to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:02 | 28.06.2016

Κοινωνία

«Η ζήτηση εκ μέρους των πελατών συντηρεί το τράφικινγκ παιδιών»

Σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα ετήσια κέρδη των κυκλωμάτων διακίνησης παιδιών σε χώρες της Ε.Ε. σύμφωνα με τη Ζωή Σακελλιάδου από το γραφείο της Μύριαμ Βασιλειάδου, συντονίστριας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τράφικινγκ


Γράφει στο «Κόκκινο» η Γιάννα Αθανασίου:

Πίσω από τα θύματα υπάρχουν πελάτες


Οι αριθμοί, όπως τους παρουσιάζει η  κ. Σακελλιάδου, προκαλούν σοκ: 

• Παιδιά από 6 μηνών έως 20 χρονών τιμώνται από 4.000, 8.000 μέχρι και 14.000 ευρώ 

• 15.000 -16.000 παιδιά είναι τα καταχωρημένα θύματα που ήρθαν σε επαφή με τις αρχές  και αφορούν σε περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, παιδικής εργασίας και παράνομες υιοθεσίες

• 65% από τα παιδιά αυτά είναι Ευρωπαίοι πολίτες


Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, σε ημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE-NGL) αναφορικά με ζητήματα παιδικής προστασίας.  Η εκδήλωση με τίτλο «Τα παιδιά δεν είναι για πούλημα, η μαύρη τρύπα του πολιτισμού μας» συνδιοργανώθηκε από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Κωνσταντίνα Κούνεβα,  και τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου.


Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολιστικού μοντέλου για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ευρώπη καθώς και στη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με επίκεντρο και προτεραιότητα  τα παιδιά αναφορικά με το προσφυγικό και τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι


Σε 10.000 υπολογίζονται τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που έχουν «εξαφανιστεί» στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 1.860 ασυνόδευτα παιδιά,187 από τα οποία διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας και 92  βρίσκονται σε προστατευτική επιμέλεια όπως τόνισε η Andrea Vonkeman από το Γραφείο Βρυξελλών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.


Προτεραιότητα η βελτίωση της  ταυτοποίησής τους, η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και  νομικών συμβουλών, η στέγαση  και φυσικά η εκπαίδευσή τους.

Καθοριστικής σημασίας χαρακτήρισε η Κατερίνα Νάνου,  υπεύθυνη εκστρατειών της Eurochild, την ανάγκη η Ε.Ε. να μην επιτρέπει πλέον την κράτηση  ανηλίκων

Παιδική προστασία στην Ελλάδα


Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης, από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, επικεντρώθηκε στο σύστημα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι βασίζεται σε ένα οπισθοδρομικό μοντέλο και σε απαρχαιωμένες πρακτικές. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η χώρα μας δεν έχει συμμορφωθεί  με την ευρωπαϊκή  σύσταση σύμφωνα με την οποία παιδιά κάτω των 5 ετών δεν πρέπει να φιλοξενούνται σε ιδρύματα.


Υποστήριξε τέλος την ανάγκη εφαρμογής ενός μοντέλου παιδικής προστασίας με βασικό στόχο την ανατροφή των παιδιών από τους υπό επιτήρηση  βιολογικούς  γονείς, την αναδοχή από συγγενείς  και την φιλοξενία των παιδιών  σε μικρά κέντρα, προτού δοθεί η τελική λύση του ιδρύματος.


Όσο εξακολουθούν να υπάρχουν πελάτες - θύτες πίσω από τα παιδιά - θύματα τράφικινγκ, δηλαδή άνθρωποι της διπλανής πόρτας που καθημερινά εγκληματούν εις βάρος των παιδιών και σιωπηλοί παρατηρητές που ενισχύουν τον κύκλο της βαρβαρότητας, καμία Ευρώπη και κανένα σύστημα παιδικής προστασίας δεν θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα. 


Μάλιστα όπως τόνισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα  Κούνεβα «δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί και συνένοχοι σε αυτή την υποκρισία», αφήνοντας αιχμές κατά της «πολιτισμένης Ευρώπης που επιλέγει να κλείνει έξω από την  πόρτα της το πρόβλημα και να κάνει σαν να μην υπάρχει».

 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)