to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ζωή στα δίκτυα: Καινοτόμο τριήμερο συνέδριο στον Βόλο για την ψηφιακή ανθρωπολογία

Από την Πέμπτη 2 έως το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 θα διεξάγεται στο Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου & Ελένης Πορφυρογένη στην Αγριά Βόλου ένα καινοτόμο συνέδριο που αφορά στις κοινωνικές διαστάσεις της σύγχρονης ψηφιακής πραγματικότητας. Πρόκειται για τον ελληνικό «κόμβο» του διεθνούς ανθρωπολογικού συνεδρίου «The Virtual Otherwise», πρωτοβουλία των Society for Cultural Anthropology και Society for Visual Anthropology στις Η.Π.Α.


Ο ελληνικός κόμβος διοργανώνεται από το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΕΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την υποστήριξη του διεθνούς Experimental Humanities Collaborative Network (ΕΗCN), του Συλλόγου Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδας (ΣΚΑΕ), του Εργαστηρίου Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της πλατφόρμας για τη δημόσια ανθρωπολογία Anthrobombing.

Η ροή του προγράμματος του ελληνικού κόμβου μοιράζεται μεταξύ της προβολής μαγνητοσκοπημένων πάνελ και keynote ομιλιών του κεντρικού προγράμματος (στην αγγλική γλώσσα), τα οποία θα προβληθούν στο αμφιθέατρο του Πορφυρογένειου Ιδρύματος, κατά κύριο λόγο τις πρωινές ώρες και νωρίς το απόγευμα, και των παράλληλων δράσεων (στην ελληνική γλώσσα) που θα διεξάγονται δια ζώσης στη βιβλιοθήκη και στην ταράτσα του κτιρίου, τις απογευματινές ώρες.

>> Κατεβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης 

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν και θα παρουσιάσουν τις παραγωγές τους (podcast, desktop cinema, κριτικά παιχνίδια, αντι-ξεναγήσεις, ντοκιμαντέρ με smartphone, ψηφιακοί μουσικοί κόσμοι, εκθέσεις εικονικής πραγματικότητας) φοιτήτριες/ές από τα τμήματα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών και από το Εργαστήριο Πολιτισμού, Κοινωνικού Φύλου και Συνόρου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει στις 20:30 την Πέμπτη 2 Ιουνίου και θα ακολουθήσει αργότερα το βράδυ ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση με άλλους κόμβους του συνεδρίου ανά τον κόσμο στο πλαίσιο της συζήτησης του πανελ «Otherwise Athens: Four Prospects of Virtuality in the City». Θα υπάρχουν ευκαιρίες για συλλογική ακρόαση podcast αλλά και καταγραφή ηχητικών κομματιών από τις συμμετέχουσες και συμμετέχοντες όλες τις μέρες του συνεδρίου. Την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στις 20:30 ξεκινούν οι προβολές ταινιών desktop cinema που δημιούργησαν φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και ταινιών-ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, τις οποίες επέλεξαν και υποτίτλησαν στα ελληνικά, μέλη της οργανωτικής ομάδας μας.

Η φιλοξενία του ελληνικού κόμβου του συνεδρίου θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με τη πειραματική δράση Music in the Metaverse (έναρξη στις 20:30), που θα λάβει χώρα στη βιβλιοθήκη και ευελπιστεί να σας εισάγει σε μία εμπειρία της Web 3.0 εποχής του διαδικτύου. Όσοι/ες δεν παρευρεθείτε μπορείτε να μας συναντήσετε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Highrise στο live DJ set που διοργανώνει ο ελληνικός κόμβος.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

«Στα χρόνια της πανδημίας βιώσαμε την εντατικοποίηση της ψηφιακής κοινωνικότητας σε κάθε επίπεδο της ζωής μας, από τις διαπροσωπικές σχέσεις και την πολιτισμική παραγωγή, έως την παιδαγωγική διαδικασία και την πολιτική δράση. Το συνέδριο «The Virtual Otherwise» έρχεται να στοχαστεί πάνω σε ορισμένους από τους σημαντικούς μετασχηματισμούς που επιφέρει η ψηφιακότητα στην καθημερινότητά μας. Σε δεύτερο επίπεδο, το συνέδριο εξερευνά τις δυνατότητες των ψηφιακών εργαλείων ως προς την κοινωνική έρευνα, την παραγωγή και διάδοση της γνώσης, αλλά και την επικοινωνία με διαφορετικά κοινά. Μάλιστα, η διασπορική και υβριδική μορφή του συγκεκριμένου συνεδρίου αποτελεί μια έμπρακτη προσπάθεια δημιουργικής και κριτικής παρέμβασης στα επίκαιρα ζητήματα του καιρού μας στο συγκείμενο του ψηφιακού γίγνεσθαι» αναφέρει η αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Πηνελόπη Παπαηλία.

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)