένοι στην υποδοχή προσφύγων. Ήδη έχουν απευθύνει πρόσκληση σε εθελοντές από όλη τη χώρα για την παροχή βοήθειας. Οι εργασίες πάντως είναι πυρετώδεις και αναμένεται να ενταθούν μέχρι την άφιξη του πλοίου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)